Business Travel

Restartarea turismului este o prioritate de top pentru multe ţări din Europa emergentă

Restartarea turismului este o prioritate de top pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

13.05.2020, 00:05 659

Relansarea turismului după pandemia de COVID-19 reprezintă următoarea provocare pentru guvernele din regiunea Europei emergente, în special pentru cele din ţările în care turismul reprezintă un procentaj ridicat din activitatea economică, cum ar fi Croaţia, Muntenegru, Albania, Bulgaria şi Georgia, scrie Emerging Europe.

Totuşi, prima iniţiativă de restartare a turismului vine din partea ţărilor baltice, unde premierii Letoniei, Lituaniei şi Estoniei au convenit recent să-şi redeschidă reciproc graniţele începând cu 15 mai.

Zona baltică de turism va fi prima de acest gen din re­giune, unde majoritatea ţărilor au restricţionat intrarea străinilor şi au impus măsuri de carantinare a celor care intră.

Potrivit premierului lituanian Saulius Skyernelis, Polonia şi Finlanda s-ar putea alătura blocului de turism liber.

Lituania, Letonia şi Estonia fac de asemenea paşi pru­denţi de redeschidere a economiilor. „Este un stimulent ma­jor pentru companiile de turism din regiune. Acestea nu vor reveni la nivelurile anterioare, dar multe locuri de muncă vor fi salvate“, remarcă Zydre Gaveliene, director al unui grup de lobby în domeniul turismului din Lituania. Potrivit reco­man­dă­rilor Comisiei Europene, controalele la graniţele interne între toate statele membre ar trebui ridicate în mod coor­donat imediat ce situaţiile îmbolnăvirilor converg suficient.

Există acum speculaţii că şi alte grupuri de ţări din regiune ar putea veni cu iniţiative similare. Este vorba despre Austria, Slovenia, Croaţia, Bosnia, Macedonia de Nord, România, Serbia şi Grecia. Guvernul grec speră să atragă turişti din alte ţări din Balcani.

Ministrul croat al turismului Gari Cappelli declara recent că există un „interes uriaş„ în deschiderea graniţelor pentru turişti şi că se negociază intens în acest sens. Totuşi, nu a fost avansată nicio dată, deşi ministrul a declarat că rezervările pentru iulie şi august rămân valabile şi că nu au existat „anulări majore“.

În Bulgaria, turismul intern se va relua de astăzi, când încheierea stării de urgenţă va permite bulgarilor să călătorească din nou. Ţara nu a stabilit o dată pentru acceptarea turiştilor străini.

Georgia între timp a fixat data de 1 iulie pentru deschiderea către turişti străini şi a venit şi cu un slogan, „Georgia, destinaţia sigură“, pentru a atrage turişti externi.

„Înainte de Covid-19, lumea ne cunoştea drept o ţară cu o îndelungată tradeţie pentru ospitalitate. Acum, lumea ne va recunoaşte drept o destinaţie sigură“, spune ministrul eorgian al economiei, Natia Turnava.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO