Business Travel

Cooperarea cu statele vecine, diplomaţia şi promovarea: Grecia şi Croaţia nu-şi pot salva economiile decât prin redeschiderea cât mai devreme pentru turismul internaţional

Cooperarea cu statele vecine, diplomaţia şi promovarea: Grecia şi Croaţia nu-şi pot salva economiile decât prin redeschiderea cât mai devreme pentru turismul internaţional

În cel mai optimist scenariu al guvernului elen, Grecia va lansa sezonul turistic de vară pe 1 iulie.

Autor: Bogdan Cojocaru

06.05.2020, 00:08 2921

În lipsa activităţii din turism, economiile Greciei şi Croaţiei sunt sortite unui colaps lent şi dureros. Dar şi o redeschidere care ar pune în pericol turiştii veniţi din alte ţări în contextul pandemiei de COVID-19 ar fi nocivă. Astfel, Grecia şi Croaţia sunt forţate să găsească cele mai bune soluţii.

Grecia şi Croaţia au luat mai devreme decât alte state europene măsuri contra limitării răspândirii pandemiei, cu riscul criticilor din partea statelor vecine, iar acum explorează posibilităţile de a deschide cât mai devreme sectorul turismului, de care sunt puternic dependente economic. Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a explicat, într-un interviu pentru CNN, că în cel mai optimist scenariu Grecia va lansa sezonul turistic de vară pe 1 iulie dacă mă­surile de relaxare a izolării introduse în această săp­tămână au efectul scontat şi sunt implementate mă­suri stricte de protejare a sănătăţii. Până atunci, gu­vernul grec lucrează la o serie de măsuri pentru spri­jinirea sectorului de turism şi pentru salvarea se­zonului estival. Atena explorează posibilitatea unor acorduri interstatale cu ţări care au reuşit să aducă pandemia sub control, cum ar fi Austria, Ciprul şi Israel, scrie ziarul elen Kathimerini. Acor­durile se vor concentra pe modalităţile prin care cetăţenii acestor state vor putea călători în Grecia. Înţelegerile bilaterale sunt o soluţie vehiculată adesea în Europa de Est şi Balcani pentru repornirea turismului internaţional. Acestea sunt o alternativă la acordurile paneuropene, care, din punctul de vedere al Atenei, sunt de preferat, dar sunt greu de obţinut şi ar putea veni prea târziu.

Guvernul grec dezvoltă un plan în trei puncte pentru redeschiderea ţării la turism. Componentele cheie ale strategiei constau în protocoale speciale de securitate pentru sănătate, contacte diplomatice şi o nouă campanie de publicitate care să promoveze Grecia ca destinaţie turistică şi contacte cu operatorii de turism internaţionali şi mass-media pentru a îmbunătăţi imaginea ţării.

Prima parte a planului, care este preconizată să fie elaborată de echipe tehnice de la Organizaţia Naţională pentru Sănătate Publică în colaborare cu ministerul turismului până la 8 mai, se concentrează pe protocoale speciale de securitate pentru sănătate proiectate pentru hoteluri, porturi turistice, iahturi, autobuze turistice, avioane şi alte locuri unde se adună turiştii. Contactele diplomatice formează a doua parte a planului, Grecia urmând să discute cu guvernele marilor pieţe turistice cu privire la etapele care vor fi necesare pentru reluarea zborurilor de intrare şi de ieşire din ţară, inclusiv protocoale de sănătate, testare anterioară pentru Covid şi moni­torizare. Cu alte cuvinte, personalul hotelurilor va fi testat periodic pentru a-i proteja pe turişti şi pe greci. Până la reluarea zborurilor, Grecia mizează pe sosirea turiştilor pe cale rutieră.

„Dacă guvernele din Germania, Rusia şi SUA îi bagă în carantină pe toţi cei care se întorc din ţara noa­stră, atunci nu vor veni turişti. În acest caz, ceea ce ne trebuie este diplomaţia“, a spus ministrul grec la turismului Haris Theocharis, adăugând că şi turis­mul intern va fi consolidat. A treia parte a planului implică o nouă campanie de publicitate care să pro­moveze Grecia ca destinaţie pentru vacanţe şi con­tacte cu operatorii de turism internaţionali şi mass-media pentru a îmbunătăţi imaginea ţării.

„Experienţa turistică din această vară poate fi uşor diferită de cea pe care aţi avut-o în anii pre­ce­denţi, cu distanţare socială mai multă şi poate că nu vor mai fi barurile deschise, dar puteţi totuşi obţine o ex­perienţă fantastică în Grecia, cu condiţia ca pan­demia să fie în retragere“, a declarat premierul grec.

Mitsotakis estimează o recesiune de 10% a economiei greceşti din cauza pandemiei. Turismul contribuie cu 25% la economie şi cu 20% la locurile de muncă.

În Croaţia, primul caz confirmat de îmbolnăvire de Covid a fost înregistrat pe 25 februarie, la o lună după Italia şi Marea Britanie. Este vorba de un bărbat care a fost în Milano cu şase zile mai înainte pentru a vedea duelul fotbalistic dintre Atalanta şi Valencia din Liga Campionilor, scrie BBC. Meciul a fost legat de unul dintre cele mai mari focare de Covid din Italia „ Bergamo, de unde este †Atalanta. Primarul din Bergamo Giorgio Gori a descris meciul ca fiind o „bombă biologică“. De pe 11 mai, Croaţia va permite deschiderea hotelurilor şi spaţiilor de campare. Diferitele servicii pe care acestea le oferă vor fi reintroduse gradual, în funcţie de când se vor redeschide graniţele şi de cererea de pe piaţă.

Ministrul de Interne Davor Bozinovic a declarat că au avut loc discuţii cu reprezentanţii ministerului turismului şi ai proprietarilor de hoteluri şi restaurante cu privire la o posibilă reducere a restricţiilor. „Trebuie să găsim o modalitate de a permite reluarea acestor activităţi, care includ călătoriile transfrontaliere, fără a pune în pericol sănătatea publică. Aceasta nu este o problemă care să poată fi rezolvată în câteva zile, dar o vom discuta şi vom găsi cu siguranţă o soluţie „, a spus Bozinovic. Turismul este responsabil pentru cel puţin o cincime din producţia economică a ţării, iar cel mai căutat sezon pentru turişti este cel de vară. Autorităţile croate sunt conştiente că pentru repornirea activităţii turistice trebuie să coopereze cu statele vecine, în special cu Slovenia. Slovenii ocupă locul doi, după nemţi, în ceea ce priveşte numărul înnoptărilor în Croaţia. Miniştrii turismului din cele două ţări s-au întâlnit la Zagreb săptămâna trecută pentru a discuta un plan care să permită slovenilor să călătorească în Croaţia începând chiar cu luna aceasta. Alte naţionalităţi ar putea urma în iunie. Agenţiile de turism cehe vor stabilirea unor „coronacoridoare“ care să permită traversarea Croaţiei spre litoral fără restricţii de carantină. Această soluţie este bine primită de guvernul croat. În Slovenia vecină au devenit de luni disponibile publicului mai multe servicii. Astfel, magazinele mici îşi pot relua activitatea, la fel şi barurile şi restaurantele care au spaţii pentru clienţi în aer liber, iar de săptămâna aceasta oamenii pot vizita din nou muzeele, librăriile şi se pot duce la biserică. Vor fi disponibile şi serviciile de reparaţii de textile, încălţăminte, ceasuri, servicii de fotocopiere şi fotografie. Polonia a permis de luni redeschiderea hotelurilor şi mall-urilor, iar pe 6 mai urmeză să fie deschise creşele, deşi multe primării se opun. †Luna viitoare vor primi din nou public muzeele, galeriile de artă şi librăriile, cu respectarea unor măsuri stricte de siguranţă a sănătăţii. În Slovacia au fost iniţiate simultan două etape de redeschidere, scrie Euractiv. Astfel, de astăzi vor putea funcţiona magazinele şi serviciile, restaurantele şi cafenelele în aer liber, dar nu şi mall-urile. În Cehia, guvernul a decis ridicarea interdicţiei privind trasportul internaţional cu autobuzul şi trenul. Două linii aeriene au început operarea de zboruri din Praga spre Amsterdam şi D¸sseldorf.

 
AFACERI DE LA ZERO