CE FACI CU BANII TĂI?

E mai sigur să investeşti în companii din S&P 500, într-un coş de acţiuni sau individual? Mihai Chişu, eVote: Un indice îţi face de la început o filtrare a celor mai bune companii, îţi alege companiile cele mai bune după nişte criterii predefinite şi e mai sigur

13.12.2024, 12:00 Autor: Alexandra Matei

♦ În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Mihai Chişu, CEO şi cofondator al startup-ului eVote şi Andra Chişu, fiica lui, în vârstă de 20 de ani, studentă la Psihologie şi investitor la Bursa de Valori Bucureşti au vorbit despre cât de important este să ai exemple bune în familie când vine vorba de finanţe şi au oferit două perspective asupra investiţiilor şi a economisirii – cea a părintelui, cu experienţă şi cea a tânărului, care are toată viaţa în faţă.

Vrei să începi să investeşti în companii pe bursă, însă te întrebi ce variantă e mai sigură pentru tine: investiţia printr-un indice, deci un coş de companii sau investiţia pe cont propriu, în diverse companii listate?

Această întrebare apare în mintea multor tineri care au câteva noţiuni de bază despre piaţa de capital, dar nu au o experienţă în acest domeniu. Un astfel de exemplu este Tudor, un tânăr în vârstă de 29 de ani, care vrea să ştie dacă e mai sigur să investească în companii din S&P 500 sau individual, în companii precum Microsoft.

„Recomandarea este, dacă nu eşti un specialist în piaţa de capital, să cauti o variantă cât mai diversificată pentru că a face stock picking înseamnă că te expui unui risc destul de mare, căci dacă se întâmplă ceva cu acea companie sau acele două-trei companii pe care le-ai ales, portofoliul tău o să aibă de suferit. E adevărat că dacă le-a ales bine, vei avea un randament superior pieţei. Însă, pentru a face aceste selecţii trebuie să fii poate puţin mai priceput decât cineva care nu lucrează neapărat într-o piaţă. Varianta simplă, pentru cei care sunt mai puţin preocupaţi de piaţă şi mai mult preocupaţi de investiţii, este să aleagă un coş de companii care sunt de obicei structurate sub forma ITF-urilor sau indicilor. Automat, un indice îţi face de la început o filtrare a celor mai bune companii, pentru că acea comisie a indicelui îţi alege companiile cele mai bune după nişte criterii predefinite”, a explicat Mihai Chişu, CEO şi cofondator al startup-ului eVote, o platformă de vot electronic, în timpul în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor. El este unul dintre veteranii pieţei de capital din Româania, activând acum ca investitor, după ce a lucrat de-a lungul timpului în industria de brokeraj.

Astfel, subliniază acesta, din punctul de vedere al diversificării, e mai bine să iei un indice, deci un coş de companii, ceea ce se numeşte diversificare pe orizontal.

Mai există, totodată, şi diversificarea pe ţări, menţionează el. Astfel, îţi poţi alege companii care nu sunt doar din America, precum şi diversificarea pe care o faci din motive de monedă, pentru că în America vei fi expus doar pe dolar.

„Poate vrei să ai şi alte companii sau să te diversifici şi pe euro sau şi pe leu. Cu cât cauţi nişte investiţii care să bifeze nişte criterii de ameliorare a riscului, cu atât vei fi mai liniştit”, a mai adăugat Chişu.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Mihai Chişu, CEO şi cofondator al startup-ului eVote şi Andra Chişu, fiica lui, în vârstă de 20 de ani, studentă la Psihologie şi investitor la Bursa de Valori Bucureşti au vorbit despre cât de important este să ai exemple bune în familie când vine vorba de finanţe şi au oferit două perspective asupra investiţiilor şi a economisirii – cea a părintelui, cu experienţă şi cea a tânărului, care are toată viaţa în faţă.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.