CE FACI CU BANII TĂI?

Ce faci cu banii tăi? Emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. Chiriaş sau proprietar? Cifrele îţi dau cea mai bună imagine despre cum funcţionează piaţa, dar criteriile personale sunt cele care determină unde alegem să locuim

08.09.2024, 12:01 Autor: Valeriu Dănilă

În fiecare toamnă, în centrele universitare din ţară, piaţa imobiliară freamătă, chiriile cerute de proprietarii de apartamente cresc, părinţii viitorilor studenţi caută variante pentru cazarea tinerilor veniţi din alte oraşe, în timp ce căminele studenţeşti rămân şi ele o opţiune pentru o parte importantă dintre studenţi Anii de studenţie sunt practic prima etapă de viaţă în care apare întrebarea „chiriaş sau proprietar?“ Dar, în funcţie de contextul personal al fiecărui tânăr, atât întrebarea, cât mai ales răspunsul îi vor însoţi la primul job, prima căsătorie sau primul copil Când este momentul, la ce anume te uiţi ca să-ţi faci mai uşoară o decizie importantă?

Eşti un tânăr la început de drum şi te gândeşti care este opţiunea potrivită pentru tine, în condiţiile în care atât preţul chiriilor, cât şi dobânzile au crescut în ultimii ani? Poate îţi doreşti mai multă flexibilitate, dar nu vrei să „iroseşti“ banii pe chirie, sau vrei să achiziţionezi o locuinţă, însă nu eşti sigur dacă îţi poţi permite un credit?

„Cifrele sunt cele care îţi dau cea mai bună imagine despre cum funcţio­nează piaţa. Cu toate acestea, de multe ori cifrele au aproape ace­eaşi relevanţă cu preferinţa personală când vine vorba de piaţa imobiliară rezidenţială. Criteriile personale sunt cele care determină, în cele din urmă, unde alegem să locuim“, a explicat Gabriel Blăniţă, director asociat în cadrul Colliers România. El a fost prezent în cadrul emisiunii „Ce faci cu banii tăi?“, un proiect susţinut de Banca Transilvania care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.

O analiză a pieţei imobiliare relevă un număr mare de tranzacţii, ceea ce arată un apetit crescut pentru achiziţia de proprietăţi. Factorii care determină această realitate din piaţă sunt unii culturali, românii, precum şi alte popoare din sudul Europei, spre exemplu italienii, sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc. „Intenţia de achiziţie măsurată de Eurostat este aproape de maxime istorice. Asta explică şi numărul mare de tranzacţii din piaţă. Deşi cererea este în creştere, în unele oraşe mari precum Bucureştiul oferta de apartamente noi este mai mică, din cauza scăderii cu aproape 50% în 2023 a numărului de autorizaţii emise de primărie. Vom vedea o presiune pe preţuri în următorii ani“.

Principalul avantaj al locuirii cu chirie este acela că îţi oferă flexibi­lita­te, nu rămâi blocat într-o regiune sau într-un oraş pentru o perioadă lungă de timp. Pentru tinerii care au un ni­vel ridicat de dinamism pe piaţa mun­cii este important să se poată muta uşor în căutarea unor noi oportuni­tăţi. „Generaţiile tinere preferă un stil de viaţă diferit, un stil de viaţă axat pe experienţe şi conectare. Ne dorim să rămânem flexibili în loc să fim ancoraţi. Pentru noi casa este un loc personal, indiferent unde este a­ceasta. Este foarte important să ne orientăm preferinţele în funcţie de momentul în care trăim, de prezent“, este de părere Diana Toncea, cofon­datoare a 1988 Cultivating Spaces, un boutique de design care comer­cia­lizează obiecte unicat pentru locuinţe. Diana Toncea este implicată şi într-un proiect de familie prin intermediul căruia cumpără şi închiriază locuinţe, în special în zona de nord a Capitalei.

Achiziţionarea unei locuinţe în România este astăzi o alegere mai accesibilă raportat la salariile medii din multe sectoare de activitate faţă de acum zece ani.

„Românii au de mult timp posibilitatea de a accesa piaţa imobiliară, în ceea ce priveşte raportul dintre preţ şi nivelul salariilor. Atât timp cât piaţa imobiliară este accesibilă, din punct de vedere financiar, este o decizie foarte bună de a cumpăra o locuinţă. În Bucureşti ai nevoie de doar opt ani pentru acest lucru, în timp ce în Varşovia preţul unei locuinţe este echivalentul salariilor pe 12 ani. În Paris sau Londra ai nevoie de 25-30 de ani pentru a cumpăra un apartament mediu“, explică Gabriel Blăniţă, director asociat în cadrul Colliers România.

 

Diana Toncea, cofondatoare a 1988 Cultivating Spaces

 

 

Avansul, principala limitare în calea cumpărării unei locuinţe

Dincolo de alegerea dintre chirie sau rate pentru o locuinţă, un lucru important este economisirea.

„Cred că este important ca tinerii să-şi stabilească care este procentul de economisire din veniturile pe care le au şi să menţină această decizie. Este important să formeze un obicei, ideal ar fi să fie cultivat încă din copilărie“, spune Diana Toncea.

Suma pe care oamenii au economisit-o este, de multe ori, un factor determinant în eligibilitatea pentru creditare, ori în lipsa unui avans nu poţi să iei credit.

„Unul din beneficiile programului Noua Casă este acela că îţi permite achiziţia unui apartament cu un avans de 5%, faţă de avansul mediu de 15-20% practicat de majoritatea băncilor pentru creditul ipotecar. În alte ţări poţi cumpăra o locuinţă cu avans de 5% la un credit ipotecar clasic sau chiar cu avans de 0%, în unele cazuri“, arată Gabriel Blăniţă.

 

Provocările mobilării unei locuinţe noi

Costurile cu mobilarea pot destabiliza bugetul noilor proprietari, mai ales dacă imobilul a fost cumpărat cu ajutorului creditului. Oamenii trebuie să fie atenţi la aceste costuri încă din momentul în care îşi aleg locuinţa.

„România este printre ţările care alocă un procent foarte mic cheltuielilor de decorare şi mobilare, ceea ce înseamnă că există loc de dezvoltare. Aceste cheltuieli trebuie luate în considerare de la început, nu doar costul cu achiziţia. Casa trebuie să fie un loc unic care să reprezinte personalitatea şi propriile preferinţe, astfel oamenii pun mai puţin accent pe mobilare şi se orientează către decorare“, explică Diana Toncea.

 

Cum poate fi un apartament potrivit pentru investiţii

Nu orice apartament este potrivit atât pentru a locui în el cât şi pentru investiţii, deoarece achiziţia pentru locuire are la bază criterii personale, iar decizia de investiţie trebuie să vină în urma unei analize obiective.

„Este important să disociem foarte bine lucrurile. Când ne gândim la investiţii acolo contează foarte mult cifrele. Foarte rar putem găsi un apartament care să fie potrivit pentru a locui, dar şi pentru investiţii“, detaliază Gabriel Blăniţă.

 

Refinanţarea creditului, o soluţie pentru flexibilizare

Creditele ipotecare pot fi renegociate, astfel încât noile condiţii să prezinte mai bine realitatea din piaţă. Chiar dacă creditul este pe 25-30 de ani, modificarea condiţiilor ajută la flexibilizarea împrumutului, clienţii putând fi avantajaţi mai ales dacă situaţia lor financiară s-a îmbunătăţit. „În statele Vest Europene la fiecare câţiva ani creditele sunt refinanţate întrucât apar alte oportunităţi. Este posibil să avem surpriza placută de a ne putea micşora rata în urma unei refinanţări“, conchide Blăniţă.


Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.