Business Travel

Peste 155.000 de români au cheltuit 36 mil. euro de Revelion în ţară şi în străinătate

Peste 155.000 de români au cheltuit 36 mil. euro de...

Autor: Andrei Mazurchievici

03.01.2016, 15:29 253

Dintre cei 155.000 de români, peste 147.000 şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în scădere cu 3,5% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai puţin comparativ cu anul precedent.

Nu toate destinaţiile interne au înregistrat scăderi. Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare, în creştere de aproximativ 4% faţă de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat şi pe litoral (800 de pachete vândute, faţă de 500 anul trecut), dar şi în Delta Dunării (200 de locuri, faţă de 100 în 2014/2015).

Cel mai mare număr de locuri vândute s-a înregistrat în turismul rural, unde 52.000 de turişti au preferat să-şi petreacă Revelionul la pensiuni, în scădere cu 8% faţă de anul trecut.

Scăderi s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa, în scădere cu 2% faţă de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, au plătit peste 30.000 de persoane în scădere cu aproximativ 5% faţă de anul anterior.

În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, acestea au crescut faţă de anul anterior cu 5% în medie.

Cele mai solicitate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Straja Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

În străinătate au călătorit, prin intermediul agenţiilor de turism, aproape 8.200 de turişti, în scădere cu 5% faţă de anul 2015. Aceştia au cheltuit în afara ţării, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, sumă aproximativ egală cu cea din anul anterior.

Românii care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate, au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, mai puţini români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu aproximativ 5% faţă de anul 2015, ajungând la 8.180 de turişti, aceştia cheltuind cu 1,4% mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Printre destinaţiile exotice din acest an s-au numărat Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud sau Vietnam. De asemenea, un interes crescut s-a înregistrat pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic sau Brazilia.

Potrivit FPTR, schimbarea mentalităţii privind gestionarea banilor şi a timpului liber face ca mulţi români să renunţe la vacanţa de iarnă şi să strângă banii pentru a achiziţiona mai multe sejururi sau city-break-uri în restul anului.

De aemenea, vremea neobişnuit de caldă din decembrie, nespecifică acestei perioade, a determinat întârzierea sau chiar anularea rezervărilor pentru Revelion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO