Business sportiv

#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Andrei Panait karting, 10 ani

18.11.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Andrei Panait practică karting la 5 ani, însă de trei ani practică şi atletismul şi fotbalul. Andrei îşi desfăşoară antrenamentele la Clubul de Karting Bucureşti pe circuitul de la Academia Titi Aur, iar până acum a adunat mai multe titluri de care poate fi mândru, printre care se numără şi titlul de campion naţional eKarting FRAS - SuperSlalom - Clasa MicroWatt şi vicecampion naţional SuperCupa României la Karting Electric - Viteză pe Circuit Stradal - Clasa MicroWatt.

 

 1. De ce ai ales să practici acest sport?

Am ales acest sport pentru că îmi place viteza, atât cu motor, cât şi fără. Pe lângă karting, practic de trei ani atletismul, iar din vara acestui an şi fotbal.

 

 2. Ce te-a atras cel mai tare la karting? La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

Cel mai mult m-a atras forma karturilor pentru că păreau a fi nişte monoposturi de Formula 1 în miniatură şi pentru că sunt silenţioase, fiind karturi electrice.

M-am apucat de acest sport la vârsta de 5 ani şi 8 luni, în primăvara anului 2018.

 

 3. Unde practici kartingul?

Antrenamentele se desfăşoară la Clubul de Karting Bucureşti pe circuitul de la Academia Titi Aur, iar competiţiile au loc pe circuitul de la Academia Titi Aur, pe alte circuite din ţară şi pe circuite stradale special amenajate în centrele marilor oraşe din ţară precum Râmnicu Vâlcea,  Constanţa,  Ploieşti,  Bucureşti, pe Calea Victoriei şi în Parcul Tineretului.

 

 4 Cine te-a sprijinit să continui acest sport?

Părinţii sunt cei care m-au sprijinit să continui acest sport, mama fiind cea care a găsit Clubul de Karting Bucureşti pentru că are locaţia relativ aproape de Ploieşti, la aproximativ 33 km de casă, la Academia Titi Aur.

 

 5 Cât de scump este să practici acest sport? Cine îţi oferă suportul financiar?

Acest sport este destul de costisitor, ca orice motorsport. Suportul financiar este oferit de către părinţii mei, Asociaţia „Totul este posibil“, iar anul acesta şi de Consiliul Judeţean Prahova printr-un proiect depus de către Clubul de Karting Electric Ploieşti.

 

 6. De ce ar trebui să se apuce copiii sau adulţii de acest sport?

Acest sport ajută foarte mult fie că eşti copil sau adult, la dezvoltarea reflexelor specifice condusului în siguranţă, intuiţiei, disciplinei, responsabilităţii, concentrării, controlării maşinii cu precizie, abilităţi necesare unui viitor şofer.

 

 7. Ce premii ai obţinut până acum? Ce titluri îţi doreşti să ai pe viitor?

Premiile pe care le-am obţinut până acum:

2018: - Locul 7 - Clasa PicoWatt (4-6 ani)

2019: - Campion Naţional eKarting - Clasa PicoWatt (4-6 ani)

- Pilotul/eSportivul Anului (titlul se acordă sportivului care a obţinut cel mai mare punctaj dintre toate categoriile de vârstă în sezonul competiţional)

2020: - Campion Naţional eKarting FRAS - Viteză pe Circuit - Clasa NanoWatt (6-8 ani)

- Vicecampion Naţional eKarting FRAS - SuperSlalom - Clasa NanoWatt (6-8 ani)

- Campion Naţional eKarting - Clasa NanoWatt (6-8 ani)

- Vicecampion Naţional - Pilotul/eSportivul Anului

2021: - Campion Naţional eKarting FRAS - SuperSlalom - Clasa MicroWatt (8-10 ani)

- Locul 3 eKarting FRAS - Viteză pe Circuit - Clasa MicroWatt (8-10 ani)

- ViceCampion Naţional SuperCupa României la Karting Electric - Viteză pe Circuit Stradal - Clasa MicroWatt (8-10 ani)

- Vicecampion Naţional eKarting - Clasa MicroWatt (8-10 ani)

- Vicecampion Naţional - Pilotul/eSportivul Anului

2022: - Vicecampion Naţional eKarting FRAS - SuperSlalom - Clasa SuperMiniWatt (9-12 ani)

- Locul 3 eKarting FRAS - Viteză pe Circuit - Clasa SuperMiniWatt (9-12 ani)

- Locul 3 - Pilotul/eSportivul Anului

Anul 2022 a fost un an de acomodare pentru mine pentru că am trecut la clasa cea mai experimentată, cu piloţi foarte buni, eu fiind mezinul clasei. Pe viitor mi-aş dori să obţin titlul de campion naţional la cel puţin una din cele două probe, la clasa SuperMiniWatt în Campionatul Naţional şi, de ce nu, internaţional şi titluri de campion dacă voi trece la alte categorii ale automobilismului sportiv.

 

 8. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Datorită perseverenţei şi muncii depuse, parcursul mi s-a părut relativ uşor, bineînţeles c-au mai fost şi momente dificile cu incidente pe circuit.

 

 9. Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

Fiind un băiat de 10 ani, merg la şcoală, sunt elev în clasa a 4-a la »òcoala Gimnazială I.A. Bassarabescu din Ploieşti, îmi fac lecţiile, după care merg la antrenament unde petrec între 1 - 3 ore, în funcţie de ceea ce am în ziua respectivă. La şcoală nu intru chiar de dimineaţă şi am timp suficient să mă odihnesc.

 

 10.  Care crezi că ar trebui să fie calităţile unui sportiv?

Printre calităţile unui sportiv ar trebui să fie, în primul rând, plăcerea practicării sportului, indiferent de sport pentru că atunci nu simţi că munceşti şi mergi cu drag la antrenamente, ambiţia, perseverenţa şi ajută şi puţin talent şi material genetic.

 

 11.  Care este sportivul tău preferat şi ce ai învăţat de la el?

Sportivul meu preferat este Lewis Hamilton. De la el am învăţat că prin muncă, dăruire şi lucrul în echipă, poţi reuşi.

 

 12.  Cum te-a ajutat sportul în dezvoltarea ta?

Sportul mi-a dat încredere în mine, am căpătat răbdare, mi-a crescut rezistenţa la efort, am învătat să fiu responsabil pentru a mă proteja pe mine şi pe ceilalţi, am dezvoltat reflexe şi o bună coordonare a mâinilor şi picioarelor.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet