Companii

20 de ani de capitalism - Business-ul familiei Marcu, de la un cabinet medical la 1.000 de angajati in servicii medicale, imobiliare si ambarcatiuni

20 de ani de capitalism - Business-ul familiei Marcu, de la un cabinet medical la 1.000 de angajati in servicii medicale, imobiliare si ambarcatiuni

Mihaela Cristescu, fondatoarea MedLife

24.05.2009, 15:33 5597

Care au fost inceputurile si cum conduce astazi Mihail Marcu unbusiness care angajeaza aproape 1.000 de oameni si pe care l-apreluat de la mama sa, medicul pediatru Mihaela Cristescu, in2004?

In 1996 Mihaela Cristescu cumpara un apartament pentru fiulsau Mihail Marcu, astazi presedintele MedLife, pe care insa iltransforma intr-o policlinica in care lucrau patru doctori si oasistenta.
Initial functionau trei cabinete, care s-au extins treptat,iar dupa trei ani a aparut si laboratorul, suprafata totala ocupataajungand la 440 mp.
"Extinderea a venit firesc, fara un business plan. A fost oidee de finalitate medicala, insa m-a ajutat si faptul ca am vazutniste clinici in Vest.", spune Mihaela Cristescu, fondatoareaMedLife.
Mihail Marcu, presedintele MedLifeInmomentul in care a venit la conducerea companiei cu o cifra deafaceri de 1,5 mil. euro la acea vreme, Mihail Marcu aveaexperienta de vicepresedinte al RoBank, la care a renuntat pentruca era constient ca poate face mai multi bani.
"De atunci l-am lasat sa faca ce vrea si din cand in cand maiexista divergente de opinie care in ultima perioada s-au maiameliorat, pentru ca mi-am dat seama ca ce face, face bine. Cand avenit, policlinica mergea, eram pe profit, aveam bani in banca",spune Mihaela Cristescu. Clinicile private beneficiaza de uneledintre cele mai mari marje de profit din economie, dar si deritmuri de cresteri de doua cifre.
"Nebunul" care a plecat din banca
"Aveam 3 mld. de lei vechi in cont si ma gandeam cum sa fac sacresc. Din punct de vedere personal eram putin uimit ca mi semurdareau manecile la camasa. Cand lucram in banca aveau grija demine secretara, soferul si omul de protocol. La MedLife, stateam laun birou mic cu un laptop in fata, sase oameni in incapere", spuneMihail Marcu, astazi presedintele si unul dintre actionariiMedLife.
Inca de la inceput actionarii nu au primit dividende, totprofitul fiind reinvestit.
"Noi ca familie aveam case si masini inainte de MedLife. Casain care locuiesc in Mogosoaia o am din 1998. Noi nu ne-am crescutstilul de viata neaparat datorita MedLife", spune Marcu.
Planul de afaceri cu care a plecat la drum a fost ca in patruani sa devina lider de piata, desi la acea vreme firma era departede un loc intre primii zece jucatori din servicii medicale.Proiectul nu era insa foarte credibil pentru ceilalti membri aifamiliei implicati in business, mama sa si fratele NicolaeMarcu.
"Nu am crezut ca o sa se intample. Dezvoltarea MedLife ovedeam ca si pana atunci", spune fondatoarea MedLife.
Absolvent al Facultatii de Matematica si cu background bancar,seful MedLife a trebuit mai intai sa se adapteze unui businessmedical.
"La inceput intrebam care este aparatul si care este noptiera.M-am apucat si am discutat ce inseamna fiecare lucru, m-am uitat infiecare laborator", spune el. Primul pas pe care l-a gandit pentrudezvoltarea companiei a fost gasirea unei cladiri in care sa mutestructura existenta, iar experienta din banca si relatiile persoanei-au permis sa contracteze creditul de care avea nevoie pentru aface acest lucru.
"Am avut si am si acum un nume bun in banca. Am spus ca vreausa iau un credit in doua saptamani altfel pierd cladirea. Era vorbade aceasta cladire (de pe Calea Grivitei - n.red.). Si am luatcreditul", spune Marcu.
Cum a ales locatia?
"Ma gandeam la zona de nord, dar mi-am dat seama ca ungreenfield este foarte greu, dar pana la urma ne-am dat cu stangulin dreptul pentru ca a fost mai greu de reparat decat ar fi fost deconstruit de la zero. Locatia a fost foarte buna. Imi amintesc caunul dintre competitorii nostri mi-a spus ca sunt nebun daca amplecat din banca si vreau sa fac business pe Grivita la capatulpamantului. Am stat un pic pe ganduri: oare are dreptate?", isiaminteste Marcu
Un pacient, doi pe medic
In momentul in care a deschis aceasta prima clinica, a decisca medicii sa fie angajati cu contract full -time si nu cucolaboratori. La acea data functionau 25 de cabinete.
"Aveam cate un pacient, doi pe medic. A aduce medicii opt orepe zi este un risc. Stateam si ma uitam cu directorul de vanzari: 2pacienti la oftalmologie, doi la ORL, si asa mai departe", spuneMarcu.
Noua clinica a inceput sa functioneze in 2005, iar lucrarilede constructie au fost facute de o firma specializata din grupNauticLife. Astazi NauticLife se ocupa si de importul deambarcatiuni dar si cu businessuri in imobiliare.
Pentru a merge mai departe cu extinderea, actionarii au decissa mearga pe mana unui consultant si au contactat IFCAdvisory.
"Ideile de business au fost ale noastre, ei mai degraba ne-auajutat sa le structuram. Dupa ce am construit clinica, au inceputinvestitorii sa ne caute, in ideea de a face un spital. Am spusatunci ca da, si ne gandeam sa folosim propriile resurse, insasfatul IFC a fost sa luam un partener", afirma Marcu.
Sfatuiti de IFC Advisory, actionarii au atras chiar divizia deinvestitii a Bancii Mondiale, IFC printr-o majorare de capital de 5mil. euro si un imprumut ce aveau sa sustina dezvoltarea viitoare afirmei.
"Eu am fost impotriva tot timpul. Nu stiam ce se va intamplasi ma gandeam ca daca ne merge atat de bine de ce sa pierdem bani,pentru ca am platit o anumita suma pentru consultanta. Spunandu-mitoata lumea ca nu va fi bine, un an de zile am suferit foarte tare.Cred ca si cu el (IFC - n.red.) si fara el, aceasta policlinica totar fi mers", spune Mihaela Cristescu.
In ceea ce priveste implicarea IFC in business, Mihail Marcuspune ca nu a fost foarte mare insa au cerut inca de la inceput unmanagement corporatist.
"Un sef de laborator si un director de clinica trebuie sa-siatinga bugetul de cheltuieli pe care si l-a aprobat. Noi lucram pebaza de buget fara nicun fel de echivoc. Bugetul se intocmeste inoctombrie - noiembrie", mai spune Marcu.
Profitul operational, o prioritate
Desi bugetele sunt flexibile, seful MedLife afirma ca auexistat si cazuri in care s-a solicitat o modificare a bugetuluidupa primul trimestru care insa a fost respinsa. Principaliiindicatori la care se uita sunt acum nivelul profitului operational(EBITDA) si cel al vanzarilor.
"Noi nu luam dividende. A face profit net sau profit brutpentru noi nu are nicio relevanta. Nu s-a pus niciodata problema caaceasta firma sa traiasca din dividende. Daca faceam un IPO atunciar fi contat profitul", a continuat Marcu.
In 2005 au exista discutii ca firma de servicii medicale sa selisteze la Bursa in 2009-2010, planuri la care s-a renuntat dincauza situatiei de pe pietele de capital.
Desi a pornit la drum cu credite, dezvoltarea ulterioara acompaniei nu a urmat aceeasi strategie. Creditele de linii curentesunt, potrivit sefului MedLife, cat cifra de afaceri pe osaptamana. Pe de alta parte, operatorul are depozite bancare devaloare mare, "de care nu ne atingem pentru ca sunt pe sase luni,pe un an".
MedLife intotdeauna a fost foarte lichida, adauga el. "Noi nune-am utilizat toti banii de la IFC pentru ca nu am avut nevoie deei", a mai spus Marcu.
El a cedat in urma cu cativa ani 1% din actiunile firmeidirectorului de dezvoltare, Ciprian Ciobanu. "Probabil ca in timpse va ajunge ca 5-9% din actiuni sa fie ale managerilor. Probabil.E normal ca in orice institutie oamenii sa fie parte aisuccesului", a continuat Marcu.
Dezvoltarea companiei intra acum intr-o noua etapa inconditiile in care actionarii se gandesc din nou la cedarea unuipachet de actiuni fara sa piarda insa controlul.
"Noi daca nu vom obtine pretul corect, nu vom vinde. Ne-amdori ca multiplii EBITDA sa se pastreze in afara crizei, pentru cadomeniul medical este in afara crizei. Este ceva care depinde depiata", spune Marcu.
Deschiderea spitalului Life Memorial Hospital, cel mai marebusiness privat de acest tip de pe piata locala, si extinderea cuclinici au dus afacerile companiei la 21,2 mil. euro in 2008, si laproiectie de 31,5 mil. euro anul acesta.
Alte businessuri, dar nu din farma
Businessurile familiei Marcu se deruleaza si in alte domenii,precum ambarcatiunile sau investitiile imobiliare, prin intermediulNauticLife.
NauticLifeinseamna pe langa ambarcatiuni si alte doua branduri: LifeResidencesi LifeResorts.
Prin intermediul acestor doua branduri, investitiile seorienteaza spre domenii precum hotelurile, pensiunile siansamblurile rezidentiale de lux.
"Obiectivul managerului NauticLife este ca la finele anului2013 sa fie lider de piata. Inainte de aceasta nu ne propunem nustiu ce profituri", spune Marcu.
Familia Marcu avea de asemenea planuri pentru un sat devacanta in Delta Dunarii, unde urmau sa fie derulate investitii de3,5-4 mil. euro, care insa acum este oprit. Pe de alta parte inbusinessul LifeResorts sunt cuprinse o casa la Sulina, o casa laSfantul Gheorghe, un teren la Orsova, investitii pe care Marcu le-afacut cand era in banca. Insa spune ca este "nu este momentulpentru a dezvolta astfel de investitii acum".
Terenurile, cea mai neinspirata decizie
Omul de afacere spune ca cea mai neinspirata decizie pe care aluat-o a fost sa achizitioneze terenuri in urma cu cativa ani inIasi, Constanta si Brasov, pretul platit atunci fiind similar cucel pentru constrcutia a trei hiperclinici. La polul opus, lacapitolul cea mai inspirata decizie, Marcu noteaza achizitiacladirii din Calea Grivitei. Aceasta cladire este acum si cel maivaloros activ al familiei Marcu. "Inainte de criza anul trecut amavut o oferta de lease-back de 35 mil. euro", afirma Marcu.
Marcu nu se mai implica la nivel de executie in companie, insaeste presedintele Consiliului de Administratie.
Ce spune despre
Inceputurile MedLife:
Am avut si am si acum un nume bun in banca. Am spus ca vreausa iau un credit in doua saptamani altfel pierd cladirea. Era vorbade aceasta cladire (de pe Calea Grivitei - n.red.). Si am luatcreditul.
Prima locatie:
Ma gandeam la zona de nord, dar mi-am dat seama ca ungreenfield este foarte greu, dar pana la urma ne-am dat cu stangulin dreptul pentru ca a fost mai greu de reparat decat ar fi fost deconstruit de la zero. Locatia a fost foarte buna.
Actiunile managerilor:
Probabil ca in timp se va ajunge ca 5-9% din actiuni sa fieale managerilor. Probabil. E normal ca in orice institutie oameniisa fie parte ai succesului.
Delegarea In cadrul firmei:
Un sef de laborator, si un director de clinica, trebuie sa-siatinga bugetul de cheltuieli pe care si l-a aprobat. Noi lucram pebaza de buget fara nicun fel de echivoc. Bugetul se intocmeste inoctombrie - noiembrie.

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO