Business Travel

Când vom putea călători din nou peste hotare? Planurile pentru relansarea turismului apar peste tot în ţările emergente din Europa

Când vom putea călători din nou peste hotare?...

Autor: Eduard Ivanovici

16.05.2020, 10:29 8289

Relansarea turismului, lovit puternic de pandemia de coronavirus, reprezintă următoarea problemă cu care se vor confrunta guvernele de-a lungul regiunii în curs de dezvoltare din Europa, în special ţările a căror economie se bazează masiv pe turism, cum ar fi Croaţia, Muntenegru, Albania, Bulgaria şi Georgia, scrie Emerging Europe.

Prima iniţiativă de reîncepere a turismului vine din zona baltică, unde prim-miniştrii Letoniei, Lituaniei şi Estoniei au decis săptămâna trecută că îşi vor redeschide frontierele începând cu 15 mai, creând o „bulă turistică” în interiorul Uniunii Europene.

„Este un pas mare către normalitate”, a declarat premierul eston Jüri Ratas.

Cetăţenii celor trei ţări vor putea călători în interiorul regiunii, însă persoanele care vin dinafară vor trebui să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, a spus prim-ministrul lituanian Saulius Skvernelis.

Până în prezent, Lituania a raportat 54 de decese cauzate de coronavirus. Între timp, Letonia şi Estonia au înregistrat 19 şi, respectiv, 63 de decese.

Polonia şi Finlanda s-ar putea alătura în viitorul apropiat blocului format din cele trei ţări baltice, a adăugat Skvernelis.

Comisia Europeană a recomandat ca măsurile de control în interiorul graniţelor Uniunii să fie ridicate treptat, odată ce numărul de cazuri cu coronavirus va ajunge la un nivel stabil.

Există speculaţii conform cărora şi alte ţări vor crea iniţiative asemănătoare, cum ar fi Austria, Slovenia, Croaţia, Bosnia, Bulgaria, Macedonia de Nord, România, Serbia şi Grecia. Guvernul grec este cât se poate de conştient că va pierde vara aceasta milioane de vizitatori din ţările vestice şi doreşte să atragă turişti din ale ţări din zona Balcanilor.

Călătoriile între localităţi s-au reluat pe 13 mai în Bulgaria şi pe 15 mai în România, însă niciuna dintre cele două ţări nu a anunţat când va primi turişti străini.

Între timp, Georgia plănuieşte să îşi redeschidă porţile turiştilor de pe 1 iulie, inventând până şi un slogan, Georgia: Destinaţia sigură, pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori străini.

Georgia a raportat 671 de cazuri cu coronavirus şi 12 decese, înregistrând cea mai mică rată de mortalitate per capita dintre cele 23 de ţări emergente din Europa. La polul opus se află România, cu 50 de morţi per milion de locuitori.

Belarus rămâne ţara cel mai mare număr de cazuri confirmate în Europa de Est, cu 27.730.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO