CE FACI CU BANII TĂI?

Ce faci cu banii tăi? Emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor. Cum funcţionează leasingul, cine îşi poate lua o maşină în leasing şi care sunt paşii? „Leasingul este o relaţie între trei părţi: furnizorul assetului, utilizatorul şi proprietarul“

28.11.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Ionuţ Morar, director general al BT Leasing, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează leasingul, cui i se adresează şi la ce trebuie să ne uităm atunci când ne gândim să ne luăm o maşină în leasing.

Când te gândeşti să îţi cumperi o maşină, fie că ţi-o doreşti pentru a o folosi în scop personal, pentru a te deplasa prin oraş sau pentru a pleca în vacanţe, fie că ai nevoie pentru afacerea ta, primele variante de a o cumpăra sunt de cele mai multe ori împrumutul de la bancă sau leasingul. 

Care este diferenţa între cele două, ce înseamnă leasingul, cine poate apela la leasing şi de ce e mai bine să alegi o variantă în schimbul alteia sunt doar câteva dintre între­bările care şi-au găsit răspuns în cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor.

„Leasingul e un concept aflat între o finanţare şi o închiriere. Practic, pendulezi între varianta de finanţare sau o închiriere pe termen lung. Leasingul este mai mult un parteneriat care implică trei părţi: furnizorul assetului, pentru că leasingul presupune o finanţare legată de un activ, utilizatorul assetului şi finanţatorul assetului sau proprietarul, care e societatea de leasing. Este un parteneriat între trei părţi, din care fiecare încearcă să aibă un beneficiu conform obiectivelor individuale. Împrumutul e ceva diferit. La un împrumut, banca îţi dă bani, iar tu îi utilizezi după nevoile tale să cumperi o maşină. Leasingul e o relaţie care se încheagă de-a lungul timpului între utilizatorul maşinii şi proprietarul acesteia, iar la sfârşitul perioadei de leasing ai dreptul să achiziţionezi maşina la o valoare stabilită iniţial prin contract“, a explicat Ionuţ Morar, director general al BT Leasing, în cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor.

În prezent, circa 80% din piaţa leasingului este destinată finanţării de maşini. Însă, practic, prin leasing poţi să finanţezi orice asset, precizează el.

Leasingul are avantajul că se adaptează nevoilor tale, este ca o închiriere şi este şi foarte modular. În plus, îţi poţi stabili inclusiv rate sezoniere, dar cea mai uşoară formă de leasing este cea cu rate egale la un nivel la care ţi-l permiţi.

La leasing, menţionează directorul general al BT Leasing, există conceptul de valoare reziduală, o valoare pe care o plăteşti doar dacă vrei să achiziţionezi, la sfârşitul perioadei de leasing, maşina respectivă. Această valoare se agreează de comun acord la începutul perioadei între proprietarul bunului şi utilizatorul acesteia.

Leasingul presupune o relaţie de cel puţin un an de zile, deci, prin lege, leasingul nu poate să fie pe o perioadă mai scurtă de atât. 

„Tu trebuie să ştii din start, ca utilizator, că 12 luni trebuie să-ţi iei maşina, deci nu ai dreptul să închei contractul mai repede. Trebuie să ai o anumită categorie de venituri şi ar fi bine să nu-ţi pui toţi banii, pentru că maşina nu se rezumă doar la cât e rata lunară. O maşină are şi costuri de mentenanţă“, a mai adăugat el.

Leasingul poate fi de două tipuri: financiar şi operaţional. La finalul unui contract de leasing operaţional, nu poţi achiziţiona maşina. În schimb, atunci când se termină contractul de leasing financiar, dacă ai achitat valoarea reziduală, poţi deveni proprietarul acelei maşini. 

La leasingul financiar, mai spune Ionuţ Morar, ai o anumită protecţie la începutul contractului, în sensul în care nu ai vrea să plăteşti cinci sau şase ani de chirie şi apoi, la sfârşit, să nu ţi se recunoască nimic. La leasingul financiar, îţi setezi o valoare reziduală, de 30-40%,  prin care practic ţi se recunoaşte o anumită parte din bani atunci când cumperi maşina. 

La leasingul financiar sunt nişte norme ale Băncii Naţionale referitoare la gradul de îndatorare, deci e tratat exact ca un credit. Însă, la leasing operaţional nu ai nicio restricţie, dar nu ai nici protecţie la final.

„Rata la leasing ţi-o poţi fixa modular după nevoile tale. Dacă ai nevoie de o rată de 300 euro pe lună, cu avansul, valoarea reziduală şi perioada, îţi poţi crea o structură de finanţare modulară în care să îţi atingi obiectivul acesta. Un împrumut bancar presupune să dai banii înapoi băncii în cinci ani. E un pic mai rigid“, a explicat acesta.

Dacă vrei să iei o maşină în leasing, prima dată îţi cauţi maşina dorită, apoi soluţia de leasing. Orice vânzător din showroom-ul de maşini îţi va pune la dispoziţie şi ofertă de leasing pentru o maşină second-hand sau o maşină nouă.

Foarte important este însă ca perioada finanţării plus vârsta maşinii respective să nu depăşească zece ani, a subliniat el.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Ionuţ Morar, director general BT Leasing, a explicat pe înţelesul tuturor cum funcţionează leasingul, cui i se adresează şi la ce trebuie să ne uităm atunci când ne gândim să ne luăm o maşină în leasing.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.