Business Travel

Pandemia devastează turismul spaniol. Declinul este de 97,7% în iulie. Aceasta înseamnă că sectorul a pierdut 27,3 milioane de vizitatori şi venituri de 28,4 mld de euro în S1 2020

Pandemia devastează turismul spaniol. Declinul este de...

Autor: Catalina Apostoiu

09.08.2020, 21:34 949

Industria spaniolă a turismului resimte în continuare extrem de acut impactul crizei aduse de pandemie, scrie El Pais.

Potrivit ultimelor date, doar 204.926 de vizitatori internaţionali au sosit în Spania în iulie, cu 97,7% mai puţini în termeni anuali.

Este cel mai slab semestru din istorie pentru turismul spaniol, cu numai 10,78 milioane de turişti, în scădere cu 71,7% faţă de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile turiştilor din primul semestru au scăzut de asemenea puternic, cu 70,6%, la numai 11,84 miliarde de euro.

Aceasta înseamnă că sectorul turistic a pierdut din cauza pandemiei 27,3 milioane de vizitatori şi venituri estimate de 28,4 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an faţă de primul semestru din 2019.

Iar noile focare, dublate de avertismentele de călătorie emise de mai multe ţări, sugerează că lucrurile nu se vor îmbunătăţi în semestrul al doilea al anului.

În martie, când guvernul spaniol a declarat starea de urgenţă, numărul vizitatorilor internaţionali a scăzut cu două treimi. Situaţia s-a înrăutăţit în aprilie şi mai, numărul turiştilor atingând zero, o cifră inimaginabilă anterior într-o ţară în care turismul reprezintă 11,9% din PIB.

Apoi, în pofida relaxării restricţiilor, turismul spaniol nu a consemnat o revenire.

Toate regiunile Spaniei au suferit o scădere puternică în primul semestru, iar cheltuielile turiştilor au scăzut de asemenea în linie cu declinul numărului de vizitatori. Potrivit ultimelor cifre ale institutului de statistică spaniol (INE), turiştii din Spania au cheltuit 133 milioane de euro în iunie, doar 1,4% din cifra pe iunie 2019.

Complicând situaţia, mai multe ţări europene au emis avertismente privitoare la călătoriile în Spania, în timp ce Marea Britanie, Norvegia şi Slovenia au reimpus carantina pentru călătorii din această ţară.

Grupurile din industrie cred că această situaţie va aduce pierderi şi mai mari decât estimarea de 40 mld de euro şi avertizează că 750.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol în semestrul doi. „Este cel mai catastrofal sezon estival din ultimii 50 de ani“, arată Jose Luis Zoreda, preşedinte adjunct al grupului de lobby din sector Exceltur.

Criza a avut de asemenea un impact negativ asupra traficului aerian. În prima jumătate a anului, 43,5 milioane de călători au trecut prin aeroporturile administrate de operatorul spaniol AENA, în scădere cu 66% faţă de cifrele de anul trecut şi cu 50% sub cele din 2009.

 

Jose Luis Zoreda, preşedinte adjunct al grupului de lobby Exceltur

Este cel mai catastrofal sezon estival din ultimii 50 de ani. 750.000 de locuri de muncă ar putea fi în pericol în semestrul II.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO