Copiii şi tinerii încep să se preocupe despre ce înseamnă finanţele şi banii, în general, tot mai devreme în ziua de azi, iar pentru mulţi apare întrebarea firească: cum ne ajută şcoala să facem bani, să învăţăm despre bani, să ne gestionăm banii.
Un astfel de exemplu este Antonio, un tânăr în vârstă de 19 ani, student la ASE, care îşi doreşte să ştie cum îl ajută, concret, şcoala atunci când vine vorba de bani.
„Şcoala, dacă te duci la ea doar pentru a socializa cu colegii sau pentru a face nu ştiu ce năzbâtii sau pentru a te distra, nu te ajută cu nimic. Şcoala este un loc unde se produce educaţie sau unde tu eşti înconjurat de nişte companioni specializaţi. Trebuie să înveţi, să te duci la şcoală. Asta înseamnă să fii serios, să iei şcoala în serios, să încerci să te găseşti pe tine. Pentru că în toate acţiunile noastre din viitor contează foarte mult să ne descoperim pe noi. Prin educaţie, faci un lucru foarte important: ajungi să te descoperi pe tine. E foarte important să ne descoperim pe noi, să ne descoperim pasiunile, să vedem ce ştim să facem mai bine decât ceilalţi. Până la urmă, specializarea noastră în a produce bunuri şi servicii pleacă din şcoală. În şcoală înveţi să faci bani, dar de fapt nu înveţi să faci bani. Obsesia asta pentru bani e un pic ciudată. Înveţi, de fapt, să produci bunuri şi servicii care să genereze veniturile necesare supravieţuirii, economisirii şi, de ce nu, investiţiilor mai departe”, a răspuns Cristian Păun, profesor la ASE, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi a fost cea a educaţiei financiare. Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a explicat pe înţelesul tuturor cum devenim educaţi financiar şi a vorbit despre cele mai importante cinci lecţii care ar trebui să se regăsească în cel mai simplu manual de educaţie financiară: producerea de venituri, economisirea, investiţiile în propria persoană, investiţiile pe pieţele financiare cu ajutorul specialiştilor şi investiţiile pe cont propriu.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE