Business Travel

ZeroAvia, startup-ul susţinut de Bill Gates şi Jeff Bezos, promite să schimbe industria aviatică: Ultima rundă de investiţii a ajuns la 38 de milioane de dolari

ZeroAvia, startup-ul susţinut de Bill Gates şi Jeff...

Autor: Eduard Ivanovici

17.12.2020, 14:28 3658

Doi dintre cei mai bogaţi oameni din lume au început să susţină un startup care promite să transforme transportul aerian în următorul deceniu, notează Bloomberg.

ZeroAvia este un startup care dezvoltă tehnologii pe bază de hidrogen, iar printre acţionari se găsesc nume precum Amazon, Shell şi Breakthrough Energy Ventures, companie fondată în 2015 de Bill Gates.

Startup-ul a anunţat miercuri că şi-a asigurat 21,4 milioane de dolari de la investitori şi 16,3 milioane de dolari de la guvernul Marii Britanii şi va încheia un parteneriat cu British Airways pentru a accelera tranziţia către hidrogen a operatorului.

Recent, firma a completat primul zbor pe bază de hidrogen al unei aeronave comerciale. Avionul a zburat 15 minute deasupra Angliei, însă compania plănuieşte să extindă distanţa la 250 de mile – un drum Paris-Londra – până în martie 2021.

Noile tehnologii implică zero emisii de carbon, o aeronavă mai silenţioasă şi o reducere dramatică a costurilor de alimentare şi mentenanţă, care vor rezulta în costuri mai mici şi pentru pasageri. ZeroAvia intenţionează să atingă un prim nivel de comercializare până în 2023 şi să aibă câteva aeronave cu 80 de locuri care pot zbura până la 800 de kilometri (un drum Barcelona-Torino) până în 2026.

De asemenea, compania crede că poate construi până în 2030 un avion cu 100 de locuri care să acopere o distanţă de peste 1.600 de kilometri, adică un drum de la Berlin la Napoli.

Breakthrough Energy a declarat că hidrogenul este o „componentă esenţială” în tranziţia către o planetă sustenabilă, tehnologia oferind o „soluţie realistă” pentru industria aviatică.

Operatorii aerieni au generat un miliard de tone de CO2 în 2018, iar emisiile au crescut cu 32% între 2013 şi 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO