♦ Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi a fost cea a educaţiei financiare. Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), a explicat pe înţelesul tuturor cum devenim educaţi financiar şi a vorbit despre cele mai importante cinci lecţii care ar trebui să se regăsească în cel mai simplu manual de educaţie financiară: producerea de venituri, economisirea, investiţiile în propria persoană, investiţiile pe pieţele financiare cu ajutorul specialiştilor şi investiţiile pe cont propriu.
Educaţia financiară are la bază educaţia în sine, dezvoltarea propriei persoane acumularea de cunoştinţe şi competenţe. Acest proces nu trebuie să se oprească niciodată, ci trebuie să continue pe tot parcursul vieţii, iar odată cu el, inevitabil, va avea loc şi educaţia financiară, care ne ajută ca dincolo de toate lucrurile pe care le învăţăm, să înţelegem şi cum funcţionează finanţele.
„Înainte de a fi educat financiar, trebuie să fim educaţi în general. Nu poţi să iei educaţia financiară, finanţele fiind cea mai complexă parte a economiei, s-o implantezi în creierul cuiva. Dacă nu ai un substrat de minimă educaţie, apar probleme. Economisirea, ce înseamnă să pui bani deoparte, diferenţa dintre economisire şi consum sunt concepte destul de abstracte, care nu prind formă în mintea unui om care stă destul de prost pe parte de educaţie. (...) E foarte important să fim educaţi, pentru că de educaţie depinde calitatea alegerilor pe care le facem şi înţelegerea consecinţelor din spatele acestor alegeri“, a spus Cristian Păun, profesor la ASE, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Dar de unde pornim procesul de educaţie financiară, odată ce ne-am educat la nivel general, şi cum ar arăta cel mai simplu manual de educaţie financiară, care să cuprindă cele mai importante cinci lecţii pe care orice om ar trebui să le considere pietre de temelie atunci când vine vorba de finanţe?
Lecţia nr. 1: producerea de venituri
Prima lecţie de bază este că înainte de a consuma, economisi, investi şi înainte de a acţiona în aceste direcţii, trebuie să ai din ce să poţi face toate aceste lucruri, adică să produci venituri.
Lecţia nr. 2: economisirea
Lecţia numărul doi aduce conceptul de economisire. După ce ai obţinut veniturile, în mod normal trebuie să nu consumi tot ce câştigi din munca ta. Este o lecţie elementară, care poate fi justificată prin raţiuni legate de rezervă.
„Trebuie să fii prevăzător, să te gândeşti că sunt momente în care nu-ţi merge neapărat bine, în care economia nu merge bine şi atunci trebuie să poţi să supravieţuieşti o perioadă până îţi găseşti un nou loc de muncă, până îţi rezolvi problema de sănătate“, a detaliat Cristian Păun.
Trebuie să foloseşti un intermediar financiar, un profesionist când faci această economisire pentru că pe de-o parte, e foarte greu să rezişti tentaţiei de a folosi acei bani şi eşti principalul duşman al economisirilor. Pe de altă parte, trebuie să te gândeşti că există şi probleme de securitate.
„Este cea mai proastă decizie să ţii banii la saltea. Aşa pierzi în fiecare zi putere de cumpărare. Ţinându-i în borcan sau la saltea, nu mai cumperi ceea ce cumpărai cu o lună cu ei din cauza inflaţiei.“
Lecţia nr. 3: investiţiile
Lecţia numărul trei deja ne plasează în zona investiţiilor. Odată ce ai ajuns să ai venituri, explică profesorul, trebuie să te asiguri că ele cresc pe timpul vieţii tale active. Comportamentul de economisire trebuie să se păstreze inclusiv atunci când veniturile tale cresc, adică atunci când ai un plus de venit.
„O investiţie este opusul consumului, la fel ca economisirea, dar are ceva în plus faţă de economisire. Economisirea este o rezervă. La investiţie apare ideea de venit, deci investiţiile trebuie gândite ca fiind un plasament de capital în condiţii de risc complet diferit, risc din care să extrag un venit“, a detaliat Cristian Păun.
Prima şi cea mai importantă investiţie, afirmă el, este cea pe care poţi să o faci în tine, în propria persoană, pe tot parcursul timpului, astfel încât nu doar să alergi pentru a obţine o hârtie, o diplomă, ci să înveţi să faci cât mai multe şi să te dezvolţi.
Lecţia nr. 4: investiţiile pe pieţele financiare, cu ajutorul specialiştilor
După ce ai investit în tine, poţi merge către lucruri mai complicate, legate de statistică, şi poţi face investiţii ceva mai complexe pe pieţele financiare. Însă, înainte de a face asta, trebuie să înţelegi cum funcţionează aceste pieţe, dinamica din spatele preţurilor din aceste pieţe, ce înseamnă diferenţa dintre o obligaţiune şi o acţiune.
„Poţi cumpăra ieftin azi, vânzând scump mâine şi poţi intra în cea mai simplă formă de antreprenoriat, cumpărând acţiuni pe bursă. Lecţia patru este despre astfel de investiţii şi utilizarea unui specialist înainte de a face pe cont propriu investiţiile pe pieţele financiare“, a subliniat Cristian Păun.
Lecţia nr. 5: investiţiile pe pieţele financiare, pe cont propriu
Lecţia numărul cinci aduce în discuţie acţiuni mai complicate şi vizează investiţiile făcute pe cont propriu, fără ajutorul unor specialişti care au rolul de a îţi multiplica banii.
„Ai intrat într-o zonă în care ştii suficient de multe lucruri încât poţi să începi să faci tu singur aceste investiţii. Tehnologia ne ajută astăzi să vindem sau să cumpărăm acţiuni de la companii din lumea întreagă şi în felul acesta putem deveni un fel de antreprenori. Astăzi, pe bursă, poţi să faci investiţii şi de 100 de dolari şi de 50 de dolari“, mai spune profesorul.
El spune că este indicat să avem investiţii în toate direcţiile, astfel încât să existe diversificare şi alternative pe care întotdeauna să le putem compara.
Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi a fost cea a educaţiei financiare. Cristian Păun, profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) a explicat pe înţelesul tuturor cum devenim educaţi financiar şi a vorbit despre cele mai importante cinci lecţii care ar trebui să se regăsească în cel mai simplu manual de educaţie financiară: producerea de venituri, economisirea, investiţiile în propria persoană, investiţiile pe pieţele financiare cu ajutorul specialiştilor şi investiţiile pe cont propriu.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE