CE FACI CU BANII TĂI?

GEN Z Finance. Ce faci cu banii tăi? Un proiect ZF sub umbrela FIT. Cum ai grijă de tine, cel din viitor, atunci când ai 20 de ani? „Nu te baza doar pe pensia de la stat. Investeşte de tânăr pentru pensie ca să ai o bătrâneţe mai liniştită şi o pensie mai mare“

16.03.2025, 11:07 Autor: Alexandra Matei

♦ În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi? un proiect sub umbrela FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Dan Dascăl, director general al BT Asset Management şi Cosmin Paraschiv, portfolio manager al NN Pensii şi membru în boardul CFA România, au discutat despre importanţa economisirii şi investiţiilor făcute în tinereţe pentru pensie.

Multă lume asociază pensia doar cu bătrâneţea, moment care mai ales pentru tinerii de 20 ani este plasat într-un viitor foarte îndepărtat. Însă, să te gândeşti de tânăr la pensie şi să faci în aşa fel încât să îţi asiguri un trai decent atunci când vei înceta să munceşti e unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poţi face pentru tine cât timp eşti tânăr.

„E de preferat să ne gândim de tineri la ce vom face la bătrâneţe. Dacă te apuci târziu să investeşti pentru pensie, o să fie un efort mult prea mare ca să recuperezi ce nu ai făcut când trebuia să faci, şi anume de tânăr. Nu te baza doar pe pensia de la stat. Investeşte de tânăr pentru pensie ca să ai o bătrâneţe mai liniştită şi o pensie mai mare“, a spus Cosmin Paraschiv, portfolio manager al NN Pensii şi membru în boardul CFA România, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi? susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

Primul pas este însă să înţelegi care este arhitectura sistemului de pensie din România. Sistemul românesc de pensii presupune trei piloni. Pilonul 1 este pensia publică şi se bazează pe principiul solidarităţii între generaţii. Astfel, angajaţii din prezent contribuie  cu o cotă parte din salariu care merge către cei care sunt acum retraşi din activitate.

Pe de altă parte, pilonul doi, care este administrat privat şi este obligatoriu, presupune o cotă-parte din salariu care se virează către fondul tău de pensii, în timp ce pilonul trei este administrat privat şi este facultativ, astfel că fiecare român poate decide dacă doreşte să investească suplimentar pentru a avea o pensie mai mare la bătrâneţe.

„Banii din pilonul trei se pot retrage în funcţie de mai multe circumstanţe.“

„În general, la 60 de ani este vârsta la care vei primi banii din pilonul trei şi vorbim aici de două variante: fie de o plată unică, fie în tranşe lunare pe o perioadă de până la cinci ani“, a mai explicat el.

Nu doar fondurile de pensii sunt o variantă prin care îţi poţi asigura un trai bun la bătrâneţe sau chiar de-a lungul vieţii, pe termen lung, ci şi fondurile de investiţii.

Dan Dascăl, director general, BT Asset Management: Orice perioadă de volatilitate oferă şi riscuri, dar şi oportunităţi. E bine să ai un plan de investiţii, indiferent care sunt vremurile. Viaţa merge înainte. Raţiunea omenirii este ca economia să crească şi aceasta va creşte pe termen lung, deci şi investiţiile în zona financiară sunt profitabile.

Dar cum funcţionează acestea? Un fond este un vehicul investiţional în care mai mulţi investitori contribuie la o structură de portofoliu, explică Dan Dacăl, director general, BT Asset Management. Fondul respectiv este gestionat de o echipă specializată şi se supune rigorilor reglementatorului naţional şi poate investi, în funcţie de politica de investiţii stipulată în prospectul fondului, în diverse clase de active.

Există fonduri care investesc în acţiuni şi care au un grad de risc mai ridicat, dar şi randamente potenţial mai bune. Există, de asemenea, fonduri care investesc în obligaţiuni, depozite bancare, active, titluri de stat, iar acestea au un grad de risc mai scăzut şi oferă un nivel de siguranţă mai mare. Totodată, sunt şi fonduri multiasset. În cazul lor, o anumită pondere a activelor este investită în acţiuni, iar o altă pondere în instrumente cu venit fix sau în alte clase de instrumente financiare.

Avantajul fondurilor de investiţii, subliniază el, e că tichetele de care ai nevoie pentru investiţie pot să fie foarte mici.

„Poţi să începi o investiţie cu 200 de lei, cu 50 de lei sau cu 1.000 ori 10.000 de lei. Important e să-ţi faci un plan de investiţii recurent. Suma nu trebuie să fie foarte mare, în jur de 5-10% din bugetul tău de de venituri. În 3-5 ani, cei 500-1.000 de lei investiţi lunar formează deja o mică avere pentru un tânăr de 20 de ani“, a exemplificat Dan Dascăl.

Atât fondurile de investiţii, cât şi fondurile de pensii au în general randamente bune şi chiar peste inflaţie.

Procesul de înfiinţare a unui fond de pensii pilon trei sau a unui fond de investiţii este similar şi relativ simplu şi poate fi făcut 100% digital sau asistat de un operator.

Dacă vorbim despre fondurile de investiţii, e important să ştii că majoritatea administratorilor de fonduri din România îşi oferă serviciile printr-un distribuitor care de obicei este o bancă. „Te prezinţi la banca la care ai cont şi alegi să investeşti într-un într-o ofertă de fonduri pe care ţi-o prezintă operatorul de la ghişeu. Clientul poate opta să aibă o investiţie one-off sau o investiţie recurentă. Investiţia poate fi făcută şi online, prin BT Pay, în cazul nostru“, a detaliat Dan Dascăl.

Atunci când vrei să îţi deschizi un cont de pensie pilon trei, prima dată îţi alegi administratorul, te uiţi la oferta celor care participă la această piaţă, la imaginea lor, la reputaţie, la activele lor şi la performanţa pe termen lung.

„Ţi-ai setat o sumă pe care vrei să o transferi către pilonul trei şi în fiecare lună aceasta sumă se va reţine din salariu. Poţi schimba jobul, iar banii tăi rămân în acel fond şi contribuţia va merge în continuare. În plus, poţi opri oricând contribuţiile şi le poţi pune pe pauză temporar“, a adăugat Cosmin Paraschiv.

Cel mai important aspect atunci când vine vorba de investiţii şi economisire este consecvenţa. Trebuie să investeşti constant, lună de lună, dacă îţi doreşti să vezi roadele acestui proces şi să înţelegi că şi în momentele dificile prin care trece piaţa există oportunităţi.

„Orice perioadă de volatilitate oferă şi riscuri, dar şi oportunităţi. E bine să ai un plan de investiţii, indiferent care sunt vremurile. Viaţa merge înainte. Raţiunea omenirii este ca economia să crească şi aceasta va creşte pe termen lung, deci şi investiţiile în zona financiară sunt profitabile“, a mai punctat Dan Dascăl.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT „ Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Dan Dascăl, director general al BT Asset Management si Cosmin Paraschiv, portfolio manager al NN Pensii si membru in boardul CFA Romania, au discutat despre importanţa economisirii şi investiţiilor făcute în tinereţe pentru pensie.

 

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT - Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.