Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Rareş Ionescu, tenis, 13 ani: Sportul mă ajută chiar şi la şcoală. Tratez cu mai multă uşurinţă testările şi fac mai bine faţă condiţiilor de stres

17.03.2023, 00:05

Rareş Ionescu practică tenisul de la şapte ani, iar astăzi ocupă locul al treilea în clasamentul naţional FRT la categoria de vârstă Juniori 14 ani. El îşi doreşte  să obţină primul titlu internaţional în competiţia Tennis Europe şi să participe la turneul de la Monte Carlo de la sfârşitul anului.

 

 1. De ce ai ales să practici acest sport?

Aş putea zice că tenisul m-a ales pe mine. Fratele meu mai mare mergea la antrenamente de tenis şi am zis să încerc şi eu. Mi-a plăcut din primul moment. Aveam cinci ani când am luat prima oară racheta în mână şi am lovit mingea. Antrenorul de la acel moment le-a spus părinţilor că am talent.

 2. La ce vârstă ţi-ai dat seama că ai dori să faci acest sport? Câţi ani aveai când te-ai apucat de tenis?

Doi ani mai târziu, la şapte ani, am început să fac primele antrenamente regulate. Îmi doream foarte mult să încep să joc şi mi-am dat seama repede că asta este ce îmi doresc să fac şi mai departe.

 3. Cine te-a sprijinit să urmezi acest drum?

Cel mai mare sprijin îl am din partea părinţilor, care mă ajută să îmi organizez programul, şi din partea antrenorilor, care mă ajută să îmi îmbunătăţesc abilităţile sportive.

 4. La ce club eşti înscris?

În acest moment, mă antrenez la clubul Voinicelul, sub îndrumarea domnului Daniel Dobre.

 5. Care este costul lunar pentru practicarea acestui sport?

Costurile lunare sunt în jur de 5.000 lei, incluzând aici antrenamentele de tenis, cele de pregătire fizică şi cele mentale. Mai sunt costuri legate de echipament precum rachete, adidaşi şi altele.

Pe lângă aceste costuri se adaugă şi costurile de participare la turnee de tenis, adică minim două pe lună,  care implică transport, cazare, masă, antrenamente, taxe de participare.

6. Ce îţi place cel mai mult la acest sport?

Cred că cel mai mult îmi place varietatea de lovituri pe care le ai la dispoziţie şi care te ajută la schema de joc ce o aplici pe parcusul unui meci. Nu te poţi plictisi în tenis! În mod continuu eşti într-un proces de învăţare pentru că întâlneşti diverşi adversari care te obligă să îţi depăşeşti limitele.

7.  Pe lângă dezvoltarea fizică, cum te-a mai ajutat acest sport?

Tenisul m-a ajutat şi mă ajută în continuare să mă dezvolt din punct de vedere mental. La şcoală, profesorii au menţionat că se vede că tratez cu mai multă uşurinţă testările şi că mă pot concentra în condiţii de stres. Cred că participarea la competiţii au avut un impact foarte mare.

8.  Cum a fost parcursul tău până în acest punct?

În acest moment sunt pe locul al treilea în clasamentul naţional FRT la categoria de vârsta Juniori 14 ani şi locul 70 la categoria de vârstă Juniori 16 ani. Însă, nu am fost întotdeauna aşa sus, dar am progresat tot timpul. A fost greu, dar am reuşit să depăşesc fiecare provocare.

9. Te-ai gândit vreodată să renunţi? Ce te-a motivat să mergi mai departe?

Cu siguranţă au fost momente când m-am gândit să renunţ. Motivaţia vine, în primul rând, din plăcerea de a juca tenis, dar şi din munca deja depusă până acum.

10.  Cine te sprijină financiar?

Până acum m-au sprijinit doar părinţii. Avem şi o colaborare cu Joybek pentru echipamente şi încercăm prin intermediul unei asociaţii proaspăt înfiinţată să obţinem sponsorizări de la firme sau alocarea celor 3.5% de la persoanele fizice.

11. Cum reuşeşti să faci faţă şi cu şcoala şi cu antrenamentele?

Reuşesc să menţin pasul şi la şcoală pentru că mă organizez şi am un program bine pus la punct în fiecare zi. De asemenea, am avut şi sprijinul profesorilor din şcoala Metropolitana Arc, unde sunt elev în clasa a VII-a.

12. Care sunt sportivii tăi preferaţi?

Jucătorul meu preferat este Casper Ruud.

13. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii? La ce campionate vrei să mai participi?

Îmi doresc să obţin primul meu titlu internaţional în competiţia Tennis Europe şi aş vrea să particip la turneul de la Monte Carlo de la sfârşitul anului.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet