Campioni in Business

Japonia riscă să se confrunte cu recesiunea: PIB-ul a scăzut cu 6%, iar noul coronavirus dă şi mai multe bătăi de cap economiei

Japonia riscă să se confrunte cu recesiunea: PIB-ul a...

Autor: Dorin Oancea, Andreea Tobias, Mediafax

17.02.2020, 10:17 175

Economia Japoniei a căzut cu cel mai rapid ritm din ultimii aproape şase ani în ultimul trimestru al anului trecut, după creşteri de impozite pe vânzări care au afectat consumatorii şi afacerile, perspectivele fiind agravate de creşterea riscurilor din cauza epidemiei de coronavirus, potrivit Reuters.

Extinderea epidemiei, care dăunează producţiei şi turismului, ar putea submina creşterea în trimestrul actual şi ar împinge Japonia în recesiune - definită drept două trimestre la rând de declin economic.

„Există o şansă majoră ca economia să sufere o altă contracţie în ianuarie-martie. Virusul va afecta în principal turismul şi exporturile, dar ar putea cântări destul de mult şi în consumul intern”, spune Taro Saito, cercetător la NLI Research Institute.

„Dacă epidemia nu se va opri până la Jocurile Olimpice de la Tokyo, daunele aduse economiei vor fi uriaşe", a spus el.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei s-a redus cu o rată anuală de 6,3% în perioada octombrie-decembrie, au arătat luni datele guvernamentale, mult mai repede decât anticipau prognozele şi fiind prima scădere în cinci trimestre.

Aceasta este cea mai mare scădere din al doilea trimestru al anului 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO