România este o piaţă strategică pentru compania aeriană ungară, care a ajuns la nouă baze operaţionale în România şi nouă aeronave alocate doar aeroportului Otopeni.
Jozsef Varadi, CEO (director general executiv) al Wizz Air, liderul pieţei aeriene din România, spune că primul trimestru din acest an a adus o creştere cu 20% a traficului de pasageri în România şi că până la finalul anului estimează 5,5-6 milioane de pasageri pe piaţa locală.
„În total operăm cu 68 de aeronave, din care nouă au fost alocate aeroportului din Bucureşti. Am ajuns la nouă baze în România şi continuăm discuţiile şi cu alte aeroporturi. Vom adăuga în continuare capacitate de transport pe această piaţă, strategică pentru noi şi cu siguranţă vom lansa noi rute“, a declarat el pentru ZF într-un interviu telefonic cu ocazia prezentării rezultatelor companiei.
Întrebat de ZF câţi pasageri estimează că va transporta Wizz Air în acest an din şi înspre România, Varadi a spus că 5,5-6 milioane de pasageri, faţă de 4,5 milioane de pasageri anul trecut. „Obiectivul nostru este să stimulăm cererea pentru călătorii, să crească piaţa. Nu ne uităm la un competitor anume pe piaţă pentru că noi concurăm cu toate tipurile de transport, nu doar cu companiile aeriene.“
Compania a făcut publice rezultatele pentru anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie.
„Wizz Air a transportat 20 de milioane de pasageri în anul fiscal, în creştere cu 21%.“ Gradul mediu de încărcare a fost de 88,2%, potrivit datelor companiei. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 1,4 miliarde de euro, iar profitul net la 193 milioane de euro. Compania operează zboruri pe 420 de rute, de pe 25 de baze, conectând 39 de ţări. Wizz Air are 2.600 de angajaţi.
Recent, Wizz Air a adus o nouă aeronavă, un Airbus A 321 cu 230 de locuri, cea de-a noua, la baza din Bucureşti, de unde compania operează 43 de rute spre 17 ţări. Noua aeronavă va deservi din toamnă cea mai recentă rută a companiei spre Tenerife.
Wizz Air zboară de pe nouă baze aeriene din România, respectiv din Capitală, Suceava, Iaşi, Târgu-Mureş, Constanţa, Cluj-Napoca, Sibiu, Timişoara şi Craiova. În total compania are 116 rute către 18 ţări, cu un total de 20 de aeronave alocate României.
În total Wizz Air a achiziţionat cinci aeronave A321, prima fiind livrată în noiembrie 2015. Jozsef Varadi declara la aducerea aeronavei noi că până în 2024 vrea ca Wizz Air să aibă în flotă 140 de astfel de avioane.
Compania aeriană Wizz Air concurează pe piaţa aeriană cu compania de stat Tarom, care trece constant prin perioade de turbulenţe (în prezent are un director general interimar) şi care nu are o strategie clară de dezvoltare, cu gigantul Ryanair, care a turat recent motoarele pe piaţa locală prin lansarea mai multor curse, dar şi cu Blue Air şi alte companii de linie.
Cel mai bun indicator al pieţei aeriene îl reprezintă traficul de pasageri de pe aeroporturile din ţară.
Anul trecut, aeroportul Henri Coandă, cel mai mare din ţară, a atras 9,8 milioane de pasageri, cu un milion de persoane mai mult faţă de anul anterior.