Business Travel

Investiţii noi în turism. Alex şi Alina Filip au transformat o casă veche de aproape 100 de ani din Sarichioi, Tulcea, în destinaţie turistică şi au peste 100 de rezervări

Alex şi Alina Filip, proprietari ai Casei Filip: Planul pe termen mediu este să dezvoltăm mai multe direcţii de business, având căsuţa pe post de locomotivă. Avem deja câteva vagoane ataşate, însă rămâne de văzut cât de lung va deveni de la un an la altul acest tren al familiei noastre

Alex şi Alina Filip, proprietari ai Casei Filip: Planul pe termen mediu este să dezvoltăm mai multe direcţii de business, având căsuţa pe post de locomotivă. Avem deja câteva vagoane ataşate, însă rămâne de văzut cât de lung va deveni de la un an la altul acest tren al familiei noastre

Autor: Georgiana Mihalache

03.08.2019, 14:00 2364

„Sunt de părere că adevărata identitate a poporului român stă ascunsă în satele din fiecare regiune“.

Antreprenorii Alex şi Alina Filip, care au mai cochetat cu lumea businessului până acum, au decis la începutul anului 2018 să cumpere o casă veche lipovenească în satul Sarichioi, la 30 de kilometri distanţă de oraşul Tulcea, şi au pus-o pe harta circuitului turistic de nişă din zonă. Casa şi terenul de 1.000 mp au costat 18.000 de euro, iar după un an şi trei luni de renovări, în iulie 2019, au venit şi primii turişti în ceea ce astăzi se numeşte Casa Filip, după numele fondatorilor.

„După zece ani intenşi petrecuţi în Bucureşti, am hotărât împreună cu Alina, soţia mea, să ne retragem pentru o perioadă nedeterminată în satul ei natal, Sarichioi, şi să ne creştem copilul în liniştea pe care ţi-o oferă locul. Planul iniţial a fost să salvăm o veche casă lipovenească şi să o transformăm într-o casă de oaspeţi în primul rând pentru familie, prieteni şi apropiaţi, dar şi pentru cei care îşi doresc să experimenteze un astfel de loc pitoresc“, a spus pentru ZF Alex Filip, unul dintre fondatorii Casei Filip.

Ideea de a introduce o casă într-un circuit turistic a venit din experienţele celor doi tineri, amândoi locuind în copilărie la sat. Alina Filip mai este implicată ca administrator la o fermă agricolă din Sarichioi, afacerea familiei sale, iar la Casa Filip se ocupă de gestionarea documentelor. Alex Filip se ocupă doar de proiectul casei din Sarichioi.

Investiţia totală a depăşit ce au estimat antreprenorii iniţial, însă aceştia au decis să păstreze suma confidenţială.

„Casa veche, cea construită în 1921, dispune de două apartamente, un apartament însemnând două dormitoare matrimoniale separate de un mic hol şi o baie comună. În mansarda casei noi mai există încă un apartament organizat după aceeaşi planimetrie. Există şi o bucatărie echipată modern şi profesional în care gătim doar pentru oaspeţii noştri diferite preparate lipoveneşti, având peştele în centrul atenţiei. Acesta este şi motivul pentru care suntem în curs de a ne autoriza ca Punct Gastronomic Local“, a mai spus Alex Filip.

Primii turişti au venit la 4 iulie 2019, după trei zile de la deschiderea oficială a locaţiei, iar în total, până în prezent sunt 107 persoane care au confirmat rezervările. Pentru august, gradul de ocupare este de 100%, având rezervări inclusiv pentru luna octombrie.

„Turiştii sunt impresionaţi de frumuseţea casei, de preparatele culinare ale bucătăresei noastre, de pitorescul satului şi de tot ceea ce oferă zona din punct de vedere touristic“, a mai adăugat Alex Filip. El lucrează ca administrator al firmei şI a mai angajat cu normă întreagă o bucătăreasă din sat.

Ingredientele pentru mesele turiştilor vin exclusiv din zonă, de la peşte, la fructe, brânză şI lapte. Legumele, dar şi vinul şi vişinata sunt produse de către antreprenori, care au vrut să le ofere oaspeţilor produse tradiţionale, specifice locului.

Ca nivel de business, fiind primul an de activitate, antreprenorii nu au target, urmând însă ca de anul viitor să stabilească nişte obiective financiare.

„Planul pe termen mediu este să dezvoltăm mai multe direcţii de business, având căsuţa pe post de locomotivă. Avem deja câteva vagoane ataşate, însă rămâne de văzut cât de lung va deveni de la un an la altul acest tren al familiei noastre“, a mai adăugat Alex Filip.

Referitor la trendul din ultimii ani care a venit şi în România, în care tot mai mulţi tineri renunţă la agitaţia din marile oraşe pentru a se retrage la sat, antreprenorul care se ocupă de Casa Filip spune că tot mai mulţi oameni sunt orientaţI către turişti, iar aspectele tradiţionale revin în atenţie.

„Eu sunt de părere că adevărata identitate a poporului român stă ascunsă în satele din fiecare regiune. Simt că românii, dar mai ales tinerii cu un anumit nivel de educaţie, încep să scormonească în istoria noastră cu din ce în ce mai mult interes pentru a ne înţelege şi pentru a ne pune mai bine în valoare“, a mai spus Alex Filip.

Datele statistice arată că peste 109.000 de români au ales să se mute la sat în anul 2017, cel mai recent pentru care există date la Institutul Naţional de Statistică.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO