♦ În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Elena Rabina, investitoare şi Cristian Tudorescu, investitor şi consultant, au vorbit pe înţelesul tuturor despre ce înseamnă investiţiile bursiere şi cum trebuie să procedezi atunci când vrei să faci primii paşi în această direcţie.
Pentru fiecare dintre noi, libertatea financiară poate căpăta diverse înţelesuri, însă esenţa este aceeaşi pentru toată lumea: să reuşim să ne menţinem standardul de viaţă pe care ni-l dorim, adică să avem un venit care să ne permită să ne satisfacem nevoile, dar şi dorinţele.
Astfel, dacă îţi doreşti să începi să investeşti la bursă pentru a-ţi creşte veniturile şi pentru a ajunge, în cele din urmă, la acea libertate financiară trebuie să ai o disciplină a investiţiilor, strategii şi obiective clare. „Pentru mine e important ca obiectivele să nu fie foarte generale. Dacă vrei să faci mai mulţi bani, întreabă-te de ce îţi doreşti acest lucru, care este motivaţia din spate. Cel mai important e să ai un obiectiv concret, o cifră. Spre exemplu, dacă vrei să îţi măreşti venitul, trebuie să pui un procentaj - cu 10-15% sau cât aloci din salariu, din alocaţie pentru investiţii. (...) E nevoie de disciplină, strategii, obiective clare“, a spus Elena Rabina, investitoare, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.
Backgroundul său în zona economică a început în facultate, unde a studiat economie. Acolo au fost puse bazele educaţiei sale financiare, cel puţin în ceea ce priveşte partea teoretică, iar apoi a urmat o carieră în banking. Acum, ea se dedică investiţiilor bursiere, având o experienţă de aproape 12 ani, atât în România, cât şi pe pieţele din afară, cu ponderi diferite de alocare în portofolii.
În principal, portofoliul său este cuprins din acţiuni. În proporţie de 70% sunt ETF-uri, iar restul sunt acţiuni individuale la companii pe care le urmăreşte şi le apreciază.
Tinerii care vor să înceapă să investească, consideră Elena Rabina, e bine să îşi aloce circa 10% din venituri pentru această direcţie. „Trebuie să faci asta disciplinat, lună de lună, pe termen foarte lung, să ajungă investiţia chiar o chestie plictisitoare, să fii ca un roboţel care investeşte. Trebuie să laşi emoţiile deoparte, iar obiectivele să fie cât mai concrete“, a mai punctat ea.
Cel mai important este să îţi plăteşti datoriile prima dată, subliniază aceasta, apoi un procentaj din venit să îl aloci pentru investiţii şi să cauţi variante pentru a-ţi creşte venitul şi chiar pentru a reuşi să ai un venit pasiv.
În fiecare perioadă a vieţii sau în fiecare ciclu de cinci sau zece ani, adaugă Cristian Tudorescu, investitor şi consultant pentru companii, pot exista diverse obiective, însă este foarte important să înţelegem că vor exista fluctuaţii şi că o investiţie se poate maturiza în mai mulţi ani, nu imediat.
Prima sa investiţie, îşi aminteşte el, a fost într-un fond mutual, pe vremea când era în facultate. A deţinut o sumă relativ mică circa 5-7 ani, apoi a ieşit pe plus şi a înţeles cum funcţionează aceste investiţii. Ulterior, s-a îndreptat către acţiuni, care reprezintă astăzi circa 80% din portofoliul lui.
Însă, totodată, el mizează şi pe investiţiile în start-up-uri. Dar cum funcţionează ele?
„Sunt mai multe instrumente în cazul investiţiilor în start-up-uri. Unul este intrarea direct în capitalul social, alteori este un soi de împrumut. Pe zona de start-up-uri, caut să renunţ un pic la rigiditatea analitică. De multe ori trebuie să ai încredere în acea echipă, în sectorul respectiv. Investiţiile în start-up-uri sunt însă unele dintre cele mai riscante“, a explicat Cristian Tudorescu.
Cristian Tudorescu, investitor şi consultant pentru companii: Sunt riscuri la care s-ar putea uneori, ca investitor, să nu te aştepţi. Şi atunci una din variante pentru mine este să-mi iau un fel de marjă de a accepta. Este acea marjă de toleranţă. Fiecare investitor poate să-şi stabilească, măcar la nivel de portofoliu, că pot exista scăderi cu 10%, 15% sau 20%, în funcţie de context sau de momentul respectiv.
Anul 2024, afirmă el, a fost un an cu multe surprize pe toate planurile şi nu a fost un an uşor. Acum, la început de 2025, adaugă acesta, ştim că va fi o dificultate bugetară şi e foarte important ce se va întâmpla pe plan politic. „Sunt riscuri la care s-ar putea uneori, ca investitor, să nu te aştepţi. Şi atunci una din variante pentru mine este să-mi iau un fel de marjă de a accepta. Este acea marjă de toleranţă. Fiecare investitor poate să-şi stabilească, măcar la nivel de portofoliu, că pot exista scăderi cu 10%, 15% sau 20%, în funcţie de context sau de momentul respectiv.“
E foarte important ca investiţiile să fie privite pe termen lung, mai adaugă Elena Rabina. Există suişuri şi coborâşuri, dar trendul unei pieţe bursiere este, în general, de a merge în sus, treptat, pe foarte mulţi ani.
În lumea investiţiilor sunt, inevitabil, şi multe provocări, atât pentru investitorii aflaţi la început de drum, cât şi pentru cei cu experienţă. Cele mai mari obstacole pentru Elena Rabina, după cum spune ea, au fost emoţiile şi zgomotul.
„Un exemplu foarte bun pentru zgomot sunt acele meme stocks, adică acţiuni umflate de social media. Eu pur şi simplu am blocat zgomotul acela pentru că aveam o strategie bine definită de la început, pe care în mod constant şi disciplinat o voi urma, fără să conteze ceea ce se întâmplă în jurul meu“, a detaliat aceasta.
Dacă vrei să începi să investeşti, mai adaugă ea, trebuie să ai o sumă predeterminată, cum ar fi 1.000 de lei, spre exemplu, bani pe care să îi aloci investiţiilor la începutul lunii, indiferent de ceea ce se întâmplă, iar pentru a avea un risc mai mic, e ideal să îţi diversifici portofoliul.
Tema centrală a celui mai recent episod din emisiunea ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, a fost cea a investiţiilor. Elena Rabina, investitoare şi Cristian Tudorescu, investitor şi consultant companii au vorbit pe înţelesul tuturor despre ce înseamnă investiţiile bursiere şi cum trebuie să procedezi atunci când vrei să faci primii paşi în această direcţie.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE