Business Travel

Patronii agenţiei de turism Genius Travel sunt de negăsit: nu răspund Autorităţii de Turism şi nimeni de la asociaţia agenţiilor nu a reuşit să ia legătura cu ei. Şeful ANT: ”Urmează ca Poliţia să se ocupe de acest caz”

Patronii agenţiei de turism Genius Travel sunt de...

Autor: Mirabela Tiron

18.08.2016, 15:59 2960

Ştefan Bogdan Dumitru, 34 de ani, şi George Ionuţ Costea, 30 de ani, acţionarii agenţiei de turism Genius Travel, care şi-a anunţat turiştii printr-un email că firma va intra în insolvenţă şi că nu le va onora vacanţele cumpărate, sunt de negăsit de autorităţile de turism la aproape o săptămână de la momentul în care nu au lăsat fără bani şi fără vacanţe turiştii.  La Tribunalul Bucureşti nu apărea nicio cerere de insolvenţă.     

Oficialii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), care le-au solicitat o lămurire printr-un email transmis marţi, nu au reuşit să dea de cei doi acţionari. Nici Autoritatea Naţională de Turism, care a mers în control la sediul agenţiei, nu i-a găsit pe cei doi. ZF a încercat să îl contacteze telefonic pe Ştefan Bogdan Dumitru dar nu a reuşit. Sâmbătă, aceasta declara telefonic pentru ZF că agenţia are o problemă internă, pe care o va rezolva, fără să ofere alte informaţii. De atunci, el nu a mai răspuns solicitării ZF de pe email şi nu a răspuns nici la telefon.

Nici asiguratorul agenţiei de turism, German Romanian Assurance, nu a răspuns solicitării ZF.

Costea, unul din cei doi acţionari ai Genius Travel, mai deţine 80% din acţiunile agenţiei de publicitate Newton Advertising (81.000 lei cifră afaceri în 2015) şi un pachet de 65% din acţiunile companiei Genius Doors Distribution (cifră de afaceri zero din comerţul cu ridicata al altor bunuri de uz gospădresc). El figurează ca administrator şi în companiile MGR Exclusive Construct şi în Genius Forest Company, unde deţine de asemenea şi pachete de acţiuni, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

 Pe de altă parte, Bogdan Ştefan a luat în 2014 în chirie un hotel din Uzlina, comuna Murighiol, asigurându-şi clienţi prin agenţia de turism Genius Travel, care lansase programul “Delta Dunării pentru toţi”. 

După ce ZF a scris de problemele cu care se confruntă turiştii din cauza agenţiei Genius Travel de la care au cumpărat vacanţe, Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), condusă de Anca Nedea, a făcut ieri un control la sediul Genius Travel şi a constatat faptul că agenţia nu mai funcţionează la sediul declarat. Şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a reacţionat şi a exclus agenţia de turism Genius Travel din asociaţie, “pentru prejudicii morale create asociaţiei, prejudicii de imagine create agenţiilor de turism membre şi nemembre, care funcţionează corect şi îşi respectă clienţii, prejudicii materiale create turiştilor care au cumpărat vacanţe de la Genius Travel şi nu le pot efectua”.

“Am încercat să luăm legătura pe toate canalele cu patronii Genius Travel dar sunt practic de negăsit. Urmează ca Poliţia să se ocupe de acest caz, mai mulţi turişti au depus plângeri la Poliţie”, a declarat pentru ZF George Borună, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Autorizare din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT). 

Agenţia de turism Genius Travel deţine  polită de asigurare  de 10.000 de dolari privind rambursarea cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de către turist, în cazul insolvabilităţii sau falimentului agenţiei de turism, emisă de către German Romanian Assurance .

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO