Business sub COVID-19

​Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă noi criterii de testare pentru coronavirus. Cine poate fi testat?

​Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă...

Autor: Georgiana Mihalache

23.03.2020, 18:17 725

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a stabilit cinci criterii prioritare de testare a pacienţilor pentru a stabili dacă sunt infectaţi cu coronavirus, care includ şi personalul medical care a avut legătură cu un caz confirmat, pacienţii cu afecţiuni respiratorii acute care sunt negativi la testul de gripă.

Ce aduce nou recomandarea INSP este creşterea numărului de persoane care pot fi testate, în condiţiile în care sunt cazuri de transmitere locală restrânsă, potrivit documentului în care sunt publicate aceste schimbări, elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, la recomandarea INSP.
Redăm mai jos, în ordinea priorităţii, grupele de persoane care pot fi testate:
1.Persoane simptomaticecu istoric de călătorie internaţională;
2.Contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate;
3.Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
4.Cazuri  de SARI (infecţii severe respiratorii - n.red.) fără altă etiologie (negativi  la  test  de  gripă),  din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele;
5.Persoane instituţionalizate simptomatice
Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate, mai arată documentul.
În cazul persoanelor care au luat contact cu pacienţii cu coronavirus, dar nu au simptomele specifice, altele decât personal medico-sanitar, dar şi în cazul persoanelor fără simptome care au călătorit în afara ţării nu se face testare, recomandarea fiind de auto-izolare la domiciliu sau carantină timp de 14 zile, testarea făcându-se în cazul în care apar simptome.
Principalele simptome ale noului Covid-19 sunt tusea, febra şi dificultăţile de respiraţie, dar şi problemele digestive, simptomele fiind diferite de la un caz la altul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO