♦ În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, Daniela Secară, director general al BT Capital Partners, a explicat ce înseamnă să investeşti pe piaţa de capital şi care sunt paşii pentru deschiderea unui cont de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti ♦ Ce faci cu banii tăi? Este o emisiune ZF sub umbrela FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor.
„Câştigurile nu vin peste noapte“ este o afirmaţie pe care o auzim adesea, iar ea are şi mai mult sens atunci când vine în contextul investiţiilor pe piaţa de capital. Cu cât începi să investeşti mai devreme, în tinereţe, fie şi sume mici de bani, cu atât vei avea un câştig mai mare, care se acumulează de-a lungul anilor şi o sursă de bani în plus în partea a doua a vieţii.
Investiţia pe piaţa de capital trebuie privită de către tineri ca fiind o investiţie pe termen lung.
„Văd investiţia pe piaţa de capital ca fiind o investiţie pe termen lung, o investiţie care să ne asigure în a doua parte a vieţii un randament şi cu ajutorul căreia putem să avem o sursă de bani în plus. E important să ne construim un portofoliu cât mai diversificat pentru a avea un risc cât mai mic. (... ) Pentru o investiţie pe piaţa de capital, la început, fiecare persoană sau fiecare potenţial investitor poate să ia în considerare mai multe servicii, cum sunt cele de a-şi deschide un cont de tranzacţionare, dar, de asemenea, în cazul în care nu se simte pregătit să facă acest pas direct, adică să tranzacţioneze în mod direct, există şi fondurile mutuale, care tranzacţionează tot pe piaţa de capital“, a spus Daniela Secară, director general al BT Capital Partners, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
La finalul anului trecut, BT Capital Partners a finalizat un studiu despre investitorii din România.
Acesta arată că un procent tot mai mare de investitori au achiziţionat acţiuni şi un procent mai mic faţă de 2023 au vândut.
În ceea ce priveşte vârsta investitorilor, 14% dintre aceştia sunt între 18 şi 35 de ani, 33% între 35 şi 45 de ani şi 52% au peste 46 de ani. Dintre respondenţi, peste 85% au studii superioare şi 60% sunt salariaţi, 25% sunt antreprenori, iar 15% sunt studenţi şi pensionari, aceştia din urmă având un apetit tot mai mare pentru titlurile de stat Fidelis.
„Pe studenţi îi vedem tot mai interesaţi de acţiuni pe pieţele internaţionale, acţiuni ale companiilor pe care le cunosc şi ale căror produse şi servicii le folosesc. Îi vedem interesaţi de inovaţie, de companii care aduc ceva inovativ. Studenţii se îndreaptă tot mai mult spre astfel de emitenţi“, a mai adăugat ea.
Primul pas pentru tânărul care se gândeşte să intre în lumea investiţiilor pe piaţa de capital este deschiderea unui cont de tranzacţionare, care se poate face 100% online. Iată care sunt, pe scurt, paşii pentru a îţi crea propriul tău cont de tranzacţionare la BT Capital Partners!
Odată ce ai apăsat butonul „deschide cont de tranzacţionare“, îţi sunt oferite câteva informaţii, termeni şi condiţii, după care trebuie să introduci câteva date despre tine - numele, prenumele, numărul de telefon, emailul, cetăţenia şi codul numeric personal. Trebuie să alegi apoi tipul de cont pe care ţi-l doreşti. Există şi varianta de cont demo, unde nu tranzacţionezi cu bani reali, iar scopul acestui tip de cont este să te familiarizezi cu modul în care funcţionează un cont de tranzacţionare.
Următorul pas în deschiderea unui cont de tranzacţionare real presupune realizarea unui profil al investitorului, unde trebuie să specifici ce fel de venituri încasezi, ce sumă ai vrea să investeşti şi ce fel de instrumente te interesează. Pentru a-ţi activa contul, trebuie să fii de acord cu termenii şi condiţiile brokerului şi să faci o primă plată.
Daniela Secară subliniază că este foarte important pentru broker gradul de risc pe care un potenţial investitor îl are, iar acesta poate fi determinat în urma informaţiilor funrizate la deschiderea contului de tranzacţionare.
„Piaţa de capital aduce riscuri, dar şi oportunităţi. Recomandarea este de departe ca o investiţie să fie pe termen lung. Bursele au arătat că şi dacă trec prin perioade de criză, în medie, pe 10 ani asigură un randament peste inflaţie. Strategia pe care o faci în momentul în care deschizi contul de tranzacţionare e o strategie de care trebuie să te ţii şi să fii consecvent, indiferent dacă piaţa scade sau creşte“, a mai spus ea.
Investiţiile pe piaţa de capital, mai adaugă directorul general al BT Capital Partners, pot fi făcute din salariu, pensie sau chiar din moşteniri, dacă este cazul. însă, în general, cei care investesc o fac din salariu sau pensie.
Atunci când începi să investeşti pe piaţa de capital, dincolo de strategia ta pe care trebuie să o urmezi indiferent de context, trebuie să fii atent la rezultatele financiare ale companiilor la care devii acţionar şi să te uiţi la rapoartele pe care le transmit către piaţă.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT „ Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
► În ceea ce priveşte vârsta investitorilor, 14% dintre aceştia sunt între 18 şi 35 de ani, 33% între 35 şi 45 de ani şi 52% au peste 46 de ani.
Dintre respondenţi, peste 85 % au studii superioare,
60 % sunt salariaţi, 25 % sunt antreprenori,
15 % sunt studenţi şi pensionari, aceştia din urmă având un apetit tot mai mare pentru titlurile de stat Fidelis.
► Atunci când începi să investeşti pe piaţa de capital, dincolo de strategia ta pe care trebuie să o urmezi indiferent de context, trebuie să fii atent la rezultatele financiare ale companiilor la care devii acţionar şi să te uiţi la rapoartele pe care le transmit către piaţă.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE