CE FACI CU BANII TĂI?

GEN Z Finance. De ce să începi să investeşti la bursă de când eşti tânăr, cât de importante sunt exemplele din familie şi de ce uneori timpul pe care îl ai în faţă la 20 de ani e mai valoros decât banii investiţi?

15.12.2024, 12:02 Autor: Alexandra Matei

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Mihai Chişu, CEO şi cofondator al start-up-ului eVote şi Andra Chişu, fiica lui, în vârstă de 20 de ani, studentă la Psihologie şi investitor la Bursa de Valori Bucureşti, au vorbit despre cât de important este să ai exemple bune în familie când vine vorba de finanţe şi au oferit două perspective asupra investiţiilor şi a econo-misirii – cea a părintelui, cu experienţă şi cea a tânărului, care are toată viaţa în faţă.

Bursa nu e doar pentru cei bogaţi, cei care au averi, afaceri profita-bile sau salarii de mii de euro. Bursa e pentru toată lumea, chiar şi pentru tine, tânărul de 20 de ani, aşa că poţi începe să investeşti, cu paşi mici şi cu răbdare, chiar dacă nu ai conturile pline.

Cea mai valoroasă resursă pe care o ai atunci când eşti tânăr este tim-pul şi dacă începi astăzi să investeşti şi o faci constant, peste ani se vor vedea rezultatele şi îţi vei mulţumi ţie pentru că ai luat această decizie sau părinţilor tăi, care te-au îndrumat şi te-au susţinut.

„Copilul tău poate fi milionar dacă ai grijă de educaţia lui finan-ciară. Timpul în investiţii este extrem de important, poate chiar mai important decât inteligenţa de a face investiţiile acelea. Ai nevoie de bani, pe care îi dobândeşti printr-un salariu, de la o anumită vârstă şi mai ai nevoie de timp, adică să ai consecvenţa ca aceşti bani să se compună în timp, prin investiţii, prin dividende, prin creşteri care în 20-30 de ani să reprezinte ceva. Dar dacă ai un copil, copilul acela n-are bani, n-are salariu, în schimb are ceea ce tu poate nu mai ai la fel de mult, are mult mai mult timp. Dacă ai un copil, care chiar dacă are un an de zile, începe să-i cumperi acţiuni, să-i creezi un porto-foliu. Pentru că atunci când acel copil va ajunge la 20 de ani va prelua acel exemplu din viaţa lui, va prelua un portofoliu care există, va fi mai responsabil”, a spus Mihai Chişu, CEO şi cofondator al start-up-ului eVote, o platformă de vot electronic, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi?, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT – Finanţe pe Înţelesul Tuturor.

El este unul dintre veteranii pieţei de capital din România, activând acum ca investitor, după ce a lucrat de-a lungul timpului în industria de brokeraj. Din experienţa sa acumulată de-a lungul anilor, Mihai Chişu a decis să îi transmită fiicei sale cele mai importante noţiuni despre finanţe.

Pe măsură ce a crescut, el i-a oferit diverse sfaturi financiare, ex-plicându-i că dacă începi să investeşti mai repede, aceste investiţii vor ajunge să producă pentru tine nişte venituri, care se vor vedea cu siguranţă în viitor.

Acea mantră pe care o tot auzim, venitul pasiv, este pe buzele multor consultanţi şi e adevărată, afirmă acesta.

„Încerc să-i transmit fiicei mele nişte lucruri pe care cred că fiecare părinte ar trebui s-o facă cu copiii săi, şi să-i facă să înţeleagă că ceea ce au la îndemână în acest moment, timpul lor, este foarte preţios şi îl pot folosi ca să nu mai trebuiască să consume timp la un moment dat în viaţă pentru a-şi genera profituri sau venituri”, a explicat el.

Andra Chişu, fiica sa, are 20 de ani şi este studentă la Facultatea de psihologie, dar şi investitor la BVB. Ea cumpără cele mai cunoscute şi sigure acţiuni, în special la Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroe-lectrica, dar şi multe altele. Atunci când bursele scad, tânăra vede oportunitatea de a cumpăra mai ieftin.

Andra Chişu, studentă la Facultatea de psihologie: Bursa mea pe care am avut-o şi alocaţia le-am pus deoparte pentru viitor. Când am început să-mi folosesc alocaţia, am dat banii pe tot felul de lucruri, care îmi aduceau fericire pe termen scurt. Am înţeles că trebuia să fac ceva în legătură cu asta şi i-am pus deoparte. Nu ştiu exact pentru ce, dar ştiu clar că în viitor o să mă ajute.

„Sunt un investitor pe termen lung, aşa că am creat acest portofoliu împreună cu tatăl meu acum câţiva ani. Investim o sumă de bani lunar, care cândva, pe la vârsta de 40 de ani sau poate chiar mai devreme, mă va ajuta să am o libertate financiară. Pentru mine libertatea finan-ciară înseamnă să pot să fac ce vreau fără să am constrângeri finan-ciare”, a spus Andra Chişu.

Mihai Chişu a reuşit să o atragă pe fiica lui în lumea investiţiilor prin propriul exemplu, având grijă să o ghideze cu repere foarte sim-pliste, uşor de înţeles. Bunul-simţ, crede el, te ghidează întotdeauna, chiar şi în investiţii.

Generaţia lui este o generaţie care a crescut fără astfel de exemple în familie. 

„Părinţii mei sunt profesori, dar ei nu s-au bucurat de cunoştinţe fi-nanciare pentru că au trăit într-o epocă în care nu a existat principi-ul acesta al economiei private. S-au format într-o zonă în care totul era al statului şi nu aveai cum să investeşti”, povesteşte el.

Însă, el şi colegii săi de generaţie au avut acest privilegiu de a trăi într-o societate liberă şi din punct de vedere financiar, doar că totul era pură teorie, pe care dacă nu reuşeai să o treci prin propria per-soană, rămânea doar informaţie seacă, fără gust.

Abia peste ani, după ce a acumulat experienţă, a învăţat cât de im-portantă e teoria şi a decis să îi ofere fiicei sale un exemplu finan-ciar, care să completeze abundenţa de informaţie la care pot ajunge tinerii din generaţia ei. 

Astfel, prin puterea exemplului venit din familie, tânăra şi-a construit un comportament financiar sănătos.

„Bursa mea pe care am avut-o şi alocaţia le-am pus deoparte pentru viitor. Când am început să-mi folosesc alocaţia, am dat banii pe tot felul de lucruri, care îmi aduceau fericire pe termen scurt. Am înţeles că trebuia să fac ceva în legătură cu asta şi i-am pus deoparte. Nu ştiu exact pentru ce, dar ştiu clar că în viitor o să mă ajute”, a adăugat Andra Chişu.