CE FACI CU BANII TĂI?

GEN Z FINANCE. Ce faci cu banii tăi? Un proiect ZF sub umbrela FIT. Cum investeşte un student şi care este relaţia în materie de investiţii cu mama sa? „Dacă pot s-o conving pe mama să cumpărăm acţiunea, atunci o cumpăr“

15.05.2025, 00:05 Autor: Alexandra Matei

 În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, Andrei Stănuţiu, 19 ani, student la ASE, la Finanţe-Bănci, a vorbit despre investiţii, despre cum îşi împarte banii lună de lună şi despre cât de importantă e susţinerea părinţilor când porneşti timid pe drumul investiţiilor.

Tu ce încercai la 19 ani să îi convingi pe părinţii tăi că merită să cumperi? Un telefon nou, ultimul model de PlayStation sau perechea aceea de adidaşi cool?

Andrei Stănuţiu are 19 ani şi e student la ASE, la Finanţe-Bănci. El e unul dintre tinerii care au un răspuns cel puţin interesant la toate aceste întrebări, căci alege ca o parte din banii săi să-i investească la bursă şi chiar îşi convinge mama că o anume acţiune merită să fie cumpărată.

„De la părinţi am toată susţinerea. Cred că asta contează foarte mult în momentul în care eşti tânăr şi vrei să te apuci de investiţii, să ai pe cineva care te susţine. Mama mea, deşi nu ştie neapărat foarte multe despre partea financiară, mă susţine mult. Tot timpul când am avut vreo idee sau veneam şi îi prezentam ceva - uite, mami, vreau să investesc în Tesla sau în diverse acţiuni -, primul lucru era să mă întrebe de ce şi aşa a apărut şi un joc între noi. Dacă pot s-o conving pe mama să cumpărăm acţiunea, atunci o cumpăr“, a povestit tânărul în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte din proiectul FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania.

În momentul de faţă, banii lui vin din bursă şi de la părinţi. Jumătate din fiecare sumă o economiseşte, iar din acei bani, 30% merg către investiţii şi 20% către un fond pentru situaţii neprevăzute. Cealaltă jumătate din bani, menţionează studentul, o foloseşte el, pentru relaxare, pentru lucruri care îi plac.

Fondul de urgenţă e o sumă separată, unde intră banii care să acopere necesităţile pe un an de zile, explică el. Undeva la 40-50% din portofoliul tânărului cuprinde investiţii în aur şi restul în piaţa de acţiuni, iar tot profitul îl reinvesteşte.

Andrei are un cont la Interactive Brokers, o firmă de brokeraj multinaţională americană, şi circa 1.000 de lei pe lună încearcă să îi investească.

„Încă sunt la început, dar în viitor strategia mea va fi una pe termen lung. Am investiţii în sectorul tech şi de armament european“, a mai adăugat el.

Acum, tânărul e la nivelul de investitor speculativ. Există, undeva acolo, o teamă că ar putea pierde banii, dar îşi doreşte să acumuleze experienţă şi, în plus, mizează pe faptul că suma de bani pe care o investeşte nu este una foarte mare. El încă nu are investiţii la Bursa de Valori Bucureşti, dar se gândeşte să facă acest pas în viitor.

„Un mare avantaj este faptul că Bursa de Valori Bucureşti e recunoscută pentru dividendele mari, cam toate companiile dau dividende generoase. Şi atunci ar fi clar o o strategie bună pentru un venit pasiv.“

În materie de investiţii, Andrei are o relaţie foarte deschisă cu mama sa. Atunci când o acţiune îi atrage atenţia şi simte că ar vrea să o cumpere, el încearcă să îi spună mai multe mamei lui despre acea companie în care vrea să investească, atât din punctul de vedere al rezultatelor şi al pieţei, cât şi despre povestea companiei.

„La urma urmei, şi sentimentul contează foarte mult. O companie care are o poveste bună, poate, pe perioadă scurtă de timp, să aibă un succes mai mare decât o companie care are un background financiar“, a mai spus studentul.

El şi-a dat seama că este atras de investiţii, dar şi de antreprenoriat destul de devreme, prin liceu, iar acum îşi doreşte să acumuleze cât mai multă experienţă în aceste domenii. A ales ASE-ul pentru că este de părere că e cel mai bun loc dacă vrei să înveţi despre bani.

Nu exclude varianta de a pleca în străinătate, dar îşi doreşte să rămână deocamdată în ţară, pentru a vedea ce îi poate oferi România. În plus, dacă va dezvolta o afacere, îşi doreşte să o facă aici.

„Încercaţi să găsiţi lucruri care vă pasionează. Pentru mine au fost finanţele. Mama avea o vorbă când eram mic: şi gunoier dacă devii, dacă eşti cel mai bun gunoier, poţi să ajungi departe. Pentru tineri, cred că cel mai important este să îşi găsească pasiunea şi să o urmeze până la capăt“, a mai spus Andrei.

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania, tânărul a vorbit despre investiţii, despre cum îşi împarte banii lună de lună şi despre cât de importantă e susţinerea părinţilor când porneşte timid pe drumul investiţiilor.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şşi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.