CE FACI CU BANII TĂI?

Gen Z FINANCE. Ce faci cu banii tăi? Un proiect ZF sub umbrela FIT. În căutarea independenţei financiare. Poţi face economii când eşti student şi banii vin de la părinţi?

27.03.2025, 00:07 Autor: Alexandra Matei

Dragoş Bărbulescu, 23 de ani: „Unul dintre motivele principale pentru care am vrut să mă angajez la 20 de ani a fost să nu mai depind de banii părinţilor“ Darius Ruzsa, 21 de ani: „Am vrut să strâng banii pentru o maşină în primul an de facultate, dar era inutil în Bucureşti, aşa că am început să economisesc pentru master în străinătate şi pentru vacanţe“ Andu Nacu, 20 de ani: „Am luat o parte din banii primiţi la majorat şi i-am investit pe Bursă. Mi-am propus să nu scot niciun ban decât atunci când voi vrea să fac o investiţie importantă, cum ar fi o afacere sau un apartament“.

Economisirea, planificarea unui buget, investiţiile la bursă şi targetul de a ajunge la o independenţă financiară sunt idei pe care Darius Ruzsa, student la ASE, Finanţe-Bănci, Dragoş Bărbulescu, alumn al Econosofia şi Andu Nacu, student la ASE, Cibernetică le-au înţeles mai uşor în cadrul asociaţiei Econosofia din care fac parte.

„VIP este o organizaţie de voluntariat în cadrul căreia sunt patru comunităţi. Econosofia este comunitatea dedicată celor pasionaţi de investiţii şi macroeconomie. În cadrul acestei comunităţi ne-am întâlnit noi şi am avut parte de multe evenimente în care am putut să şi învăţăm, dar să şi interacţionăm într-un cadru informal. Pe lângă aceste întâlniri, avem multe conferinţe şi workshop-uri la care participă specialişti din zona financiară“, a spus Dragoş Bărbulescu, alumn al Econosofia, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Cei trei au în comun pasiunea şi interesul pentru economie, ceea ce i-a şi adus la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Fie că au învăţat prima dată despre finanţe de la părinţi, fie că au descoperit că sunt atraşi de domeniul acesta singuri, toţi cei trei tineri au reuşit să îşi materializeze pasiunea în cadrul activităţii pe care o au în Econosofia.

De asemenea, un alt lucru comun către care tind cei trei este independenţa financiară. „Pentru mine e mai mare dorinţa de a fi independent financiar decât de a face foarte mulţi bani. Îmi doresc mai degrabă să nu am grija banilor şi să am mai multă libertate“, a spus Darius Ruzsa.

El şi Andu Nacu nu sunt încă angajaţi, ci se ocupă doar de studii şi de voluntariatul în cadrul organizaţiei din care fac parte. 

În schimb, Dragoş Bărbulescu, deja absolvent de ASE, lucrează în domeniul financiar de trei ani.

„Unul dintre motivele principale pentru care am vrut să mă angajez la 20 de ani a fost să nu mai depind de banii părinţilor. A fost un pas în maturizarea mea şi am învăţat să îmi fac un buget lunar“, a explicat el.

Bugetul, atunci când eşti student şi finanţatorii sunt părinţii, trebuie gestionat cu mare grijă, astfel încât banii primiţi să îţi ajungă timp de o săptămână sau o lună, în funcţie de recurenţa lor. Astfel, nevoile şi dorinţele trebuie cântărite foarte bine, lucru pe care îl fac şi Darius Ruzsa şi Andu Nacu. Ei încearcă să aplice regula 50-30-20, adică să îşi păstreze cheltuielile cu nevoile la 50% din bugetul pe care îl au, 30% pentru plăceri şi dorinţe şi 20% din bani să îi pună deoparte. Economisirea pe care ei reuşesc să o facă merge în general către vacanţe şi achiziţii mai costisitoare, cum ar fi un telefon nou, un laptop sau un ceas.

Pe de altă parte, Dragoş Bărbulescu, care acum se întreţine din propriul salariu, a simţit pe propria piele că trecerea de la banii părinţilor la banii câştigaţi de el nu este un lucru uşor. „Cea mai mare provocare a fost să nu cheltuiesc tot salariul pe care îl primeam. Cred că găsirea unui echilibru a fost partea dificilă, dar după câteva luni mi se pare că am reuşit“, a spus el.

O altă trecere importantă la nivel de finanţe este cea de la economisire la investiţii, pe care, mai devreme sau mai târziu, fiecare a făcut-o, în prezent toţi trei având investiţii la bursă. Economisirea şi investiţia, consideră Dragoş Bărbulescu, reprezintă o evoluţie naturală, iar când porneşti la drum cu o idee de investiţie, trebuie să o urmezi constant şi să faci investiţiile cu bani de care nu depinzi.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Darius Ruzsa, student la ASE, Finanţe Bănci, Dragoş Bărbulescu, alumn al Econosofia şi Andu Nacu, student la ASE, Cibernetică au vorbit pe înţelesul tuturor, dar mai ales pe cel al generaţiei din care fac parte, despre economisire, investiţii şi alte noţiuni din zona financiară.

 

Cât de uşor înţelegi noţiunile teoretice dacă nu ai parte şi de practică?

Andu Nacu: Din ceea ce am învăţat în liceu, nu e nimic care să te ajute să ştii măcar să-ţi faci un buget, nu mai vorbim despre a-ţi investi banii. La facultate, ceea ce înveţi te ajută să înţelegi cum funcţionează economia, dar n-aş spune că te poate ajuta chestia asta dacă nu te implici şi tu practic să îţi faci un buget propriu.

Dragoş Bărbulescu: Trebuie să avem nişte cunoştinţe înainte să intrăm în câmpul muncii, dar majoritatea învăţatului va avea loc la job.

Darius Ruzsa: Şcoala mai degrabă poate să trezească curiozitatea şi noi trebuie să mergem mai departe să căutăm surse de informaţii. Contează munca şi practica. Mai mult am învăţat din voluntariat, când am stat de vorbă cu oameni din bănci sau de la fonduri de investiţii.

 

Cum ai început să investeşti?

Dragoş Bărbulescu: Întâi am respectat principiile experţilor financiari, în sensul de a avea un aşternut de trei sau şase salarii economisite şi apoi am început să investesc pe bursă aproximativ 10% din venitul lunar.

Andu Nacu: Am un portofoliu de investiţii la Bursă în România şi în  străinătate, pe care l-am făcut la 18 ani. A fost ideea mea, am luat o parte din banii primiţi la majorat şi mi-am propus să nu scot niciun ban decât atunci când voi vrea să fac o investiţie importantă, cum ar fi o afacere sau un apartament.

Darius Ruzsa: Am început să investesc în pandemie, când aveam 16 ani, de pe contul mamei mele. Atunci când am făcut 18 ani, mi-am deschis propriul cont de pe care investesc şi acum. În pandemie, ai mei îmi spuneau să citesc în loc să stau pe calculator, aşa că m-am dus la Cărtureşti şi m-a atras secţiunea de economie şi finanţe.

 

Ce înseamnă să fii rezonabil cu banii tăi?

Andu Nacu: Înseamnă să am grijă pe ce îi cheltui şi în ce îi investesc.

Dragoş Bărbulescu: Pentru mine, rezonabil înseamnă să fii şi realist. Adică să ştii foarte bine ce randamente sunt posibile şi ce randamente nu sunt posibile pe partea de investiţii sau sunt foarte greu de atins. Pe partea de economisire, la fel - ce procent de economisire este realist şi-l poţi face pe termen lung fără să-ţi afecteze stilul de viaţă şi ce nu este realist.

Darius Ruzsa: Cu toţii ne dorim să avem câştiguri mari, să nimerim acea acţiune care e pe plus cu 80% într-o zi. Însă trebuie să fim conştienţi că se poate întâmpla şi opusul. Consider că e foarte importantă diversificarea şi să acceptăm, să fim împăcaţi cu faptul că dacă diversificăm un portofoliu şi alegem mai multe industrii, mai multe companii, vom avea un câştig rezonabil şi nu vor fi aşa de mari fluctuaţiile.

 

Ce ai învăţat cel mai important în Econosofia?

Andu Nacu: Ai încredere în ce plan îţi faci şi urmează-l până la capăt.

Dragoş Bărbulescu: Setează aşteptări realiste pentru că este foarte important să te ţii de ele pe termen lung. Nu e realist să setezi ceva foarte sus şi apoi să-ţi dai seama că nu te poţi ţine de ce ţi-ai propus.

Darius Ruzsa: Investeşte în primul rând în tine, dar mai mult decât atât, inspiră şi oamenii din jurul tău ca mai departe să se promoveze o idee sănătoasă.


Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.