CE FACI CU BANII TĂI?

Ce faci cu banii tăi? Emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. De ce e important să ne gândim la pensie încă de tineri? „Oamenii şi-au creat un stil de viaţă pe care şi-l doresc şi la pensie, iar banii nu vin peste noapte, ci trebuie economisiţi de-a lungul vieţii“

25.08.2024, 12:15 Autor: Alexandra Matei

Tema centrală a celei mai recente ediţii „Ce faci cu banii tăi?“, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost cea a pensiei. Gerke Witteveen, directorul general al NN Pensii, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează sistemul de pensii, ce este pensia publică şi ce este pensia privată, dar şi de ce e important să ne gândim la momentul pensionării încă din tinereţe.

Atunci când vine vorba de pensie, tinerii, mai ales cei până în 25-30 de ani, văd momentul pensionării într-un plan extrem de îndepărtat, întrucât au în faţă alte planuri şi dorinţe. Însă, este foarte important ca pensia să fie privită drept o investiţie în propria persoană, în noi cei de peste 30 sau 40 de ani.

Cum fac să mă asigur că voi duce o viaţă bună la 65 de ani sau mai târziu? Ce este şi cum mă va ajuta pensia privată şi cum se transformă o parte din banii mei din salariu în pensia pe care o voi avea la bătrâneţe, când nu voi mai putea munci? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care şi-au găsit răspuns în cea mai recentă ediţie a emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.

Tema centrală a acestei ediţii a fost cea a pensiei. Gerke Witteveen, directorul general al NN Pensii, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează sistemul de pensii, ce este pensia publică şi ce este pensia privată, dar şi de ce e important să ne gândim la momentul pensionării încă din tinereţe.

Pe lângă pensia publică de stat (Pilonul I), despre care studiile arată că este insuficientă pentru o bătrâneţe liniştită, un român îşi poate suplimenta economiile pentru bătrâneţe prin pensia privată obligatorie Pilon II şi/sau pensia facultativă Pilon III. La Pilonul II este înscris automat când se angajează, astfel că va contribui cu 4,75% din venitul brut lunar, în timp ce la Pilonul III poate alege câţi bani să investească. Cele două tipuri de pensii private sunt administrate privat.

„E important ca fiecare să aibă un plan de pensii pentru a evita decalajul financiar care apare, de cele mai multe ori, atunci când încetezi activitatea profesională şi ieşi la pensie. Până la acel moment, oamenii

şi-au creat un stil de viaţă pe care şi-l doresc în continuare şi la pensie, iar banii nu vin peste noapte, ci trebuie economisiţi de-a lungul vieţii. Un sistem de economisire de la o vârstă mai tânără este foarte important. Aşa este gândit şi sistemul de pensii cu aceşti trei piloni. Pensia privată este o modalitate prin care poţi suplimenta veniturile din pensia Pilon I“, a explicat directorul general al NN Pensii, în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.

Pensia publică se bazează pe principiul solidarităţii între generaţii. Cei care lucrează astăzi susţin, prin contribuţiile sociale din salarii, pensia actualilor pensionari. Asta înseamnă că, atunci când vor ieşi la rândul lor la pensie, pensia lor publică va depinde de cei care vor lucra atunci. Pilonul I este gestionat de stat, banii din contribuţiile sociale ale angajaţilor fiind redistribuiţi către pensionari. La Pilonul I, oamenii au garanţia că vor primi o sumă de bani pentru tot restul vieţii din momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de pensie publică.

Valoarea e influenţată de mai mulţi factori - cât timp contribuie, cât au contribuit, dar şi contextul socio-demografic la acel moment, inflaţia sau schimbări legislative.

Pensia privată, mai adaugă directorul NN Pensii, a fost introdusă în 2007 şi are scopul de a adăuga un venit în plus la pen­sie. Banii acumulaţi în fondurile de pensii, subliniază Gerke Witteveen, sunt foarte siguri. Administratorul, care este o compa­nie privată, protejează de-a lungul anilor aceşti bani, iar în final, suma pe care o vei primi când ieşi la pensie va fi cel puţin egală cu contribuţia făcută de-a lungul vieţii.

Tinerii de astăzi, deşi au alte priorităţi la 20-25 de ani, încep să se preocupe tot mai devreme de cum va arăta viaţa lor atunci când vor înceta activitatea profesională şi înţeleg tot mai bine că pensia privată este extrem de importantă pentru un trai bun şi după vârsta de 65 de ani.

„Tinerii din ziua de azi se interesează de pensia privată din ce în ce mai mult. E un subiect destul de complicat, ceva care e departe pentru ei, într-un viitor foarte îndepărtat. Dar oamenii tineri înţeleg tot mai mult că trebuie să aibă grijă de viitorul lor“, a mai adăugat Gerke Witteveen în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor.

Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

 

Ai până în 30 de ani, dar te gândeşti de acum cum va arăta viaţa ta la pensie? Iată care sunt cele mai importante informaţii despre pensii!

Cum funcţionează un fond de pensii şi cum sunt investiţi banii mei?

Pensia Pilon 1 este pensia publică de stat, pe care orice angajat o primeşte atunci când încetează activitatea profesională. Însă, există şi Pilonul 2 de pensie, unde plăteşti 25% din salariul brut pentru contribuţia de asigurări sociale. Din acea sumă, conform legii, 4,75% merge către Pilonul 2 de pensii în contul tău individual. Acolo se acumulează câştiguri şi atunci suma creşte în timp. Investiţia aceasta are la bază principiul de diversificare, astfel că banii tăi pot fi investiţi în titluri de stat şi la bursă. Fiecare participant la un fond de pensii este, indirect, un acţionar sau un investitor la bursă.

Cum verific câţi bani s-au strâns în fondul meu de pensii, cine îi administrează şi cum îi pot primi?

Fiecare administrator, conform legii, trimite o dată pe an o scrisoare către contribuabil în care este precizat câţi bani s-au strâns în fondul de pensii. În general, fiecare administrator are o platformă online sau o aplicaţie mobilă, unde în fiecare zi poţi afla câţi bani sunt în contul tău. Administratorul fondului tău de pensii Pilon 2 îl alegi sau îţi este ales aleatoriu la primul job.

„La primul job, dacă nu îţi alegi în primele patru luni un administrator pentru fondul de pensii, vei fi repartizat aleatoriu la unul din cei şapte administratori existenţi în România. Dacă ai deja un job şi îţi schimbi locul de muncă, angajatorul nou va transfera banii pentru pensie în acelaşi cont pe care deja îl ai. Dacă job-ul nou este în străinătate, banii pentru pensie se acumulează în alt cont în funcţie de ţara în care lucrezi şi sistemul de pensii de acolo“, a detaliat Gerke Witteveen.

La vârsta de pensionare, toţi banii strânşi în fondul de pensii Pilon 2 îţi revin ţie şi îi poţi primi fie integral, fie eşalonat. Totodată, poţi primi banii din fondul tău de pensii mai devreme de vârsta legală de pensionare, în cazul în care eşti în invaliditate şi nu mai poţi lucra.

Cum funcţionează pensia facultativă Pilon 3?

„Pentru pensia Pilon 3 faci un contract cu un administrator şi ai două opţiuni: fie contribui tu, fie angajatorul decide pentru toţi angajaţii să contribuie. Poţi contribui cu până la 15% din salariul brut într-un cont de pensie Pilon 3, administratorii având o sumă minimă impusă. Banii sunt puşi în acest cont, sunt investiţi de către administrator şi pot fi retraşi începând cu 60 de ani, aceasta fiind vârsta minimă, dar tu poţi contribui până în momentul pensionării“, a explicat directorul NN Pensii.

Cât mă costă să pun bani pentru bătrâneţe?

A strânge bani în Pilonul 2 nu presupune niciun cost, ci doar un comision anual de administrare a fondului, cuprins între 0,02% şi 0,07% pe lună din valoarea fondului existent. Spre exemplu, explică Gerke Witteveen, dacă ai un cont cu 10.000 de euro, înseamnă că plăteşti 2 euro pe lună pentru administrarea pensiei.

Pentru Pilonul 3 sunt nişte sume maxime pentru comisioane care diferă de la administrator la administrator, însă nu plăteşti nimic atunci când sunt depuşi bani.

Ce se întâmplă cu banii strânşi de-a lungul vieţii pentru pensie în caz de deces?

În caz de deces, toţi banii acumulaţi în contul de pensii al contribuabilului merg către moştenitorul legal al acestuia, care are două opţiuni: fie îi încasează integral, fie îi depune în contul propriu de pensii Pilon 2, dacă este angajat şi are deja unul.