Cu siguranţă mulţi tineri care se gândesc să îşi cumpere o maşină au auzit despre leasing şi îşi doresc să afle mai multe despre această variantă de a-şi cumpăra poate chiar prima maşină. Ce e leasingul, ce condiţii trebuie să îndeplinesc ca să îmi iau o maşină în leasing şi cum funcţionează sunt câteva dintre cele mai comune întrebări.
Alexandru, în vârstă de 18 ani, îşi doreşte să afle cum trebuie să procedeze pentru a-şi lua o maşină în leasing, ţinând cont că este persoană fizică.
„În primul rând, ca persoană fizică, la leasingul financiar sunt importante veniturile şi recurenţa veniturilor. Sunt nişte reglementări ale Băncii Naţionale legate de gradul de îndatorare. Deci, ca persoană fizică, dacă nu poţi să îţi dovedeşti sursa veniturilor, nu poţi să îţi iei o maşină în leasing. La leasing vorbim de o relaţie de minim un an de zile. Întrebarea nu ar trebui să fie cum pot să iau o maşină în leasing, pentru că e uşor de luat. Dar într-un an de zile e important ce tip de relaţie vrei să avem, ce se întâmplă dacă nu poţi plăti ratele la timp. Leasingul înseamnă parteneriat. Deci nu-i problema ta, e problema noastră. Suntem specialişti şi cu asta venim noi ca plus valoare în zona antreprenorilor, a tinerilor, în zona firmelor la început de drum, care încă n-au knowledgeul şi n-au resursele să aibă specialişti pe pe lângă ei. Deci, dacă ai o problemă, e foarte important să vii transparent, să vii proactiv, să nu te căutăm noi. Firma de leasing vine în sprijinul tău şi te ajută”, a explicat Ionuţ Morar, director general BT Leasing, în cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, parte din proiectul FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor al BT.
Leasingul poate fi de două tipuri: financiar şi operaţional. La finalul unui contract de leasing operaţional, nu poţi achiziţiona maşina. În schimb, atunci când se termină contractul de leasing financiar, dacă ai achitat valoarea reziduală, poţi deveni proprietarul acelei maşini.
Leasingul are avantajul că se adaptează nevoilor tale, este ca o închiriere şi este şi foarte modular. În plus, îţi poţi stabili inclusiv rate sezoniere, dar cea mai uşoară formă de leasing este cea cu rate egale la un nivel la care ţi-l permiţi.
La leasing există conceptul de valoare reziduală, o valoare pe care o plăteşti doar dacă vrei să achiziţionezi, la sfârşitul perioadei de leasing, maşina respectivă. Această valoare se agreează de comun acord la începutul perioadei între proprietarul bunului şi utilizatorul acesteia.
În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Ionuţ Morar, director general BT Leasing, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează leasingul, cui i se adresează şi la ce trebuie să ne uităm atunci când ne gândim să ne luăm o maşină în leasing.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE