Business sub COVID-19

ROBOR la trei luni înregistrează prima zi de stagnare după creşteri în salturi în ultima săptămână

ROBOR la trei luni înregistrează prima zi de stagnare...

Autor: Mihai Gongoroi

20.03.2020, 12:41 66

ROBOR la 6 luni continuă să crească, iar creditele cu dobânzi variabile luate înainte de mai 2019 depind de variaţia ROBOR.

ROBOR la 3 luni, indicele în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a stagnat, vineri, la 3,30%, după creşteri în salturi în ultima săptămână, potrivit datelor afişate pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Creşterea ROBOR din ultima săptămână a fost una accelerată în condiţiile în care ROBOR la 3 luni era 2,86% în data de 12 martie.

Nivelul ROBOR a început să urce săptămâna trecută după depunerea mandatului, joi, 12 martie, de către premierul desemnat Florin Cîţu şi pe fondul accentuării crizei coronavirus şi implicit a turbulenţelor din pieţele financiare. De la începutul lunii februarie, ROBOR intrase pe o tendinţă de scădere.

ROBOR la 6 luni a continuat în schimb să crească, mai temperat, urcând la 3,31%, vineri, de la 3,30%, cât era joi. Vineri, 13 martie, ROBOR la 6 luni era cotat la 3,10%, după ce a sărit de la 3,00%, cât a fost joi, 12 martie.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Moneda euro se tranzacţiona pe interbancar, cu o jumătate de oră înainte de cotarea oficială, la 4,8460 lei. Maximul istoric pentru moneda euro a fost atins marţi, 17 martie, de 4,8448 lei. Joi, pe interbancar, euro a crescut şi la 4,87 lei înainte ca Banca Naţională să intervină pentru a aduce în jos cursul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO