Business Travel

Constanţa a pierdut aproape jumătate din locurile de cazare în ultimii 25 de ani

Vega din Mamaia, deţinut de Gabriel Comănescu, este hotelul cu cele mai mari preţuri din Constanţa, judeţ care reuneşte peste un sfert din locurile de cazare din România

Vega din Mamaia, deţinut de Gabriel Comănescu, este hotelul cu cele mai mari preţuri din Constanţa, judeţ care reuneşte peste un sfert din locurile de cazare din România

Autor: Mădălina Panaete

05.09.2015, 12:52 1408

„Nu s-a dărâmat nimic, sunt hoteluri preluate de la stat care n-au mai fost deschise.“

Judeţul Constanţa, care reu­neşte cele mai importante sta­ţiuni de la litoralul românesc al Mării Negre, a pierdut peste 40% din locurile de cazare în ultimii 25 de ani, mărturie stând hote­lu­rile sau vi­lele din staţiuni precum Venus, Neptun sau Eforie care sunt de ani de zile în paragină, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Na­ţional de Statistică (INS).

„În Constanţa s-a pierdut mult din cazare prin faptul că există proprietaţi din Olimp sau Neptun preluate de la stat şi care n-au mai fost deschise, aşa cum este cazul hotelurilor fraţilor Micula, dar şi din cauza faptului că multor unităţi de cazare li s-au retras autorizaţiile de funcţionare pentru că nu mai corespundeau normelor în vigoare. De dărâmat, nu s-a dărâmat nimic“, spune Tinu Sebeşanu, proprie­tar şi CEO al firmei de consultanţă în domeniul hotelier Trend Hospitality.

Zeci de hoteluri construite înainte de Revoluţie în sudul litoralului şi vândute de stat către investitori privaţi precum THR Marea Neagră (deţinută de SIF Transilvania), fraţii Micula sau antreprenorul Josef Goschy au stat ani buni în paragină, fapt ce pune am­pren­ta atât pe aspectul staţiunilor în care se află, cât şi pe indicatorul care arată câte locuri de cazare mai sunt în judeţ.

Conform datelor anterioare de­ţinute de ZF, THR Marea Neagră, care este cel mai mare proprietar de hoteluri de pe litoral, are mai multe unităţi de cazare în paragină.

      

Foto: Hotelul Balada din Saturn, deţinut de THR Marea Neagră

 

Unităţile de cazare de pe litoral revin la viaţă

Cu toate că sunt proprietari de hote­luri care nu investesc în unităţile de cazare, litoralul românesc, în special cel din sud, începe să se schimbe la faţă datorită mai multor antreprenori care pariază pe staţiuni precum Venus sau Eforie. Renovarea unor hoteluri pre­cum Melodia (de­ţinut de antre­pre­noa­rea Luchi Geor­gescu), Inter, al omului de afaceri Ioan Niculae sau Ammon (fos­tul hotel Zamfira), toate din sta­ţiu­nea Venus, dar şi alte unităţi renovate din Eforie Nord, precum complexul ho­te­lier Steaua de Mare (deţinut de Nico­lae Bucovală), a schimbat în ul­timii ani as­pectul litora­lului românesc. În Ma­ma­ia însă, lucru­rile au stat chiar mai bine în această perioadă, această sta­ţiu­ne aducând cei mai mulţi turişti în se­zo­nul estival, dar şi cele mai multe in­ves­tiţii.

Acest lucru se vede şi în statistici.  Anul trecut, numărul locurilor de cazare din judeţul Constanţa ajunsese la peste 87.000, în creştere cu aproape 2.000 de locuri faţă de anul precedent, arată calculele ZF pe baza datelor de la INS. Cu toate acestea, judeţul de la Marea Neagră este departe de a atinge din nou aproape 150.000 de locuri de cazare pe care le avea după Revoluţie.

Constanţa reprezintă mai bine de un sfert din numărul total de locuri de cazare din România, iar evoluţia nega­ti­vă a judeţului în ultimii 25 de ani a  tras în jos şi evoluţia indicatorului la nivel naţional.

Astfel, numărul de locuri de cazare din România a scăzut cu 12% în această perioadă, până la circa 311.000.

 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro