♦ În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Marius Matei, profesor la Academia de Studii Economice şi Vlad Zido, student, investitor şi equity research analyst, au explicat cum poţi să economiseşti, să investeşti inteligent şi să-ţi gestionezi finanţele eficient.
Economisirea, investiţiile şi comportamentul sănătos în raport cu banii sunt lucruri care se învaţă din copilărie. Toate acestea contribuie la dezvoltarea unei relaţii sănătoase cu banii şi, în cele din urmă, la atingerea libertăţii financiare.
Însă, pentru ca un copil sau un tânăr să se dezvolte în această direcţie, are nevoie de ajutor din partea familiei şi a şcolii, unde e important să i se cultive interesul pentru investiţii şi să existe continuitate în ceea ce priveşte educaţia financiară.
„Trebuie să cultivăm interesul acesta pentru investiţii de la clase mai mici. Copiii ar trebui să aibă ore de educaţie financiară la vârste cât mai mici, dar să le facă în mod serios. Dacă ar exista continuitate, ar fi foarte benefic pentru că tinerii trebuie să devină conştienţi de faptul că ei îşi pot câştiga libertatea financiară undeva în jurul vârstei de 35-40 de ani. Libertatea financiară este un ţel şi înseamnă că poţi să ajungi în punctul acela în care să faci efectiv doar ce îţi place şi să te poţi întreţine din investiţiile tale, din randamente“, a explicat Marius Matei, profesor la Academia de Studii Economice, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Astfel, dacă cei mici sunt educaţi încă de la vârste fragede, mai spune profesorul, într-o manieră explicată la nivelul lor, dar consistentă, în fiecare an de şcoală, ei vor deveni o generaţie mult mai relaxată, mult mai puţin nevrotică, mult mai puţin stresată.
Practic, ei ar fi mult mai liberi şi, datorită acestei independenţe financiare, ar avea posibilitatea după o anumită vârstă să îşi urmeze pasiunile, vocaţiile, lucrurile de care probabil nu au avut timp să se ocupe.
Vlad Zido, student, investitor şi equity research analyst: Cu cât reuşim să economisim mai mulţi bani, cu atât vom reuşi să avem randamente mult mai bune pe bursă, deoarece vom avea mai mulţi bani cu care să jonglăm şi pe care să-i investim acolo unde este nevoie şi unde există oportunităţi foarte bune.
În lipsa unei educaţii bine puse la punct, doar pasiunea şi curiozitatea pot ghida un tânăr către lumea investiţiilor. Un bun exemplu este Vlad Zido, student, investitor şi equity research analyst. El a ales să studieze economia la ASE, iar în anul al treilea de facultate a făcut primii paşi către investiţii, deşi îşi descoperise apetitul şi pasiunea pentru acest domeniu încă de la 14 ani.
„Au fost mai mulţi factori care au contribuit la această decizie. În primul rând, aveam un coleg de facultate care îmi povestea despre investiţii şi, apoi, pandemia, care a fost un moment oportun pentru că piaţa era foarte jos. Părinţii mei mi-au dat atunci nişte bani cu care am început să investesc la bursă“, a povestit el.
Înainte de a începe orice altă investiţie, consideră profesorul Marius Matei, este foarte important să investeşti în propria educaţie. Focusul în perioada tinereţii, afirmă el, trebuie să fie pe învăţat, pe documentare, pe obţinerea de certificări în meseria aleasă, pe a acumula cât mai multă experienţă.
După tot acest proces, vor veni şi banii, iar atunci, bugetul va trebui să se împartă conform nevoilor pe care le are respectivul tânăr, dar în acelaşi timp trebuie să îşi asigure şi o cotă din venituri pentru investiţii.
Doi piloni extrem de importanţi când vine vorba de finanţe sunt economisirea şi investiţia.
Economisierea, mai adaugă Marius Matei, se întâmplă atunci când îţi doreşti să îţi asiguri nişte bani pe termen scurt pentru nevoi urgente şi de obicei acele sume sunt destinate unor depozite bancare sau unor conturi curente.
Investiţiile, în schimb, sunt acele instrumente în care randamentul este mult mai mare decât cel al unui depozit. „Îţi dai seama ce ţi se potriveşte cel mai bine încercându-le pe amândouă. Consider că cea mai bună abordare este cea în care ai o paletă largă de opţiuni“, a subliniat el.
Înainte de a folosi orice instrument sau aplicaţie care te ajută să îţi gestionezi cheltuielile, consideră Vlad Zido, trebuie să pui totul „pe hârtie“, să ştii clar care sunt cheltuielile tale recurente – chirie, mâncare, abonamente. Apoi, din restul de bani, o parte trebuie să meargă către economisire, iar ce rămâne să fie pentru consumul din luna respectivă.
Economisirea este, totodată, şi primul pas pe care trebuie să îl faci dacă plănuieşti să începi să investeşti pe bursă.
„Cu cât reuşim să economisim mai mulţi bani, cu atât vom reuşi să avem randamente mult mai bune pe bursă, deoarece vom avea mai mulţi bani cu care să jonglăm şi pe care să-i investim acolo unde este nevoie şi unde există oportunităţi foarte bune“, a mai adăugat tânărul.
Tinerii investitori, completează Marius Matei, trebuie să fie însă foarte conştienţi de noţiunea de risc, să se documenteze, să înveţe şi să citească pentru că „jocul pe bursă nu este doar o distracţie“. O parte din performanţă se datorează şi norocului, iar cei aflaţi la început de drum trebuie să înţeleafă că dacă în trecut au fost randamente bune, nu înseamnă că vor fi neapărat şi în viitor.
„Sfatul meu către un tânăr investitor este să citească foarte mult, să se documenteze vorbind şi cu alte persoane care deja sunt pe drumul acesta. Alegerile şi investiţiile trebuie făcute în mod conştient, astfel încât riscul să fie asumat, redus şi sub control“, a mai spus profesorul.
În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Marius Matei, profesor la Academia de Studii Economice şi Vlad Zido, student, investitor şi equity research analyst au explicat cum poţi să economiseşti, să investeşti inteligent şi să-ţi gestionezi finanţele eficient.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE