♦ Asigurările pot fi împărţite în trei categorii mari, astfel: asigurările care se referă la persoane (asigurări de sănătate, de viaţă, de călătorii în străinătate), asigurările de bunuri (casă, maşină, bunuri ale societăţilor comerciale) şi asigurările de răspundere civilă (asigurarea de Răspundere Civilă Auto - RCA).
Ai ajuns la 20 de ani ÅŸi te-ai întâlnit, poate pentru prima dată, cu conceptul de asiÂgurare, iar firesc a fost să te întrebi de ce ai avea nevoie, atunci când eÅŸti tânăr, de un astfel de document? Află că asigurările nu vizează doar persoanele trecute de o anumită vârstă, ci ÅŸi generaÅ£ia tânără ÅŸi, în plus, atunci când vorbim despre asigurări nu ne referim doar la cele de viaţă, care asigură riscul de deces sau la cele de sănătate, ci la mai multe tipuri de asigurări, cum ar fi cele de călătorie sau cele cu scop investiÅ£ional.
Dar cum funcţionează, în esenţă, asigurările, indiferent de tipul lor?
„Atunci când vine vorba de asigurări, plătesc toÅ£i, dar sunt despăgubiÅ£i doar cei care suferă prejudicii. Principiul pe care se bazează asigurările este cel al mutualităţii. Rolul asiÂgurării este să mă pună în situaÅ£ia în care eram înainte de producerea unui eveniment nedorit, nu acela de a mă îmbogăţi“, a explicat Corina Souvannasouck, managing partner, Tandem Learning, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – FinanÅ£e pe înÅ£elesul tuturor, programul de educaÅ£ie al Băncii Transilvania.
„Asigurările au scopul de a proteja capitalul sub orice formă ar fi el – bani, bunuri, sănătate. Trebuie înţeles foarte bine de la ce principii plecăm atunci când ne orientăm către asigurări, investiţii în asigurare sau protecţia prin asigurare.“
Astfel, asigurările au rolul fundamental de a ne conserva proprietatea, bunurile sau starea de sănătate pe care am avut-o înainte de a se produce un eveniment nedorit sau de a ne repune în situaţia în care eram înainte de producerea acelui eveniment.
Asigurările, detaliază ea, pot fi împărţite în trei categorii mari, astfel: asigurările care se referă la persoane (asigurări de sănătate, de viaţă, de călătorii în străinătate), asigurările de bunuri (casă, maşină, bunuri ale societăţilor comerciale) şi asigurările de răspundere civilă (Asigurarea de Răspundere Civilă Auto - RCA).
De asemenea, ele mai pot fi clasificate şi în alt mod, adică din perspectivă legală, astfel că putem avea asigurări obligatorii sau facultative.
„RCA este o poliţă obligatorie prin lege, la fel ca PAD (Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor) sau asigurările de răspundere profesională care sunt obligatorii pentru anumite profesii din România (medici, avocaţi, farmacişti, brokeri sau agenţi de asigurare). Restul poliţelor de asigurare sunt facultative“, a exemplificat Corina Souvannasouck.
Foarte importante la orice vârstă sunt şi asigurările de sănătate şi de viaţă, care pot părea, la o primă vedere, similare, însă fiecare dintre ele are, la bază, un scop diferit.
Esenţa deosebirii între asigurarea de viaţă şi cea de sănătate, afirmă ea, este riscul de deces. Asigurarea de sănătate, explică aceasta, are scopul de a mă repune în situaţia în care eram înainte de a mă îmbolnăvi sau de a avea un accident, în timp ce asigurarea de viaţă are drept obiectiv principal riscul de deces din orice cauză.
Despre importanţa asigurărilor în viaţa oricărei persoane, dar şi despre fiecare tip de asigurare în parte a vorbit Corina Souvannasouck, managing partner, Tandem Learning, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
De ce avem nevoie de asigurarea de călătorie şi cât costă?
Asigurarea de călătorie nu este obligatorie atunci când călătoreşti într-o ţară europeană, întrucât există cardul european de sănătate care asigură costurile unui eventual eveniment ce implică asistenţă medicală. În alte state, în schimb, ea poate fi obligatorie.
„În esenţă, asigurarea de călătorie în străinătate este o asigurare de sănătate. Principalul obiectiv al acestei poliţe este sănătatea călătorului. În cazul în care am o boală acută, răcesc sau am un accident poliţa aceasta plăteşte costurile medicale. Asigurătorii au dezvoltat mai mult acest tip de produse şi sunt un pachet care se ocupă şi de alte riscuri asociate unei călătorii: pierderea mijlocului de transport, a documentelor, asigurarea bagajelor, răspunderea civilă“, a explicat Corina Souvannasouck.
Costul asigurării de călătorie depinde de durata călătoriei şi de vârsta asiguratului. O asigurare de călătorie pentru o vacanţă de o săptămână, spre exemplu, variază între 60 de lei şi 200 de lei, în funcţie de complexitatea acoperirilor şi de suma asigurată, adică acea sumă maximă pe care poliţa o plăteşte pentru o pagubă pe care ai putea să o ai în acea călătorie. Există poliţe care asigură sume între 30.000 de euro şi până la 250.000 de euro.
Ce este asigurarea de viaţă?
Asigurarea de viaţă are ca obiectiv principal asigurarea riscului de deces din orice cauză. O poliţă de asigurare de viaţă poate să aibă asigurate şi alte riscuri, cum ar fi riscul de invaliditate, intervenţii chirurgicale sau boli grave. În clasa asigurărilor de viaţă există aceste poliţe care conţin o componentă de risc pur, adică doar riscurile de deces din orice cauză şi cele asociate, dar există şi o categorie de poliţe care au o componentă investiţională. Practic, ele pot deveni un instrument bun de economisire a banilor pentru diverse evenimente din viaţă.
„În această categorie există două clase mari de asigurări. Una dintre ele este clasa de asigurări în care beneficiile sunt garantate. „Asigurătorul devine un investitor pentru mine, ceea ce înseamnă că el va colecta prime de asigurare de la mai mulţi asiguraţi şi va alege instrumentele financiare în care va investi banii lor, astfel încât la finalul perioadei de asigurare să poată oferi o dobândă, un câştig minim şi un câştig suplimentar. Acest tip de poliţe este recomandat studenţilor, care au un capital mai mic şi sunt la început de drum“, a adăugat ea.
O a doua categorie e cea a asigurărilor unit linked, care au în componenţa lor un plan de economisire în care asigurătorul împarte riscul împreună cu asiguratul. Asigurătorul propune clienţilor săi câteva modalităţi de investire în burse, fonduri de acţiuni sau în pieţe mai conservatoare sau mai volatile.
RCA vs. CASCO
Poliţa RCA este obligatorie indiferent dacă maşina este folosită sau nu. Dacă nu ai această poliţă, rişti o amendă sau chiar ridicarea talonului. Poliţa CASCO este o asigurare a bunului în sine, deci a maşinii. Poliţa RCA este o asigurare de răspundere civilă şi mă acoperă pe mine, şoferul, pentru prejudiciile pe care le-aş putea produce altor terţi.
„Spre exemplu, dacă lovesc un gard, poliţa RCA va asigura repararea acelui gard, iar poliţa CASCO va asigura repararea maşinii mele. Poliţa CASCO este o poliţă facultativă.“
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZÄ‚-TE