CE FACI CU BANII TĂI?

Ce faci cu banii tăi? Emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor. Cum îţi creezi obiceiul de a economisi şi de a nu intra în „borcanul“ cu economii decât atunci când ai cu adevărat nevoie?

09.12.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Economisirea este un proces pentru care ai nevoie de o gândire matură, care să îţi permită să fii prevăzător, să te poţi gândi la viitor şi la situaţiile neprevăzute în care ai putea avea nevoie de un surplus de bani. Cu toate acestea, obiceiul de a economisi trebuie să înceapă să se formeze cât mai devreme.

„În mod natural, noi preferăm să consumăm mai degrabă acum, nu mai târziu. Deci este un imbold pe care noi îl avem natural în noi. E mai plăcut să consumi tot ce ai, e neplăcut să te abţii, dar pe de altă parte, noi prin educaţie, informăm oamenii, le deschidem ochii şi le spunem că ei trebuie cumva să aibă în vedere viitorul, pentru că el este incert, iar economisirea, în principal, este pentru viitor, pentru situaţii neprevăzute din viitor, de orice natură, plăcută sau neplăcută. În mod natural îmbătrânim, ne pierdem forţa de muncă, deci noi ar trebui să ne gândim întotdeauna preventiv la viitor. Este o chestiune de mentalitate, de independenţă. Trebuie să îţi doreşti să îţi câştigi independenţa şi să te gândeşti că principalul responsabil pentru tine eşti tu“, a explicat Cristian Păun, profesor la ASE, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Intenţia de a economisi poate să existe încă din copilărie, dar ea trebuie să fie fructificată de adulţii din jurul nostru pentru ca mai apoi, atunci când ajungem adulţi, să ştim cum să ne gestionăm sursele de venit şi să reuşim să nu consumăm tot ceea ce câştigăm din munca noastră. 

De la clasica puşculiţă sau borcanul cu economii din copilărie, este ideal să ajungem să avem contul nostru de economii, depozitul propriu sau chiar investiţii pe pieţele financiare, în aşa fel încât să ştim că ne punem banii la treabă. Despre economisire, investiţii şi educaţie financiară a vorbit, pe înţelesul tuturor, Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), într-unul din episoadele recente ale emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?

Profesorul a explicat într-un limbaj simplu cum devenim educaţi financiar şi a vorbit despre cele mai importante cinci lecţii care ar trebui să se regăsească în cel mai simplu manual de educaţie financiară: producerea de venituri, economisirea, investiţiile în propria persoană, investiţiile pe pieţele financiare cu ajutorul specialiştilor şi investiţiile pe cont propriu.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.