♦ În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Andrei Zafiu, antreprenor şi investitor şi Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, au vorbit despre începuturile lor din domeniul investiţiilor, despre provocări şi despre cele mai importante aspecte la care tinerii investitori trebuie să fie atenţi.
Să începi să investeşti nu e cel mai greu pas. De fapt, provocarea e să îţi găseşti acel scop, acel obiectiv pentru care să începi să economiseşti şi apoi să investeşti şi, ulterior, să vezi cum poţi ajunge să îţi atingi obiectivul dorit, fie el o pensie liniştită sau un Ferrari.
„Setaţi-vă un obiectiv, gândiţi-vă cum ajungeţi la el şi investiţi în ce vi se potriveşte. E un exerciţiu simplu pentru că nu toată lumea îşi doreşte acelaşi lucru, nu toţi vor să fie milionari. Poate că cel mai îndepărtat obiectiv este cel legat de pensie. Dar poate că nu este la fel pentru toată lumea. Unii îşi doresc o pensie liniştită, dar alţii poate vor să îşi cumpere un Ferrari la pensie. Indiferent de obiectivul tău, e important să vezi cum poţi ajunge acolo şi ce ţi se potriveşte“, a spus Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, un veteran al pieţei de capital, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. El spune că e bine să investeşti mereu, indiferent dacă piaţa scade sau creşte, dar e foarte important să ai un plan de investiţii pe care să îl urmezi lună de lună.
Horia Gustă a început să investească acum mult timp. Undeva prin anii 2000, angajatorul său de la vremea respectivă începuse să îi pună 50 de dolari deoparte în fiecare lună, ca în cazul în care ar fi fost nevoit să meargă în armată, să poată plăti o sumă de bani şi să nu plece. El a văzut beneficiile acelei economisiri, nu a mai fost nevoie să plece în armată, aşa că a decis să continue să economisească şi apoi să investească acei bani pe bursă. La început, investea într-o singură acţiune, dar şi-a dat seama că este o greşeală.
„O lecţie importantă pe care am învăţat-o la începutul carierei mele investiţionale este să nu investeşti într-o singură acţiune, într-un singur instrument. Aici e frumuseţea investiţiilor – acţiunile, obiligaţiunile, fondurile de investiţii sau titlurile de stat, toate au un drum al lor. Am încercat să mă diversific“, a adăugat acesta.
La fel ca în orice alt proces în care vrei să vezi rezultate, şi în investiţii e nevoie de consecvenţă, completează Andrei Zafiu, antreprenor în domeniul fotografiei şi investitor la început de drum.
El a ajuns să investească după ce a luat contact cu antreprenoriatul şi cu Bursa de Valori Bucureşti, fiind prezent la diferite evenimente de business pentru a face fotografii.
„Au fost multe momente în care am văzut că bursele scad şi am simţit pe pielea mea că pot să apară gânduri precum luna aceasta nu investesc. Dar, cred că ce ajută cel mai mult este consecvenţa. Dacă ieşi din ritm, după e foarte greu să te întorci“, a punctat el. Tânărul antreprenor şi investitor a început cu 200 de lei investiţi la bursă, iar acum, lunar, alocă în jur de 3.000 de lei din venitul său pentru investiţii.
Andrei Zafiu a început cu investiţii sigure, povesteşte el, cum ar fi ETF-uri, titluri de stat Fidelis şi a încercat şi zona de acţiuni. Scopul? Un trai decent la momentul pensionării.
„M-am gândit în felul următor: eu sunt angajat la firma mea, dar salariul meu nu e foarte mare şi atunci va trebui să ies la un moment dat la pensie. Ca să pot rămâne la acelaşi nivel şi stil de viaţă, trebuie să am nişte investiţii. Deci investesc pentru o pensie liniştită“, a mai adăugat el.
După ce ţi-ai stabilit foarte bine scopul pentru care vrei să investeşti şi ai găsit o cale pe care vrei să mergi pentru a îl atinge, e important să vezi şi ce ţi se potriveşte, ce tip de instrumente şi investiţii.
Există ETF-urile, care urmăresc un indice bursier. Celelalte fonduri de investiţii pot fi cele care investesc în acţiuni, mai mult sau mai puţin. Fondurile mixte cuprind şi acţiuni, şi obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, explică Horia Gustă.
„Sunt mai multe tipuri de fonduri pentru că noi, oamenii, nu suntem toţi la fel. Nu toată lumea e orientată către acţiuni şi către volatilitate. Sunt fonduri pentru toată lumea. Sunt peste 100 de fonduri de investiţii la îndemâna tuturor în România. Trebuie doar să vezi ce ţi se potriveşte“, a punctat preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.
Andrei Zafiu, antreprenor în domeniul fotografiei: M-am gândit în felul următor: eu sunt angajat la firma mea, dar salariul meu nu e foarte mare şi atunci va trebui să ies la un moment dat la pensie. Ca să pot rămâne la acelaşi nivel şi stil de viaţă, trebuie să am nişte investiţii. Deci investesc pentru o pensie liniştită.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE