CE FACI CU BANII TĂI?

GEN Z FINANCE. ZF Ce faci cu banii tăi, un proiect sub umbrela FIT. Cum arată primul contact cu educaţia financiară pentru un tânăr, ce rol joacă familia şi cât de importantă este autoeducarea? „La 18 ani mă simţeam ca un nou-născut şi a trebuit să mă autoeduc“

05.12.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, Andrei Buşe, associate director energy & natural resources, KPMG Advisory şi Anabela Paraschiv, studentă la Academia de Studii Economice din Bucureşti, au vorbit despre primele lor contacte cu zona de finanţe şi despre ce înseamnă să te autoeduci financiar.

Educaţia financiară nu arată la fel pentru toată lumea, mai ales în contextul în care tinerilor din Generaţia Z, care sunt acum pe băncile făcultăţilor, nu li s-a predat la şcoală despre finanţe sau despre economisire. Astfel, unii au învăţat anumite noţiuni de la părinţi, alţii au luat diverse exemple pe care le-au avut în familie sau printre cunoscuţi, iar alţii s-au autoeducat pe măsură ce au crescut.

„La 18 ani, când am ajuns majoră, eram ca un nou-născut pentru că nu mi se oferise o educaţie financiară reală despre ce înseamnă un card la bancă, care sunt comisioanele, care sunt condiţiile. Şi atunci am încercat să mă autoeduc. Suntem la un clic distanţă de orice informaţie şi mi se pare cel mai util ca în momentul în care te interesează ceva să cauţi. Şi atunci, automat fiind curiozitatea ta, înveţi, pentru că dacă ţi-ar da cineva la început manualul de instrucţiuni, informaţia ar intra pe o ureche şi ar ieşi pe cealaltă“, a povestit Anabela Paraschiv, o tânără studentă în anul 3 la Facultatea de marketing din cadrul ASE, în timpul celui mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor.

Ea a avut primul contact cu partea financiară când era mică. Părinţii săi au încercat să o înveţe valoarea banului, să privească banii ca şi când ar fi munciţi de ea. I-au oferit noţiuni despre cum poate să supravieţuiască cu banii dintr-un salariu şi cum să aibă grijă de banii ei.

Andrei Buşe, associate director energy & natural resources în cadrul KPMG Advisory, consideră că familia are mereu un rol important în educarea financiară a unui copil. 

„Vorba cu cei şapte ani de acasă o să rămână întotdeauna adevărată şi mai departe de acei şapte ani, pe măsură ce un copil devine tânăr adult, tot din familie, inclusiv prin puterea exemplului, derivă nişte noţiuni de educaţie financiară“, a adăugat el.

Pe lângă cei şapte ani de acasă, un plus al generaţiei de astăzi este accesul la informaţie. Astăzi, informaţia este mult mai la îndemâna tinerilor decât a fost în trecut şi, în plus, există o conectare puternică între individ şi dispozitivul digital, astfel încât el să-şi petreacă marea parte a timpului citind diverse pe internet. 

Dar cum faci să te asiguri că informaţiile la care ai acces sunt corecte, reale şi chiar te ajută? „Eu încerc să-mi iau informaţia din surse pe care le pot verifica.“ 

'Aşa am mai mare încredere într-un articol care este publicat pe site-ul Universităţii Harvard decât un filmuleţ pe Tiktok“, a explicat Andrei Buşe. 

Andrei Buşe, associate director energy & natural resources în cadrul KPMG Advisory: Suntem suma experienţelor noastre şi nu doar suportul teoretic pe care îl capeţi prin învăţământul formal e cel care te ajută ulterior să exerciţi judecată profesională atunci când ai de ajuns la o concluzie într-un context profesional.

Un alt element important în filtrarea informaţiei este gândirea proprie a fiecărui om şi conştientizarea acelor informaţii înainte de a lua o decizie. 

„Totul ţine de a conştientiza informaţia şi de a pune întrebările care trebuie ca să ajungi la acea informaţie“, consideră Anabela Paraschiv.

Conceptele precum economisirea sau investiţiile îşi au rădăcinile tot în familie şi ajung să fie dezvoltate în timp. De cele mai multe ori, tinerii ajung să se gândească serios la investiţii dacă urmează o facultate cu profil economic sau dacă sunt cu adevărat pasionaţi de acest domeniu.

însă, cei mai mulţi privesc aceste noţiuni ca fiind complicate şi uneori chiar imposibil de pus în practică, mai ales dacă din salariul pe care îl ai atunci când eşti la început de drum nu reuşeşti să îţi plăteşti decât chiria, mâncarea şi traiul de zi cu zi. 

„Am salariul x, după cheltuieli rămân cu suma y. Suma y, ce ar fi cel mai bine să fac cu ea? O plasez într-un produs de economisire sau de investiţie sau cumpăr cu ea acces la un curs care să mă ajute să câştig mai mult în viitor. Sunt întrebări pentru care fiecare dintre noi trebuie să găsească răspunsul potrivit“, a mai spus el.

O investiţie importantă pe care ar trebui să o facă tinerii, crede Andrei Buşe, este investiţia în propria persoană.

El consideră că fiecare om este format din baza cu care pleacă de acasă, din familie, din cunoştinţele acumulate la şcoală, la facultate şi la locul de muncă, dar şi din experienţele de viaţa prin care trece şi din care învaţă pe tot parcursul vieţii. 

„Suntem suma experienţelor noastre şi nu doar suportul teoretic pe care îl capeţi prin învăţământul formal e cel care te ajută ulterior să exerciţi judecată profesională atunci când ai de ajuns la o concluzie într-un context profesional. O investiţie care poate da foarte mult randament este investiţia în tine însuţi, să investeşti în propria educaţie“, a mai spus Andrei Buşe. 


În cel mai recent episod al emisiunii ZF Ce faci cu banii tăi, susţinută de Banca Transilvania şi parte a proiectului FIT „ Finanţe pe înţelesul Tuturor, Andrei Buşe, Associate Director Energy & Natural Resources, KPMG Advisory şi Anabela Paraschiv, studentă la Academia de Studii Economice din Bucureşti au vorbit despre primele lor contacte cu zona de finanţe şi despre ce înseamnă să te autoeduci financiar.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT „Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.