♦ Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi? a fost legată de relaţia cu banii - cum ne construim o relaţie sănătoasă cu banii, ce înseamnă această relaţie sănătoasă şi care sunt cele mai importante concepte pe care trebuie să le ştim atunci când suntem tineri ♦ Despre toate acestea, dar şi despre alte subiecte au discutat, pe înţelesul tuturor, în timpul emisiunii Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la ASE şi Mihai Purcărea, director general al BRD Asset Management.
RelaÅ£ia cu banii este una dintre cele mai importante relaÅ£ii pe care un om trebuie să le construiască de-a lunÂgul vieÅ£ii sale. Această relaÂÅ£ie săÂnăÂtoasă cu banii poate avea multe înÅ£eÂlesuri ÅŸi definiÅ£ii, însă cel mai important este ca orice om să înÅ£eleagă că scopul cel mai important al banilor este de a îl proteja de grijile ÅŸi nevoile imediate ÅŸi de a îi perÂmite să se gândească la viitor.
„RelaÅ£ia cu banii e una din cele mai importante relaÅ£ii din vieÅ£ile noastre. Pe lângă educaÅ£ia financiară, mai trebuie s-o ai pe cea civică, cea de comportament, cea de grijă pentru tine, de igienă generală ÅŸi de sănătate. FinanÅ£ele încep însă să urce cât mai sus în lista asta de priorităţi. ÃŽn ultima vreme, tânăra geneÂraÅ£ie este interesată de finanÅ£e pentru că mulÅ£i tineri văd pe internet modele de comportament ÅŸi de succes, dar acestea sunt doar poveÅŸtile frumoase, fără greutăţile din spate, iar ei asta vor. Cred că se poate ajunge uÅŸor la bani, dar nu este aÅŸa. Rolul primordial al banilor nu este să îţi ofere confort. Cel mai important rol al banilor este să te protejeze de grijile tale imediate pe care le ai ÅŸi, în măsura în care îţi permiÅ£i ÅŸi ai un orizont suÂficient, să te poÅ£i gânÂdi, în funcÅ£ie de visurile tale, la viitor“, a exÂplicat Adrian Mitroi, profesor de finanÅ£e comÂportaÂmentale la ASE, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect sub umbrela FIT – FinanÅ£e pe înÅ£elesul tuturor, programul de educaÅ£ie al Băncii Transilvania.
Aşadar, în teorie, după cum spune profesorul, există două direcţii importante atunci când vorbim despre relaţia pe care ar trebui să o avem cu banii: nevoile imediate şi protecţia împotriva inflaţiei sau a situaţiilor neprevăzute din viitor.
De aici, lucrurile se pot complica, mai ales atunci când începem să discutăm despre investiţii sau economisire, procese care presupun existenţa unor bani pe care îi câştigăm constant.
Practica, adaugă Mihai Purcărea, direcÂtor general al BRD Asset Management, este complicată întotdeauna, însă este extrem de importantă ÅŸi trebuie să o începi devreme, atunci când eÅŸti tânăr ÅŸi când riscurile nu sunt atât de mari.
Mihai Purcărea, director general al BRD Asset Management
Când ai 20 de ani, dacă pierzi aproape tot, s-ar putea să însemne că ai pierdut 2.000 de lei sau 5.000 de lei şi nu este un eşec atât de mare în comparaţie cu unul care poate veni la 50 de ani, spre exemplu, dacă alegi să începi să investeşti atunci şi nu ai acumulat experienţă.
„Avantajul cel mai mare al tinereţii este că ai timp să îţi revii. Cel mai important pentru tânăr e să încerce de toate, să vadă ce i se potriveşte, să înţeleagă, să capete un pic de experienţă, astfel încât, pe măsură ce avansează în vârstă, să poată să aibă deja experienţă acumulată, să se înţeleagă pe el“, a subliniat acesta.
Pentru ca tinerii să îşi dezvolte, în timp, o mentalitate de investitori, consideră el, cel mai simplu, ca să nu simtă o durere sau o neplăcere investind, este să pună lunar deoparte o mică parte din banii lor, pentru investiţii şi economii.
Important de ştiut e că în orice investiţie, menţionează directorul general al BRD Asset Management, lichiditatea este un factor important şi marea majoritate a investiţiilor sunt foarte lichide.
„Nu e neapărat bine să umblu la bani în momentul în care îmi fac un plan pe termen lung, dar este foarte bine să ştiu că pot să-i accesez şi lichiditatea cred că este un factor extrem de mare de confort, pentru că viaţa, mai ales când suntem tineri, poate să ne ducă în diverse locuri şi contexte“, a mai punctat el.
Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi a fost legată de relaţia cu banii - cum ne construim o relaţie sănătoasă cu banii, ce înseamnă această relaţie sănătoasă şi care sunt cele mai importante concepte pe care trebuie să le ştim atunci când suntem tineri. Despre toate acestea, dar şi despre alte subiecte au discutat pe înţelesul tuturor în timpul emisiunii Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale la ASE şi Mihai Purcărea, director general BRD Asset Management.
Cum putem renunţa să mai intrăm în economiile pe care am reuşit să le strângem?
Mulţi dintre noi reuşim să punem deoparte periodic anumite sume de bani, mai mici sau mai mari, iar acest lucru este foarte important. Însă, şi mai important este ca acei bani să rămână pe termen lung şi nu să îi cheltuim constant, atunci când banii din contul curent sunt din ce în ce mai puţini.
Cum putem face asta? Prin disciplină, seriozitate şi performanţă măsurabilă.
„Dacă investeşti sau economiseşti recurent, pe o perioadă lungă, rezultatele se vor vedea. E nevoie de disciplină, elongare de orizont, informare şi apelare la profesionişti. Asta este cheia. E un sfat pe care l-aş da şi copiilor mei: îngrijeşte-te de lucrurile care sunt în puterea ta şi fă tu the best of your abilities“, a spus Adrian Mitroi.
Atunci când ajungi la un nivel mai mare de economii şi investiţii, explică el, e bine să apelezi la profesionişti care să aibă grijă de banii tăi. E important, totodată, să îţi asumi riscuri încă de la început, mai ales dacă vorbim de un orizont mare de timp pentru investiţii, consideră profesorul. „Aşa vei ajunge să fii micul antreprenor al economiilor tale şi să fii mai stăpân pe porţiunea de care tu eşti responsabil.“
Ce concepte financiare sunt importante pentru un tânăr?
Unul dintre cele mai importante concepte financiare pe care un tânăr trebuie să le înţeleagă este conceptul de investiţie periodică. Acesta ne învaţă despre disciplină, pieţe financiare şi antreprenoriat şi ne dă ocazia să înţelegem ce înseamnă să fim parte dintr-o economie.
De asemenea, menţionează el, e bine să experimentăm cât mai mult atunci când suntem tineri, astfel încât să ne găsim un profil de risc.
Totodată, e bine să punem nişte bani în fonduri de acţiuni pentru că pe termen lung acţiunile nu sunt riscante. „E recomandat ca 80% din bani să îi puneţi în ceva cât de cât automat, care să nu vă aducă riscul unor greşeli şi dacă vreţi să tranzacţionaţi, să folosiţi maxim 20% din bani“, a exemplificat Mihai Purcărea.
Cum trebuie să privim eşecurile?
Greşelile şi eşecurile sunt inevitabile în orice am face, indiferent de domeniu, vârstă sau experienţă. Pentru a ajunge să câştigi, trebuie să îţi asumi un risc, iar orice risc vine şi cu posibilitatea de a nu reuşi, de a da greş.
„Fii fericit cu oportunităţile şi eşecurile tale, pentru că ele sunt extrem de valoroase. După ce trece un pic durerea, ele se pot dovedi un mesaj foarte frumos. Cineva îţi dă un mesaj acolo - competiţia, viaţa – cum că ceva puteai să faci mai bine şi vei avea ocazia să faci mai bine data viitoare“, a mai spus Adrian Mitroi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE