Business Travel

Retrospectiva anului 2018. Turism. Balanţa din turism rămâne pe deficit şi în 2018

Retrospectiva anului 2018. Turism. Balanţa din turism...

Autor: Mirabela Tiron

18.12.2018, 00:05 192

♦ Piaţa hotelieră a atras noi investiţii în dezvoltarea de unităţi în Capitală, dar şi pe litoralul românesc, fiind bifată chiar şi o tranzacţie de 11 mil. euro ♦ O nouă insolvenţă a zdruncinat piaţa agenţiilor de turism ♦ Companiile aeriene au continuat extinderea şi au dezvoltat chiar şi rutele interne.

 

• Din interimar în interimar la Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB)

În continuare, la compania care administrează cel mai mare aeroport din ţară (Henri Coandă), numirile în funcţia de director general s-au făcut în afa­ra legii de ordonanţă corporativă. Mai mult, o listă de nereguli a fost de­pistată de Corpul de Control. La înce­put de an, Bogdan Stelian Mîn­dres­cu, di­­rec­torul general interimar al com­paniei cu afaceri de un miliard de lei anul trecut, a demisionat din funcţie, fi­ind numit un alt director interimar, Dan Baciu, care a demisionat din funcţie, ulte­rior fiind numit, tot ca interimar, un nou şef.

 

• Tranzacţie pe piaţa hotelieră

Grupul hotelier Orbis, cel mai mare lanţ de hoteluri din Polonia şi Europa Centrală şi de Est, a cumpărat hotelul Mercure Bucharest Unirii, în urma unei tranzacţii de 11,3 mil. euro, potrivit oficialilor companiei. Hotelul are 100 de camere, un bar şi un restaurant. Pro­prie­tarii hotelului Mercure Bu­charest Unirii (fostul Royal) sunt Donchi Pufleni şi Ştefan Tudor, doi oameni de afaceri din Constanţa, născuţi în Tulcea.

 

• Insolvenţă nouă pe piaţa agenţiilor de turism

Piaţa agenţiilor de turism a fost zdruncinată de insolvenţa agenţiei de turism Terra Turism, o companie cu afaceri de 6,9 mil. lei în 2017, membră a ANAT, care şi-a anunţat turiştii că deschide procedura de intrare în insolvenţă. Insolvenţa vine după ce în anii anteriori alte trei agenţii au deschis procedura de insolvenţă. Asigurătorul companiei este City Insurance. ANAT a solicitat modificări legislative care să asigure garantarea banilor plătiţi de turişti, dar încă nu s-a luat nicio măsură în acest sens. 

 

• Grupul Apex începe construcţia la trei hoteluri Bucureşti

Grupul Apex Alliance din Litua­nia, controlat de mai mulţi antreprenori l­itua­nieni printre care şi Nerijus Nu­mavicius, considerat a fi cel mai bogat om din statul baltic, care deţine pe piaţa locală hotelul Hilton Garden Inn, a demarat construcţia pentru trei din cele patru hoteluri anunţate. Hotelul Hilton Garden Inn de la aeroport (Henri Coandă - n. red.) va avea peste 200 de camere, în timp ce Moxy by Marriott din centrul vechi va avea 117 camere, iar Courtyard by Marriott din zona Floreasca va avea peste 200 de camere.

 

• Un nou hotel de patru stele în Mamaia de 7 mil. euro

Compania Gamaro Construit a investit 7 mil. euro în dezvoltarea unui hotel de patru stele în Mamaia, Nyota hotel &Conference Center, amplasat în zo­na de nord a staţiunii Mamaia. In­ves­tiţia în acest hotel a fost realizată de Iustin Fabian Roman, un fost con­si­lier local. Construcţia efectivă a început în 2014, hotelul are o capacitate de 73 de spa­­ţii de cazare. Tot în acest an, mai mul­te unităţi de pe litoral au fost mo­dernizate.

 

• Balanţa din turism rămâne pe deficit

Românii au cheltuit pe deplasările în străinătate circa 2,7 mld. euro  în pri­mele nouă luni din acest an, sumă în creştere cu 22% faţă de perioada simi­lară a anului trecut, arată ultimele date publicate de BNR. Spre com­paraţie, străinii au cheltuit 1,77  mld. euro în ianuarie-sepembrie, sumă mai mare cu doar 3% faţă de perioada simi­lară a anului trecut. Balanţa din turism a ră­mas pe deficit, de 939 mil. euro, arată aceeaşi sursă.

 

• Codaşi în continuare la numărul de străini atraşi

Doar 2,2 milioane de străini s-au cazat în unităţile turistice din ţară, arată ultimele date de la nouă luni,  faţă de 2,1 milioane de străini în primele trei trimestre ale anului anterior.

Spre comparaţie, Bulgaria atrage 7 milioane de vizitatori străini anual, Ungaria la 14 milioane de sosiri ale străinilor iar Polonia la 16 milioane de sosiri, arată raportul World Economic Forum.

 

• Hotelurile fac mai mulţI bani din majorarea tarifelor 

Hotelurile din Capitală au majorat  ADR-ul (tariful mediu la cazare), pe fondul creşteri cererii şi au anunţat venituri mai mari în acest an. Mai mult, business-ul hotelierilor din Bucureşti va fi susţinut anul viitor de cererea suplimentară pentru cazare pe care o va genera faptul că România va prelua pentru şase luni preşedinţia Consiliului UE, eveniment pentru care vor fi organizate mai multe conferinţe şi întâlniri ale oficialilor. 21 de hoteluri, cu 3.300 de camere în total, vor găzdui delegaţiile străine pe mandatul României de şase luni

 

• Rutele interne, noul pariu al jucătorilor low-cost

Companiile aeriene au continuat expansiunea prin lansarea de noi zboruri. În acest an, rutele interne au reprezentat noul pariu al companiillor aeriene. Compania de stat Tarom, dar şi operatorii low-cost Blue Air şi Wizz Air s-au bătut pe legătura Bucureşti - Cluj-Napoca, cea mai solicitată rută internă, traficul aerian pe legăturile interne fiind în creştere.

 

• TAP Portugal anunţă că se retrage din România

Compania aeriană a Portugaliei, TAP Air  a anunţat că se retrage din România şi va renunţa la ruta directă Lisabona – Bucureşti începând cu 27 ianuarie, motivând decizia pe baza profitabilităţii scăzute a cursei, ce nu justifică menţinerea zborurilor. Compania concura pe această rută cu operatorul low-cost Blue Air.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO