CE FACI CU BANII TĂI?

Care sunt primii paşi atunci când vine vorba de pensiile private şi de câte tipuri sunt ele?

04.11.2024, 15:26 Autor: Alexandra Matei

Pensiile pot fi un subiect foarte complicat mai ales pentru tineri, întrucât momentul pensionării este unul cât se poate de îndepărtat pentru ei. La 20-25 de ani obiectivele principale pentru tineri sunt altele decât a pune bani deoparte pentru bătrâneţe, însă e important să ştim încă de acum cum să ne pregătim pentru momentul în care nu vom mai fi salariaţi şi va trebui să ne susţinem în continuare până la finalul vieţii.

„Există pilonul I, care este pensia publică, există pilonul II, care este pensia privată obligatorie. Mai ales pentru cei tineri este foarte important să ştie că odată ce s-au angajat, sunt obligaţi să adere la un fond de pensii private pilon II. În caz că nu fac acest lucru, în termen de patru luni de la angajare sunt repartizaţi aleatoriu la unul dintre fondurile existente. Pentru cei care sunt ceva mai responsabili din punct de vedere financiar, cei care vor să economisească ceva mai mult, există şi pilonul III pentru pensiile facultative, unde aici putem să economisim suplimentar faţă de contribuţia din pilonul II, care este fixă, în sensul că este o cotă de contribuţie de 4,75% din salariu. În schimb, la pilonul III putem să contribuim oricât vrem noi. Există într-adevăr o limită maximă de 15% din veniturile brute. Mai este şi pilonul IV, aşa-numitele pensii ocupaţionale, dar de când s-au lansat, din 2020, nu avem niciun fond de pensii ocupaţionale”, a explicat George Moţ, analist şi administrator al platformei desprepensiiprivate.ro, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Pentru a ne asigura un trai cel puţin decent la bătrâneţe, consideră el, este recomandat să apelăm la pensiile private Pilon II, Pilon III sau chiar Pilon IV.

Pensiile Pilon II şi III au dublu rol: să reducă din presiunea care se află asupra sistemului public de pensii, dar şi să ne ofere o pensie mai mare. Toţi contribuabilii sunt egali în faţa pensiilor private, cele mai importante aspecte fiind valoarea cotizaţiilor şi alegerea unui fond cu randamentul potrivit.

Tema centrală a cele mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi a fost cea a pensiilor. George Moţ şi  Laurenţiu Paraschiv au explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează sistemul de pensii, ce este pensia publică şi ce este pensia privată, dar şi de ce e important să ne gândim la momentul pensionării şi la pensiile private încă din tinereţe.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.