Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici în acest an electoral

Campanie Fundaţia Romanian Business Leaders: Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici? Tema #7 Implementarea eficientă a PNRR

03.06.2024, 08:05

România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale. În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania: Ce îşi doresc liderii de business de la liderii politici, prin care propune către dialog şi pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.

#7: Implementarea eficientă a PNRR

Ne aflăm în faţa unei curse contra-cronometru. Ţara noastră are termen limită în 2026 pentru accesarea fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Nefructificarea acestei oportunităţi riscă să ridice o notă de plată generaţională şi o ţinere pe loc a întregii societăţi. Avem o şansă istorică să ne folosim de aceste fonduri pentru a stimula dezvoltarea infrastructurii, educaţiei, capitalului uman, digitalizării serviciilor publice şi modernizării infrastructurii medicale.

Care este alocarea bugetară pentru România?

România se bucură de o alocare financiară europeană masivă – 28.5 miliarde de EUR, reprezentând 12% din PIB-ul ţării. În contextul unui deficit bugetar semnificativ, este crucial să cheltuim aceşti bani publici în mod prudent şi să fie urmărite acele criterii de eligibilitate care să asigure utilizarea efectivă a fondurilor.

Din martie 2024, România are suspendată cea de a treia cerere de plată trimisă Comisiei Europene pentru proiectele dezvoltate prin PNRR. Principalele provocări cu care se confruntă România sunt reforma fiscală, legea salarizării unitare, legea privind guvernanţa corporativă, reforma pensiilor speciale, proiectele de digitalizare la nivel de sector IMM.

Ce se va întâmpla dacă nu implementăm cu succes reformele PNRR?

Riscăm să pierdem banii alocaţi prin PNRR, atât cei deja angajaţi, cât şi pe cei neutilizaţi, dacă nu îndeplinim în totalitate ţintele până în august 2026.

Din totalul de 28,5 miliarde de euro alocate prin PNRR, România a atras până în prezent aproximativ 9.2 miliarde de euro (suma primită pentru prefinanţare şi sumele aferente primelor 2 cereri de plată). La ultima vizită de monitorizare a Comisiei Europene pe PNRR din martie 2024, reprezentanţii Comisiei au menţionat faptul că în perioada 2024-2026 se vor lua mai multe măsuri pentru susţinerea IMM-urilor, în special pentru tranziţia lor digitală şi energetică. În ceea ce priveşte reforma sistemului de taxare, există un roadmap convenit împreună cu Guvernul României, cu accent pe structura taxelor.

Care sunt aşteptările mediului de afaceri?

Considerăm acest moment unul crucial în definitivarea colaborării public-privat din perioada următoare. Mediul de afaceri are capacitatea şi, mai important, deschiderea de a fi un consultant al mediului public pentru implementarea  eficientă a reformelor necesare şi pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR.

Ca reprezentanţi ai antreprenorilor, ai mediului privat, solicităm autorităţilor care gestionează fondurile PNRR un dialog constant şi transparent cu privire la progresul proiectelor finanţate şi o monitorizare atentă a modului în care sunt selectaţi beneficiarii proiectelor din PNRR, pentru o utilizare cât mai eficientă a fondurilor.

 

Liderii de business susţin ferm şi inechivoc adoptarea reformelor necesare şi implementarea eficientă a PNRR

 

*Sursele de informare pentru datele prezentate în acest articol sunt de la Ministerul Fondurilor Europene https://mfe.gov.ro/pnrr/    şi  Parlamentul European - https://www.europarl.europa.eu/thinktank/ro/document/EPRS_BRI(2022)733641