♦ Tema centrală a primei ediţii din emisiunea Ce faci cu banii tăi? a fost antreprenoriatul ♦ Raluca Hăulică, fondatoarea brandului de încălţăminte Alura şi Cristian Bărcan, fondator al Regnet, o companie care susţine antreprenorii să îşi facă firme, au fost cei care au împărtăşit, în această primă ediţie, experienţele lor antreprenoriale, au vorbit despre provocările pe care le-au întâlnit în drumul lor şi au răspuns la întrebările culese din teren pe care şi le pun antreprenorii aflaţi la început de drum.
Când sau dacă e momentul să începi o afacere, de unde iei banii sau ce riscuri implică antreprenoriatul sunt câteva dintre întrebările care şi-au găsit răspuns în prima ediţie a emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.
Tema centrală a primei ediţii din emisiunea Ce faci cu banii tăi? a fost antreprenoriatul. Raluca Hăulică, fondatoarea brandului de încălţăminte Alura şi Cristian Bărcan, fondator al Regnet, o companie care susţine antreprenorii să îşi facă firme, au fost cei care au împărtăşit, în această primă ediţie, experienţele lor antreprenoriale, au vorbit despre provocările pe care le-au întâlnit în drumul lor şi au răspuns la întrebările culese din teren pe care şi le pun antreprenorii aflaţi la început de drum.
„Antreprenor eşti în momentul în care eşti nemulţumit şi faci ceva cu nemulţumirea ta. În secunda în care eu am avut o problemă, aceea a pantofilor inconfortabili, m-am decis să fac ceva cu nemulţumirea mea, creându-mi propriul brand, propriul business şi crezând foarte puternic în faptul că mai sunt şi alte femei cu aceeaşi problemă. Astăzi, Alura are peste 18.000 de cliente. Anul trecut am avut o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro şi ne îndreptăm către piaţa internaţională“, a spus Raluca Hăulică, cea care a pornit în 2020 brandul de încălţăminte pentru femei Alura.
Ea a devenit antreprenor la 24 de ani, însă pentru că fabricile cu care colabora aveau cerinţe de vechime a entităţii juridice, a fost nevoită să folosească o altă firmă în primii doi ani, după care şi-a înfiinţat propria companie. Procesul de înfiinţare, îşi aminteşte antreprenoarea, a fost unul anevoios şi greu de înţeles şi, chiar dacă apelase la o firmă care să o ajute cu deschiderea entităţii legale, încă simţea că are lacune.
Cristian Bărcan a fondat Regnet, o companie care ajută antreprenorii să îşi înfiinţeze firme, după ce a trăit pe propria piele o experienţă neplăcută atunci când şi-a deschis propria companie.
El a decis să pornească această afacere pentru a fi alături de oamenii care nu ştiu încotro să o apuce atunci când vor să îşi deschidă o firmă şi a observat, de-a lungul celor mai bine de zece ani de experienţă, că antreprenorii aflaţi la început de drum sunt bulversaţi de legislaţia deloc predictabilă.
„Am pornit Regnet atunci când aveam 30 de ani. Am sprijinit înfiinţarea a peste 10.000 de firme. Foarte mulţi antreprenori la început de drum sunt bulversaţi de legislaţia care se tot modifică. Astfel, îi ajutăm, prima dată, cu partea de consultanţă“, a adăugat fondatorul Regnet.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
PFA vs. SRL, prima întrebare a unui viitor antreprenor
Cel mai des întâlnite întrebări în rândul viitorilor antreprenori sunt legate de forma juridică pe care trebuie să o aleagă, adică dacă este mai bine să funcţioneze sub formă de PFA sau de SRL, după cum spune Cristian Bărcan. Apoi, aceştia vor să ştie ce taxe se plătesc şi ce documente sunt necesare pentru fiecare dintre cele două forme juridice.
„Diferenţa între SRL şi PFA se face atunci când ne raportăm la venituri şi anume dacă antreprenorul preconizează că va avea câştiguri mai mari de 25.000 de euro anual, atunci e recomandat să meargă spre un SRL. De la acel nivel, este mai optim să ai un SRL decât un PFA“, a explicat el.
Astăzi, în cazul unui SRL, detaliază acesta, sunt trei baze de impozitare - 1%, 3% şi 16%. La PFA, taxele sunt pentru CASS (sănătate), CAS (pensie) şi impozitul pe venit de 10%. Este important de reţinut că atunci când vrei să îţi înfiinţezi un PFA într-un anumit domeniu ţi se solicită dovada experienţei sau a pregătirii în acel domeniu.
De obicei, punctează fondatorul Regnet, trecerea de la PFA la SRL se face atunci când se depăşeşte un anumit prag de venituri, iar antreprenorul începe să se gândească la variante de optimizare, determinate de o creştere.
Sunt potrivit pentru a fi antreprenor?
Înainte de a începe o afacere, orice viitor antreprenor se gândeşte dacă acesta este drumul său, dacă antreprenoriatul este o decizie bună şi sigură în comparaţie cu viaţa de angajat, care asigură lunar un venit stabil. Toate aceste întrebări sunt fireşti, iar antreprenorii care astăzi au ajuns să aibă businessuri care să se susţină şi le-au pus şi ei la rândul lor.
Înainte de a intra în antreprenoriat, atunci când poate există o idee, dar există, pe de altă parte, şi teama de eşec, consideră Raluca Hăulică, poţi începe totul cu paşi mici, cu proiecte punctuale pentru apropiaţi. Ea este de părere că experienţa unor locuri de muncă ajută, mai departe, în antreprenoriat.
„Eu am avut experienţa corporate înainte, dar mi s-a părut că nu e pentru mine. Atunci am decis să fac pasul către antreprenoriat. Primii ani au fost foarte grei, atât financiar, cât şi psihic. Cred că trebuie să ai un spirit de proactivitate şi o disciplină pentru a putea fi antreprenor“, a povestit ea.
Finanţarea, una dintre cele mai mari temeri ale viitorului antreprenor
Mulţi antreprenori pornesc la drum cu fonduri proprii, economii pe care le-au strâns de-a lungul timpului şi testează, în primă fază, produsul lor şi piaţa pe care vor activa. Aşa s-a întâmplat şi în cazul celor doi antreprenori, Raluca Hăulică şi Cristian Bărcan, care au început cu 10.000 de euro şi, respectiv, 5.000 de euro.
Însă, astăzi, sunt disponibile mult mai multe fonduri decât erau cu ani în urmă, iar în rândul antreprenorilor, spune fondatorul Regnet, există un interes ridicat pentru a atrage finanţare, mai ales din fonduri externe, ceea ce este un lucru bun deoarece astfel ei pot obţine o validare mai rapidă, o creştere mai rapidă, o achiziţie mai rapidă şi o expansiune mai rapidă.
Ce riscuri implică antreprenoriatul? Ce fac dacă lucrurile nu merg bine?
Ca orice alt domeniu, antreprenoriatul vine şi cu riscuri, care pot fi de natură financiară, sau pot fi riscuri legate de investiţii de timp şi energie într-un business care poate nu va ajunge să producă foarte mult în viitor. Acesta este cazul în care se află cei mai mulţi antreprenori aflaţi la început de drum.
Pe măsură ce businessul creşte şi ajunge într-un anumit punct în care se poate dezvolta şi mai mult, riscurile sunt legate de deciziile pe care le are de luat antreprenorul - unde investesc şi cum fac acest lucru fără a da greş.
Însă, şi eşecul poat fi o lecţie bună pentru un antreprenor. Cei care eşuează cu un business, spune Cristian Bărcan, nu înseamnă că trebuie să renunţe pentru că, de fapt, asta înseamnă să fii antreprenor - încerci ceva până când ajungi să ai un business pe care te poţi baza.
„Cea mai bună experienţă este cea a unor proiecte care nu au funcţionat. Cele mai de succes businessuri se nasc după alte businessuri eşuate“, a completat Raluca Hăulică.
Cristian Bărcan, fondator al Regnet
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE