♦ Tema centrală a celui mai recent episod din emisiunea ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost siguranţa în investiţii ♦ Lucian Isac, directorul general al Estinvest, a explicat pe larg cum poate un investitor să îşi ţină în siguranţă banii şi să se ferească de pericolele din online.
Siguranţa este unul dintre cele mai importante aspecte din viaţa unui om. Aşa cum ne ferim de pericolele care pot să apară la tot pasul pe stradă, în viaţa de zi cu zi, la fel trebuie să o facem şi atunci când vine vorba de banii noştri şi de investiţiile pe care le facem.
Dar cum poate un investitor aflat la început de drum să îşi ştie banii şi investiţiile în siguranţă şi să se ferească de capcanele care sunt la tot pasul şi în online, la fel ca şi în offline?
„Pentru siguranţa banilor tăi, în primul rând, cunoaşte-te pe tine ca investitor, cunoaşte-ţi limitele şi fii în contact direct cu brokerii şi cu firma respectivă de brokeraj. Încă, în România, avem posibilitatea să găsim brokeri dispuşi să stea de vorbă cu tine şi să îţi explice ce paşi trebuie să urmezi când eşti un investitor aflat la început de drum. Toţi aceşti brokeri autorizaţi îi găseşti pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB)“, a explicat Lucian Isac, director general al Estinvest, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.
În acest moment, în România, există patru mari clase de active: depozitele, obligaţiunile, acţiunile şi criptomonedele. Lucian Isac a explicat în timpul emisiunii cât de sigure sunt fiecare dintre ele şi a evidenţiat cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoască tânărul investitor.
Cele mai sigure investiţii, afirmă el, sunt titlurile de stat. Brokerii autorizaţi se adresează unor persoane informate, care aleg să facă ceva cu banii lor fie prin depozite bancare, fie prin investiţii în piaţa de capital, în imobiliare sau în alte clase de active. Titlurile de stat Fidelis, mai adaugă el, sunt neimpozabile şi nu presupun niciun cost pentru investitor. Achiziţionarea unui titlu de stat presupune creditarea pe care investitorul o face şi o acordă statului român, astfel că nu există riscul unui fail.
Depozitele bancare, de asemenea, sunt sigure şi garantate, menţionează directorul general al Estinvest, astfel încât nu se pune problema unui risc în ceea ce priveşte depozitul pe care îl faci la o bancă.
Pe de altă parte, mai spune acesta, tot ce înseamnă investiţiile pe piaţa de capital aduc cu sine şi un risc datorat evoluţiei preţului acţiunii în care investitorul a ales să investească.
„Evoluţia pieţei româneşti este într-o zonă în care aproape zilnic se ating maxime. Pot apărea însă perioade cu corecţii în evoluţia preţurilor la acţiuni. Există un risc pentru că investesc într-o acţiune şi mă trezesc că trendul de creştere se inversează. Aici, trebuie să ne cunoaştem foarte bine limitările“, a punctat el.
Brokerii autorizaţi, mai spune Lucian Isac, nu fac promisiuni deşarte. Atunci când un client nou intră în piaţă, explică el, brokerul îi face o evaluare pentru a determina potenţialul său şi apetenţa lui la risc, dar şi pentru a vedea pe ce tip de investiţii se pretează. În funcţie de asta, investitorul poate decide cât investeşte şi care este orizontul de timp în care investeşte.
Recomandarea sa către toţi investitorii este să investească în active pe care le pot lichidiza oricând, care le produc constant dividende. Astfel, dacă investeşti într-o afacere în care activele sunt pe plus, ai mai multe şanse de câştig.
În cripto, afirmă el, lucrurile nu sunt, cel puţin deocamdată, la fel de sigure şi, practic, „eşti în voia sorţii la cât de mare a fost influenţa reţelelor de socializare într-un anumit moment şi cât de mulţi investitori au venit din urmă şi au intrat la cumpărare“.
Tema centrală a celui mai recent episod din emisiunea ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost siguranţa în investiţii. Lucian Isac a explicat pe larg cum poate un investitor să îşi ţină în siguranţă banii şi să se ferească de pericolele din online.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Investeşte atât cât îţi permiţi să pierzi
Recomandare lui Lucian Isac pentru orice investitor este să se folosească de această sintagmă la început. Este foarte important, de asemenea, să nu te arunci şi să faci investiţii cu bani împrumutaţi.
„Pentru confortul fiecărui investitor, este esenţial să aloce o sumă de bani de care se poate lipsi. Investiţiile trebuie privite pe termen mediu şi lung, mai ales atunci când eşti un investitor la început de drum“, a subliniat el.
Cum îmi gestionez banii atunci când vreau să investesc?
În momentul în care te hotărăşti să investeşti într-o societate, e important să nu faci investiţii nici când rezultatele acelei societăţi sunt foarte bune, dar nici când sunt proaste, spune directorul general al Estinvest.
Investitorul trebuie să lase lucrurile să se aşeze în piaţă, nu să se arunce la prima ştire pozitivă pentru că s-ar putea ca ştirile să fie exacerbate sau, din contră, să fie accentuate lucrurile negative. „Trebuie să îţi stăpâneşti deciziile de impus“, a punctat acesta.
Dacă ceva sună prea bine pentru a fi adevărat, cu siguranţă nu este
Adeseori, pe internet apar anunţuri care sună extrem de tentant şi care promit câştiguri impresionante cu investiţii iniţiale de câteva sute de lei. Realitatea este că foarte mulţi oameni neexperimentaţi pică în plasa acestor înşelătorii şi ajung să îşi piardă banii.
Pentru a se evita astfel de situaţii, consideră Lucian Isac, educaţia şi înţelegerea anumitor mecanisme sunt esenţiale. De asemenea, o strânsă legătură cu un broker, pe care să îl cunoşti personal şi cu care să te întâlneşti faţă în faţă te poate feri de astfel de pericole.
„Cel mai bine e să ai contact cu brokerul. Nu te poţi baza doar pe nişte anunţuri văzute pe internet. În plus, când ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, chiar aşa este – e prea bun ca să fie adevărat, deci nu este“, a mai adăugat el.
Totuşi, în cazul în care ai picat într-o astfel de plasă, trebuie să mergi să verifici contul bancar şi să faci plângere la poliţie.
Relaţia cu brokerul înseamnă siguranţă
Când alegi să investeşti, explică Lucian Isac, trebuie să ai un contract cu un broker, semnat fie la distanţă, fie direct în sediu. Când ai deschis contul, nu trebuie să virezi niciun ban. Abia atunci când investeşti trebuie să virezi o anumită sumă şi, neapărat, în conturile declarate de brokeri în documentul de prezentare.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE