În timpul vieţii, atunci când suntem angajaţi, cu toţii economisim bani pentru pensie, pentru momentul în care ne vom retrage din activitatea profesională şi vom avea nevoie să ne susţinem financiar până la finalul vieţii.
În conturile de pensii, fie că vorbim de pensia Pilon 1, 2 sau 3, în tot acest timp se acumulează bani, însă mulţi tineri, printre care şi Olivia, în vârstă de 24 de ani, se întreabă cum afectează vârsta de pensionare valoarea pensiei pe care o vom primi la bătrâneţe.
„Dacă muncesc mai mult, contribui mai mult, iar pensia va fi mai mare. Dacă contribui la pensia facultativă doar până la 60 de ani, spre exemplu, pensia va fi mai mică decât dacă aleg să contribui până la 65, chiar dacă deja m-am pensionat, caz în care voi avea încă cinci ani în care se pot adăuga bani. La Pilonul 2, pentru că e obligatoriu şi pentru că legat de vârsta legală de pensionare, pot contribui doar cât timp sunt în câmpul muncii. Cu cât lucrez mai mult în timpul vieţii, cu atât se va acumula o sumă mai mare la pensie”, a explicat Gerke Witteveen, directorul general al NN Pensii.
Tema centrală a celei mai recente ediţii Ce faci cu banii tăi? a fost cea a pensiei. Gerke Witteveen, directorul general al NN Pensii, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează sistemul de pensii, ce este pensia publică şi ce este pensia privată, dar şi de ce e important să ne gândim la momentul pensionării încă din tinereţe.
Pe lângă pensia publică de stat (Pilonul 1), despre care studiile arată că este insuficientă pentru o bătrâneţe liniştită, un român îşi poate suplimenta economiile pentru bătrâneţe prin pensia privată obligatorie Pilon 2 şi/sau pensia facultativă Pilon 3. La Pilonul 2 este înscris automat când se angajează, astfel că va contribui cu 4,75% din venitul brut lunar, în timp ce la Pilonul 3 poate alege câţi bani să investească. Cele două tipuri de pensii private sunt administrate privat. Toate aceste informaţii despre sistemul de pensii au fost dezbătute în ediţia despre pensii a emisiunii Ce faci cu banii tăi.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE