Business Travel

Mai există încă speranţă pentru economia europeană cu cea mai mare dependenţă de turism. Industria de turism a ajutat Croaţia să-şi revină după războaiele sângeroase din regiunea balcanică de la mijlocul anilor '90

Mai există încă speranţă pentru economia europeană...

Autor: Catalina Apostoiu

13.08.2020, 00:05 584

Pregătită să sufere puternic de pe urma impactului pandemiei asupra sectorului turismului, Croaţia, ţara membră a UE cu cea mai ridicată dependenţă de acest sector, ar putea asista totuşi la o evoluţie pozitivă, scrie Bloomberg.

Ţara, care a înregistrat o pră­buşire cu 96% a numărului de vizitatori străini în mai faţă de anul trecut, se pregăteşte pen­tru un număr la fel de şo­cant pentru iunie. De atunci, însă, lu­crurile s-au mai în­dreptat.

 Şeful asociaţiei din turism spune că datele până în august indică faptul că sosirile se situează la aproape jumătate din nivelul de anul trecut, mult peste aşteptări.

Cât de mult vor îmbunătăţi lucrurile va determina soli­di­tatea redresării economiei ţării de pe urma celei mai pro­fun­­de recesiuni de la comunism încoace.

„Nimic nu poate compensa veniturile din turism pentru Cro­aţia în viitorul apropiat. Nimic“, spune Zeljko Lovrincevic, cercetător la Institutul Economic din Zagreb. „Există de ani întregi avertismente privitoare la fragilitatea acestei industrii, iar acum acestea se adeveresc“.

Veniturile din turism reprezintă aproximativ 20% din economie, potrivit datelor statistice oficiale, peste procentul din oricare alt stat UE, potrivit OCDE.

Industria de turism a ajutat Croaţia să-şi revină după războaiele sângeroase din regiunea balcanică de la mijlocul anilor '90 şi mai apoi după criza financiară din 2008. Aproape 20 milioane de oameni au vizitat ţara de 4,1 milioane de locuitori anul trecut. Însă banii turiştilor au crescut în acelaşi timp dependenţa Croaţiei de această industrie, chiar în condiţiile în care ţara se pregăteşte să adopte euro nu mai târziu de 2023.

Veniturile fiscale au confirmat optimismul asociaţiei turistice privitoare la o revenire de la sfârşitul lunii iunie. Veniturile generate de industrie pe săptămâna încheiată pe 8 august au fost la 74% din nivelul aceleiaşi perioade de anul trecut.

Chiar şi aşa, numărul redus de vizitatori pune presiune pe veniturile fiscale şi iscă temeri de faliment pentru companiile dependente de turism. Sezonul tradiţional a fost prelungit mult în octombrie pentru a ajuta o economiei care s-a contractat cu 10,8% în acest an. Planul încă mai poate fi dat peste cap de un al doilea val de infectări.

Dubrovnik, oraşul port care generează patru cincimi din venituri din turism, caută cu disperare împrumuturi şi ajutorul UE pentru a ajuta oamenii să nu piardă totul.

„Trebuie să regândim totul“, declara recent primarul oraşului Mato Frankovic. „Nu ne mai putem baza doar pe rezervări. Avem nevoie de un stil de viaţă sustenabil“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO