Cei mai mulţi oameni economisesc cu adevărat bani atunci când vor să îşi cumpere o locuinţă, o maşină sau alte bunuri pentru care nu au fondurile necesare în acel moment. De cele mai multe ori, economisim atunci când suntem adulţi, când conştientizăm că trebuie să punem deoparte bani pentru a ne atinge anumite ţeluri.
Totuşi, e important să înţelegem că economisirea e bine să înceapă cât mai devreme. Dar când, mai exact, la ce vârstă? Aceasta este şi întrebarea Antoniei, o tânără de 19 ani care se pregăteşte să plece la studii în străinătate.
„În primul rând, când suntem minori, avem o alocaţie, pe care e frumos şi bine să o primim. Încurajez părinţii să le dea tinerilor aceşti bani pe mână pentru că este modul în care îi pot educa şi responsabiliza. Apoi, sunt banii din bursă, pe care copilul trebuie să îi direcţioneze către scopuri bine determinate. Poate e un elev bun care la finalul anului şcolar îşi poate lua un calculator de jocuri. Copilul cred că trebuie să primească alocaţia, bursa, bonificaţiile de la părinţi sau bunici şi să decidă ce face cu ei încă de la o vârstă fragedă pentru a învăţa şi cum să economisească. Totodată, părinţii pot să deschidă un cont al copilului în care să economisească de-a lungul timpului. Nu există o vârstă predefinită pentru a începe să economiseşti, ci o putem face atunci când avem resursele pe care le putem destina economisirii. Cel mai important este să fim prevăzători”, a răspuns Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.
Chiar dacă nu începi cu sume mari, e important să dezvolţi obiceiul de a economisi cât mai devreme, consideră Laur Neagu, fondatorul al Academiei Te fac programator. Nu valoarea sumei economisite este cea mai importantă, ci disciplina şi consecvenţa.
„Atunci când începi să ai un venit, poţi alege să economiseşti proporţional. Din fiecare venit lunar pe care îl ai îţi poţi propune să pui deoparte 10%. E nevoie de disciplină, care se face încă din copilărie”, a completat el.
Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost cea a economisirii. Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Laur Neagu, fondator al Academiei Te fac programator, au explicat, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să economiseşti, cum îţi creezi un obicei şi de ce e bine să ai bani puşi deoparte.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE