Ai început să te gândeşti la momentul în care îţi vei cumpăra propriul apartament, însă te temi de faptul că nu ai reuşit însă să strângi suficienţi bani pentru a face acest pas?
Află că nu doar tu eşti în situaţia aceasta şi că mulţi tineri îşi pun numeroase întrebări despre cum pot reuşi să strângă banii necesari pentru a îşi cumpăra propria locuinţă. Un astfel de exemplu este Ingrid, în vârstă de 29 de ani, care în prezent locuieşte în chirie în Bucureşti, dar îşi doreşte ca la un moment dat să îşi cumpere un apartament.
„Strategia este să ne uităm puţin mai de departe la ceea ce înseamnă achiziţia unui apartament şi să o punem în spectrul investiţiilor. Strategia de a strânge bani pentru un apartament are la bază, mai degrabă, obiceiul de a economisi. Cu cât îl avem de mai devreme, ne oferă mai multe opţiuni şi ne ajută să multiplicăm banii pe care i-am strâns. Acest obicei al economisirii nu se învaţă foarte uşor, ci mai degrabă, cultural. Spre exemplu, japonezii sau germanii au o predispoziţie mai mare spre a economisi decât românii, spaniolii sau italienii. Obiceiul economisirii ne oferă opţiuni şi perspective, iar apoi ne putem crea strategii”, a explicat Gabriel Blăniţă, director asociat al Colliers România, în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.
Economisirea, dacă începe cât mai devreme, poate fi cheia către a avea opţiuni şi a putea lua decizii pentru noi, bazate pe nişte resurse clare.
Realitatea este însă că nu toţi tinerii, la 20-25 de ani, aleg să economisească bani, ci mai degrabă să îi cheltuie pe vacanţe sau experienţe. Însă, odată ce ţi-ai setat obiectivul de a-ţi cumpăra un apartament, e important să ştii că trebuie să aloci o sumă din veniturile tale lunare care să meargă către acest ţel.
„Cred că este important ca tinerii să îşi stabilească procentul de economisire din veniturile pe care le au şi să se ţină strâns de decizia pe care au luat-o”, a adăugat Diana Toncea, cofondator, 1988 Cultivating Spaces.
Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost chirie vs. rată la bancă pentru un apartament.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE