Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Mihai Sebastian Dumitru, 16 ani, caiac: Caiacul m-a dezvoltat fizic şi psihic. Am învăţat pe parcursul timpului că în sport disciplina, ambiţia şi antrenamentul constant sunt lucrurile de care am nevoie

08.11.2024, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Mihai Sebastian Dumitru a început să practice caiacul la 14 ani după ce timp de mai mulţi ani a făcut fotbal de performanţă. În doi ani, el a reuşit să obţină nouă medalii, dintre care una de aur. Visul său e să obţină cât mai multe medalii de aur la campionatele naţionale şi să participe la Olimpiadă.

 

1. Cum ai descoperit caiacul? Cum te-ai apucat de acest sport? Ce vârstă aveai?

Caiacul a fost descoperit prin intermediul primului concurs vizionat de mine pe Lacul Herăstrău, unde verişoara mea Rebeca Anghel, componentă a clubului CSS6, concura. Aceasta m-a invitat la un antrenament următoarea zi, unde mi-am descoperit pasiunea. Chiar dacă ştiam că o să continui cu acest sport, eu aveam o problemă, mai exact răul de mişcare, acesta motivându-mă să trec peste. Aveam vârsta de 14 ani, neştiind că o să fac performanţă pe o durata lungă, plină de provocări.

 

2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport? Ce are în plus, pentru ţine, faţă de alte sporturi?

Caiacul a reuşit să mă atragă şi înainte să îl practic, dar şi după. Ionuţ Anghel este Maestru al sportului şi Maestru emerit al sportului, Campion European de seniori, două titluri la Campionatul European de tineret şi de două ori vicecampion european la tineret, două medalii de argint în Cupele Mondiale, două locuri 5 la Campionatele Mondiale şi de două ori Campion Balcanic este un exemplu pentru mine, dar şi pentru cei care vor să facă performanţă la nivel înalt. După ce am început să prind ce înseamnă cu adevărat caiacul, plăcerea de a lupta zi de zi a crescut.

 

3. La ce club eşti înscris?

Mi-am început drumul în Clubul Sportiv Şcolar nr. 6, unde profesorul Ilie Crinu, antrenor emerit, şi Ionuţ Anghel, antrenor voluntar, reuşesc să aducă numeroase medalii la Campionatele Naţionale, dar şi medalii la concursurile Internaţionale.

 

4. Cum ai ajuns să practici sport de performanţă?

Viaţă sportivă a început de când eram mic, fotbalul fiind sportul unde am învăţat ce înseamnă performanţă şi de cât curaj ai nevoie să mergi pe un asemenea drum. După 8 ani de practicat fotbal alături de antrenorii Petre Marin şi Sorin Ghionea, de la care am învăţat ce înseamnă muncă, ordinea şi perseverenţă în sport, caiacul a reuşit să mă atragă, lăsând în spate fotbalul, privindu-l că un ajutor pentru următorul sport.

 

5. Cât de dificil a fost parcursul tău până în acest punct?

Drumul meu în acest sport a fost şi încă este unul complicat, având nevoie de antrenamente  cu o continuitate pe perioadă lungă, o lună de antrenamente lipsă însemnând trei luni de recuperare pentru a ajunge înapoi la nivelul avut.

 

6. Cine te-a susţinut să mergi pe acest drum?

Părinţii şi antrenorii au fost mereu alături de mine, menţinându-mă în cea mai bună formă fizică şi psihică. Barca folosită de mine la momentul actual pentru antrenamente şi  concursuri a fost cumpărată recent de către Superbet Foundation şi cu ajutorul Asociaţiei INACO, preşedinte fiind doamna Andreea Paul, a ajuns în cadrul clubului meu. Tot asociaţia INACO a adus clubului un avantaj important prin ajutorul material pe care- l pune la dispoziţie, fără de care clubul nostru  şi ar desfăşura activitatea foarte  dificil. Mai sunt susţinut şi de  nutriţionistul sportiv Cristian Băltăreţu, în drumul spre succes, cu o dietă personalizată care mă ajută să mă menţin într-o formă fizică foarte bună.

 

7. Cum arată o zi din viaţa ta? Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

O zi din viaţă mea decurge după următorul plan: de dimineaţă, mă trezesc la 6:30 pentru a mă pregăti de liceu (Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, profilul matematică-informatică), unde încep la ora 7:30, terminând la ora 13:00. Apoi urmează antrenamentul la ora 16:30, unde nu îndrăznesc să lipsesc. În timpul avut liber înainte şi după antrenament, temele şi învăţatul pentru liceu îşi fac apariţia, fiind o parte foarte importantă din ziua mea. Programul este unul greu, dar cu ambiţie, mă descurc destul de bine.

 

8. Ce te motivează să mergi constant la antrenamente?

În fiecare antrenament, motivaţia mea de top sunt colegii mei de club, alături de care sunt într-o competiţie în fiecare zi. Colegii de club au obţinut şi ei foarte multe medalii şi mulţi dintre ei au rezultate foarte bune şi la şcoală (olimpici la diferite materii). De fiecare dată mă bat cu cei mai buni, pentru a putea avansa cât mai repede şi eficient. Înainte să plec la antrenament, mă gândesc la viitoarele competiţii naţionale şi internaţionale, inclusiv medaliile pe care le doresc şi pe care le-am câştigat până în acest moment, cele mai multe fiind câştigate cu colegul meu de dublu, Luca Diaconescu, care a avut răbdare de la început pentru a mă învaţă tacticile sportului.

 

9. Cum te-a ajutat caiacul să te dezvolţi? Ce te-a învăţat acest sport?

Caiacul m-a dezvoltat fizic şi psihic, aceste două cuvinte făcând parte din vocabularul fiecărui sportiv. Pentru acest sport este nevoie de foarte multă forţă şi tehnică, lucruri care au o importanţă foarte mare. Am învăţat pe parcursul timpului că în sport disciplina, ambiţia şi antrenamentul constant sunt lucrurile de care am nevoie, dar şi puterea de a trece peste provocările de orice tip.

 

10. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste acestea?

De la început, am avut o mare problemă cu stabilitatea în barcă, pierzând chiar şi un titlu de campion naţional din cauza unei neaşteptate probleme în finalul cursei, mai exact în ultimii cinci metri unde m-am răsturnat în apă. Această întâmplare a fost una din cele mai mari dezamăgiri ale mele, trăgându-mă în spate puţin, dar cu susţinerea tuturor colegilor şi al părinţilor am reuşit să trec peste într-o perioadă mai scurtă. După concurs, am reuşit să mă ambiţionez de două ori mai mult ca înainte, acest lucru fiind momentul cel mai bun pentru mine.

 

11. Ce titluri ai obţinut până acum? Care sunt cele mai recente realizări ale tale?

Până în acest moment am reuşit să acumulez un total de nouă medalii, patru medalii de bronz, patru medalii de argint şi una de aur, fiind cea mai valoroasă. Medaliile au fost obţinute la Campionatele Naţionale De Viteză, Campionatele Naţionale De Maraton şi Fond, Cupa României U18, Campionatul Sportiv Şcolar, dar şi la Campionatul Naţional de Viteză Seniori, aflat la o categorie foarte ridicată.

 

12. Ce titluri vrei să mai obţii? În ce campionate visezi să joci?

Vreau să obţin în următoarele campionate naţionale cât mai multe medalii de aur, pentru a-mi arăta valoarea şi a putea intra în lotul naţional de juniori, de unde pot participa la competiţii mai mari. Visez să particip la cât mai multe concursuri internaţionale, cea mai mare dorinţa fiind Olimpiada.

 

13. Care sunt sportivii tăi preferaţi? Cum te-au inspirat?

Unul dintre sportivii mei preferaţi este este Fernando Pimenta, multiplu câştigător de medalii la jocurile Olimpice. Mă impresionează foarte mult tehnica şi tactica lui de cursă, având o forţă incredibilă şi o ambiţie care nu mulţi o pot avea. Acesta m-a inspirat prin tipul de strategie pe care o are în curse, eu urmărind-o în fiecare cursă pe care acesta o termină cu succes.

 

14. De ce ar trebui să se apuce un copil de caiac? Cum îl poate ajută?

Caiacul este un sport nautic care nu este foarte cunoscut în România, chiar dacă acesta reuşeşte să fascineze mulţi copii din zilele de azi. Cred că acest sport merită încercat de cât mai mulţi copii, practicarea lui devenind un stil de viaţă, dezvoltând foarte mult mintea şi fizicul oricărui copil.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet