CE FACI CU BANII TĂI?

GEN Z FINANCE. Ce faci cu banii tăi?, un proiect sub umbrela FIT. Cum facem bursa să fie mai friendly pentru gen Z? „Bursa e ca o platformă de socializare, unde poţi să-ţi deschizi un cont în 15-20 de minute, mai puţin decât stai la o cafea, iar apoi să începi să descoperi“

25.05.2025, 12:42 Autor: Alexandra Matei

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Ştefan Musgociu, specialist în business development&public affairs la Bursa de Valori Bucureşti, a explicat cum am putea să traducem investiţiile pe înţelesul tinerilor din ziua de azi – simplu, scurt şi cu exemple uşor de înţeles. 

Bursă, acţiuni, obligaţiuni, titluri de stat şi lista de termeni greoi poate continua. Dar cum ar fi dacă am privi bursa ca pe o platformă de socializare, un fel de TikTok sau Instagram al investiţiilor? Cum ai vedea lucrurile dacă ai afla că poţi să îţi deschizi un cont la bursă în 15-20 de minute, chiar mai puţin decât stai cu gaşca la o cafea?

„Tinerii văd bursa ca fiind ceva foarte complicat. Însă, încerc să le explic că nu este altceva decât o platformă de socializare, unde pot găsi companii pe care le cunosc, ale căror produse le folosesc. În momentul în care se face o tranzacţie, se face practic un match. Dacă le spui că bursa e un fel de TikTok sau Instagram, e mai simplu. Trebuie să le vorbeşti pe înţelesul lor. (...) Asta te ajută să transmiţi mesajul către ei. Nu trebuie să le dai teorie, ci ceva ce pot înţelege uşor. Au nevoie de un instrument uşor de utilizat. Nu durează mult să îţi deschizi un cont, ci doar 15-20 de minute - nu beţi o cafea cu prietenii atât de repede. Nu trebuie să le spui în ce să investească, vor descoperi singuri“, a spus Ştefan Musgociu, specialist în business development&public affairs la Bursa de Valori Bucureşti, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

El este unul dintre cei care promovează investiţiile bursiere în rândul facultăţilor din ţară. Cum? Merge din facultate în facultate şi le vorbeşte tinerilor despre investiţii, despre cum ne ajută bursa şi cum putem deveni investitori, totul într-un limbaj cât mai simplu.

Din interacţiunile sale cu studenţii, Ştefan Musgociu a observat că generaţia de azi e o generaţie mai liberă, mai dispusă să îşi asume riscuri. Mulţi dintre ei deja au luat contact cu investiţiile. În plus, el încearcă să le explice tinerilor că bursa nu o să le ofere acea energie şi adrenalină pe care le-o oferă piaţa cripto, de care foarte mulţi sunt atraşi.

„Au nevoie de sprijin, să ştie că e cineva acolo care îi poate îndruma, dar fără să le spună ce să facă. Generaţia asta s-a născut cu telefonul în mână. Le dăm pe telefon tot ceea ce au nevoie, le traducem şi îi mai întrebăm şi pe ei, astfel încât să avem interacţiune, să învăţăm unii de la alţii“, a mai spus el.

Tinerii trebuie să înţeleagă, întâi de toate, la ce ne ajută bursa, cu exemple cât mai simple, afirmă acesta. Un lucru important pe care trebuie, de asemenea, să-l reţină este că nu există întrebare proastă şi că cea mai proastă întrebare este, de fapt, cea pe care nu o pui.

Însă, avantajul lor e că sunt dornici să afle mai multe despre investiţii, mai ales dacă li s-a deschis apetitul, cu exemple simple.

„Văd la tineri curiozitate, hotărâre, dorinţă de a-şi asuma riscurile. Pun întrebări şi vor să afle multe lucruri despre bursă. (...) Le răspund şi le explic – şi e un lucru pe care cu toţii trebuie să îl înţelegem – că economia se va dezvolta atâta timp cât noi credem în ea“, a mai adăugat Ştefan Musgociu.

 

Titluri de stat Fidelis şi acţiuni, pe înţelesul tău

Fidelis e singura modalitate la Bursă prin care să dai bani Ministerului de Finanţe şi apoi ministerul să te plătească pe tine. Când vei începe să munceşti, vei vedea cum vei da doar bani către minister şi nu vei primi nimic înapoi. Fidelis e varianta cea mai bună pentru a-ţi pune banii la treabă. Vei primi o dobândă fixă şi ştii pe ce perioadă împrumuţi banii respectivi, iar dacă se întâmplă ceva şi ai nevoie urgent de bani, poţi vinde titlurile.

Acţiuni. Dacă ai condus vreodată, ai fost şofer, bagă-te pe acţiuni! Investiţia în acţiuni înseamnă atenţie distributivă, la fel ca atunci când eşti la volan.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Ştefan Musgociu, specialist business development&public affairs la Bursa de Valori Bucureşti, a explicat cum am putea să traducem investiţiile pe înţelesul tinerilor din ziua de azi.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.