Companii

20.000 de corporatişti din Bucureşti îşi vor face bagajele să se mute

Autor: Andreea Neferu

10.07.2015, 00:08 56358

Pe terenurile fostelor platforme industriale din zona de centru-vest se vor construi birouri pentru 20.000 de angajaţi.

Partea de centru-vest a Ca­pi­talei, care se identifică cu zo­na Orhideea, Pasajul Ba­sa­rab şi împrejurimile sta­ţiilor de metrou Grozăveşti, Petrache Poenaru şi Politehnica, se formează ca viitor pol de birouri al Capitalei, după consacratele zone Piaţa Victoriei-Aviatorilor, Barbu Văcăres­cu-Floreasca, respectiv Dimitrie Pom­peiu (Pipera). 

Foste platforme industriale din zo­na Orhideea, precum Baduc (materiale de construcţii) sau fabrica de pâine Spicul vor face în următorii ani loc unor noi pro­iec­te de birouri, dezvoltate în special de in­ves­titori români, după ce zona a că­pătat o nouă imagine odată cu con­struc­ţia Pasajului Basarab, pe care cir­culă zilnic 80.000-100.000 de maşini. 

 „Vom vedea mai multe companii (instituţii financiare, companii farma­ceu­tice, companii din domeniul ser­vi­ciilor financiare) care îşi vor muta acti­vită­ţile şi chiar sediile principale în zona Orhi­deea. Pe de altă parte, Iuliu Maniu-Semănătoarea va deveni din ce în ce mai clar definită ca destinaţie pen­tru companiile din IT“, spune Andreea Păun, associate director în departa­mentul de birouri al firmei de consul­tan­ţă imobiliară Colliers.

Pe lângă proiectele de birouri deja con­struite, Sema Parc al omului de afa­ceri Ion Rădulea sau AFI Park al isra­elieni­lor de la AFI, dar şi cele plani­fi­cate, precum Orhideea Towers, al aus­triecilor de la CA Immo, în zonă se anun­ţă noi dezvoltări de proiecte, în con­textul în care în partea de nord a Bucureştiului, unde s-au concentrat cea mai mare parte a construcţiilor de office în ultimii ani, opţiunile de tere­nuri cu potenţial de dezvoltare sunt din ce în ce mai rare. O tranzacţie recentă a fost cea prin care firma Forte Partners, fondată de investitorii Ionuţ Dumi­tres­cu, Geo Mărgescu şi Johnny Jabra, a preluat un teren de aproape 13.000 mp de la spaniolii de la Hercesa, vizavi de Carrefour Orhideea. Aici, in­vestitorii vor să construiască un pro­iect de birouri de 57.000 mp. Tot aceiaşi in­vestitori, pre­cum şi reţeaua germană de hiper­mar­ke­turi Kaufland au cumpărat terenul fos­tei fabrici de bere Griviţa, din drep­tul Pasajului Basarab, de la produ­că­torul de bere Heineken. Şi divi­zia de imo­biliare a grupului suedez IKEA a cum­părat în urmă cu patru ani două hec­tare din platforma de mate­riale de con­strucţii Baduc, din apro­pierea Pasa­ju­lui Basarab, unde este pre­văzută dez­voltarea unui proiect de bi­rouri.  Un alt teren „liber“ în zonă este cel de lângă sta­ţia de metrou Poli­teh­nica, controlat de Ion Rădulea şi fa­milia Bronte. Te­re­nul se suprapune fostei uzine Pumac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO