Business Travel

Mai are România nevoie de o economie de piaţă? Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental: Pe mine nu mă interesează ca cineva să se laude că sprijină capitalul autohton, eu vreau legi „pentru totdeauna“, egale pentru toţi şi atât

Radu Enache, unul dintre cei mai mari investitori în hoteluri din România

Radu Enache, unul dintre cei mai mari investitori în hoteluri din România

Autor: Iulian Anghel

26.03.2019, 00:05 598

„Eu nu am reuşit niciodată să iau fonduri europene prin programul de dezvoltare a resurselor umane: nu suntem valoroşi sau regulile nu sunt respectate?” „Am ajuns să iau acum avize pentru construcţii în luni de zile, iar unul peste drum de hotelul meu le ia în cinci zile. Dar ce am eu?” „Orice îndreptare trebuie să plece de la legislaţie, care să fie pentru totdeauna şi egală pentru toţi.”

„Economie de piaţă în România? Da, există! Dacă este şi funcţională? Aici este problema! Şi sunt 100% de acord că, în multe privinţe, economia noastră de piaţă nu este funcţională“, susţine omul de afaceri Radu Enache, proprietarul lanţului hotelier Continental, unul dintre cei mai experimentaţi şi mai antrenaţi antreprenori români.

„Mă uit la partidul de la guvernare, mă uit la reprezentanţii guvernului. S-au trezit acum să sprijine, zic ei, capitalul autohton. Dar până acum ce aţi făcut? Aţi sprijinit, să înţeleg, capitalul străin şi acum v-aţi gândit să-l sprijiniţi şi pe cel românesc, sau cum? Dar normele nu sunt pentru toţi?”, se întreabă Enache.

Simte un om de afaceri român că ar fi în dezavantaj în faţa capitalului străin? Din ce puncte de vedere?

„Când am vrut să licitez pentru hotelul Nord (actulul Ibis, aflat lângă Gara de Nord, din Bucureşti, afiliat lanţului Accor şi proprietate a Continental Hotels – n. red.) m-am lovit de bancheri şi de bănci. Partidul şi guvernul de la acea vreme mi-au zis că dacă nu vin cu antreprenor străin nu mă calific. Am fost obligat să caut un antreprenor străin (pentru un contract de management – n.red.), deşi eu aveam o experienţă foarte bună în această industrie. I-am găsit pe cei de la Accor; a trebuit să caut finanţare (reabilitatea hotelului Nord a costat peste 14 mil. euro – n.red.), dar nu orice finanţare, ci musai de la BRD; două companii franţuzeşti, prin urmare, care fac afaceri împreună. Şi eu? Am fost eu tratat altfel decât alţii sau mi se pare?”, comentează Radu Enache.

Şi mai spune omul de afaceri: „Eu nu am reuşit niciodată să iau fonduri europene prin programul de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU, cu o finanţare de peste 4 mld. euro în exerciţiul financiar 2007 – 2014 – n. red.). Deşi în industria noastră este o imensă nevoie de instrucţie, pentru că fluctuaţia de personal este mare. Am pus această problemă: nu suntem valoroşi sau regulile nu sunt respectate? Pentru cine au fost acele fonduri, deci?”

Supărarea omului de afaceri nu se opreşte aici: „Eu am ajuns să iau acum avize pentru construcţii în luni de zile. Iar unul, peste drum de hotelul meu, le ia în cinci zile. Dar ce am eu?”

Problema României nu este că nu ar fi o economie de piaţă, pentru că, de vreme ce nu mai avem o economie centralizată, nu ai cum să fii altceva decât o economie care funcţionează sau care ar trebui să funcţioneze în logica pieţei. Doar că noi avem o economie de piaţă, dar care funcţionează haotic. Legislaţia este principala cauză a funcţionării aiurea a economiei, crede Radu Enache. Şi, desigur, se referă la ce stâpâneşte mai bine – industria hotelieră.

„Fiecare este cu legea lui, cu regulile lui. Dacă îmi ceri un aviz pe 118 (ordinul pentru aprobarea dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor la structuri de primire turistice – n. red.) de ce trebuie să mai fac încă o groază de lucruri pe deasupra? În Braşov mi se cere să am un loc de parcare de cameră. La Oradea un loc de parcare la 30% din cameră, la Bucureşti la 40% din cameră. De ce sunt regulile atât de diferite? Nimeni nu se gândeşte că asta este pentru mine o cheltuială? Că trebuie să pun bani? Sau, dacă mi se pretind toate acestea, măcar să-mi pună la dispoziţie un teren, iar de amenajare mă ocup eu. Dar nimeni nu se gândeşte. Haosul din legislaţie este un lucru cumplit”, comentează Enache.

Prin urmare, orice schimbare trebuie începută de la legislaţie, adaugă el: „Avem nevoie de o legislaţie «pentru totdeauna», aplicabilă şi egală pentru toţi. Eu nu am nevoie ca cineva să vină să se bată cu pumnul în piept că sprijină capitalul autohton. Legile trebuie să fie aceleaşi şi egale şi pentru capitalul străin, şi pentru cel autohton”. Dacă, în ciuda creşterii economice solide din ultimii ani, există atâta frustrare în rândul oamenilor de afaceri, de unde poate veni soluţia? ZF împreună cu AOAR şi New Europe College organizează pe 28 martie o dezbatere din care trebuie să iasă clar un răspuns: noi ce vrem de fapt şi ce drum este de urmat? 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO