Companii

20 de ani de capitalism - Ilie Vonica, Polisano: Nu fac business ca sa vand ci sa-l dezvolt. Pot sa cresc firmele singur

20 de ani de capitalism - Ilie Vonica, Polisano: Nu fac business ca sa vand ci sa-l dezvolt. Pot sa cresc firmele singur

Ilie Vonica, proprietarul distribuitorului de medicamente Polisano: Si in anii '90 era greu sa faci afaceri, si acum este greu. Diferenta este ca in prezent lucrurile sunt mai asezate, pozitia in piata este consolidata. Eu sunt medic si ma pricep in general la lucruri care se desfasoara in domeniul sanitar: servicii medicale, medicamente, aparatura medicala. Lucrurile se miscau destul de repede in anii '90 si era normal ca fiecare sa se gandeasca cum sa-si extinda activitatea.

31.08.2009, 00:00 4301

Vonica este alaturi de Ioan Ciolan, proprietaruldistribuitorului de materiale de Ambient, si Ilie Carabulea,proprietarul holdingului Atlassib si al bancii Carpatica, unuldintre cei mai puternici sibieni.

Desi are manageri pentru fiecare companie si chiar unul pe grup,spune ca se implica in fiecare business, insa isi face timp sipentru consultatii.

"Trebuie sa-ti structurezi business-ul in functie de piata si infunctie de competitie. Nu poti sa vii cu dogme", spune Ilie Vonicaintr-unul din putinele interviuri acordate presei.

Reteta lui Vonica: patru medici, apoi 50 si totasa

A terminat Facultatea de Medicina Generala in 1982 la Timisoara,iar timp de trei ani a fost medic stagiar la Spitalul JudeteanSibiu. A profesat apoi medicina generala in cateva comune dinSibiu. Pana in 1990 nu au fost organizate examene de rezidentiat,astfel ca abia in 1990, a putut sa sustina acest examen. Timp depatru ani, incepand cu 1990 a facut un rezidentiat in ginecologiela Bucuresti, Sibiu si Cluj si tot in aceasta perioada, mai exactin 1992, a deschis prima policlinica la Sibiu.

"Financiar, fondurile proprii nu au fost suficiente, astfelincat am apelat si la imprumuturi. Era o mica policlinica intr-ocasuta cu patru camere, pe care ulterior am extins-o cu inca douaincaperi. Erau sase cabinete medicate si un laborator. Am avutpatru medici la inceput, apoi 50 si tot asa", isi amintesteVonica

Pelista domeniilor in care a investit se numara distributia siimportul de medicamente, clinicile private, centrele de dializa,centrele de fertilizare in vitro. A cochetat cu ideea de a cumparaAntibiotice Iasi la momentul la care fusese scoasa la vanzare deAVAS alaturi de alti antreprenori, insa se implica si in imobiliaresau auto.

Spunea ca in acea perioada nu se gandea la retea nationala sinici nu avea planuri concrete de extindere. "In acea vreme, nimeninu se gandea la retea nationala. Sa fim seriosi. Am vrut sa fac uncabinet de ginecologie si in timp ce ma gandeam la acest aspect,m-a dus gandul sa fac aceasta policlinica. Asa am inceput silucrurile s-au desfasurat in timp, in etape", spune Vonica.

Primii bani din servicii medicale i-a facut abia dupa catevaluni, iar in acest rastimp a fost nevoit sa finanteze afacerea.

"In primele patru cinci luni am adus bani de acasa, apoi amreusit sa ne intretinem siguri, sa ne acoperim cheltuielile. Intimp ne-am dezvoltat, am reusit sa aduc aparatura, iar locatia adevenit prea mica pentru cat crescusem", adauga el.

Distributie, pentru ca a vrut sa facaaltceva

"M-am gandit apoi sa fac altceva in acest domeniu. Asa aminceput cu distributia de medicamente in 1994, iar un an mai tarziucu importul. Depozitul de medicamente a fost unul local, apoi unulregional. La fel si cu policlinicile", spune omul de afaceri.

Anii '90, cand majoritatea oamenilor de afaceri din industriesi-au inceput afacerile, au fost considerati un haos din punct devedere legislativ, insa Vonica este de parere ca nici acum nu esteusor sa faci afaceri.

"Si in anii '90 era greu sa faci afaceri, si acum este greu.Diferenta este ca in prezent lucrurile sunt mai asezate, pozitia inpiata este consolidata. Eu sunt medic si ma pricep in general lalucruri care se desfasoara in domeniul sanitar: servicii medicale,medicamente, aparatura medicala. Lucrurile se miscau destul derepede in anii '90 si era normal ca fiecare sa se gandeasca cumsa-si extinda activitatea", isi justifica Ilie Vonica decizia de ainvesti in mai multe domenii in sanatate.

Dupa depozitul din Sibiu, a urmat cel din Bucuresti, extinderefireasca, dupa cum spune sibianul. "Planul de dezvoltare a inclusinca de la inceput prezenta noastra si in Capitala, deschizand aicicel de-al doilea depozit. Daca nu esti in Bucuresti, nu existi.Trebuie sa fii prezent la nivel national, dar in primul rand inBucuresti. Indiferent de ce se intampla in Romania, Bucurestiulreprezinta intre 20-30%. O companie trebuie sa fie prezenta inBucuresti", sustine el.

In anii 2000 Polisano isi consolidase pozitia pe segmentul despitale, insa in ultimii ani strategia companiei a vizat crestereaponderii farmaciilor in totalul cifrei de afaceri.

Investeste in centre de fertilizare invitro

"Initial logistica si numarul de angajati ne-au permis sa neorientam in distributie spre spitale, pentru ca nu aveam resurselenecesare unei retele nationale. Acum procentele pe care le avem inretail si in spital se suprapun aproximativ pe piata", afirmaVonica.

Potrivit datelor furnizate, Polisano are intre 8 si 9% cota depiata. Pentru finalul anului 2009, prognozele sunt de 9% cota depiata.

Extinderea din distributie s-a suprapus insa peste cea aclinicilor. In 2004, a deschis un spital in Sibiu, iar in 2005 ademarat investitiile in Bucuresti.

"Acum avem patru clinici in Bucuresti, iar la Sibiu exista opoliclinica si un spital. In Sibiu mai avem in amenajare un centrumedical. Permanent sondam piata pentru a deschide noi unitati si inalte zone ale tarii, spune el.

Cele mai recente proiecte ale sale in domeniul medical privatsunt centrele de dializa si centrele de fertilizare in vitro. Noileinvestitii ale sibianului par sigure, in conditiile in care dializaa beneficiat de cea mai mare crestere a fondurilor alocate in acestan de Ministerul Sanatatii, iar fertilizarea este un domeniu putinexploatat de restul jucatorilor.

De altfel, reprezentantii companiilor din servicii medicaleprivate spun ca doar unitatile specializate pe nise vor puteaatinge ritmurile de crestere din ultimii ani.

Cresterea a fost organica

"Patru centre de dializa sunt deja deschise, iar altele sunt incurs de amenajare. De asemenea avem un centru de fertilizare invitro in Sibiu. Al doilea este in curs de deschidere in Bucuresti.Si alte cateva in tara", mai spune sibianul.

Extinderea in domeniul serviciilor medicale private a fost anultrecut proiectul pe care s-a concentrat cel mai mult Vonica.

Ultimii doi ani au fost mai dificili pentru distributia demedicamente, marjele de profit fiind puternic comprimate pe fonduldeprecierii leului si al conditiilor economice dificile.

"In fiecare an grupul a reusit sa creasca organic. Perioada2007-2008 a fost insa mai dificila, pentru ca in domeniulmedicamentului s-au produs anumite schimbari, care au influentatpiata", spune proprietarul Polisano.

Distribuitorul are o flota de circa 500 de masini (alepersonalului si de transport), Vonica fiind dealer al Citro'n.Astfel, Vonica isi trece o noua investitie in portofoliu, ceaauto.

"Cand ai nevoie de atat de multe masini intr-o companie e binesa ai un singur tip, pentru ca sunt costuri mari de intretinere. Lainceput aveam in jur de 10 tipuri de masini, in final am reusit saam unul singur, cu service propriu", mai spune antreprenorulsibian.

Urmeaza productia de medicamente?

Antreprenorul sibian a atins toate domeniile sectorului medical,singura investitie pe care nu a anuntat-o pana la acest momentfiind cea in productia de medicamente.

"La productia de medicamente m-am gandit de mai mult timp. Darca sa produci medicamente la standarde internationale iti trebuieinvestitii majore. Dupa Revolutie in Romania au aparut producatoricu rezultate bune. Probabil ca intr-un viitor previzibil vomproduce si noi anumite tipuri de medicamente", spune el.

Grupul Polisano, unul dintre cele mai puternice din industriafarmaceutica, a fost de-a lungul timpului curtat de mai multiinvestitori, in piata circuland inainte de criza numeroaseinformatii despre discutiile purtat de Vonica.

"Nu am vrut sa vand. Cred ca pot sa cresc firmele din grupsingur, sa le duc pe primele locuri in industriile in care suntprezente. Ele sunt deja in top cinci. Nu fac business ca sa vand.Fac business sa-l dezvolt. Avem 1.500 de angajati. Oamenii acestiadepind de mine", afirma el.

Despre afacerile sale separate de domeniul farmaceutic, Vonicanu da detalii.

Potrivit datelor ZF, el este in top 15 al firmelor care au facutafaceri cu statul in 2008.

Vonica nu a renuntat sa se implice in fiecare dintre afacerilesale, desi in ultimii ani a recrutat mai multi manageri care auplecat de la concurenta.

"Implicarea mea in activitatile manageriale este mai redusadecat la inceputurile businessului. Afacerea s-a dezvoltat sicategoric am apelat la oameni care sa o managerieze si sa odezvolte. Insa primesc constant informatii si ma consult cudirectorii de la fiecare companie in parte."

Cel mai nou nume pe lista managerilor grupului Polisano esteCoca Cascaval, care anterior a fost directorul general alproducatorului Antibiotice Iasi.

Cum vede recesiunea

"Criza economica nu este atat de pregnanta in sectorul sanitarca in alte domenii. In ultimele zile am vazut semnale ca incet -incet incepe o usoara redresare la nivel mondial. Sunt pareripesimiste, sunt pareri optimiste in acest moment privind evolutiasi durata acestei crize", spune omul de afaceri Ilie Vonica.

El vede o revenire a economiei la acest sfarsit de an si orelansare in 2010.

"Cred si sper ca la sfarsitul anului 2009 sa inceapa o usoararedresare si in 2010 sa fie evidenta, iar lucrurile sa intre pefagasul normal. Nu putem sa spunem ca romani ca nu suntem afectati.Ne afecteaza pe toti. In primul rand este afectat exportulRomaniei, apoi consumul intern, din diferite motive. A aparutsomajul, bancile nu au finantat foarte multe activitati, iarcreditarea a fost blocata o buna perioada de timp", mai spuneVonica.

Grupul Polisano a avut in 2008 o cifra de afaceri neconsolidatade peste 200 mil. euro.

Ce spune despre

Prima afacere:

Era o mica policlinica intr-o casuta cu patru camere, pe careulterior am extins-o cu inca doua incaperi. Erau sase cabinetemedicate si un laborator. Am avut patru medici la inceput, apoi 50si tot asa.

Extinderea afacerii:

In acea vreme, nimeni nu se gandea la retea nationala. Sa fimseriosi. Am vrut sa fac un cabinet de ginecologie si in timp ce magandeam la acest aspect m-a dus gandul sa fac aceasta policlinica.Asa am inceput si lucrurile s-au desfasurat in timp, in etape.

Cum a facut primii bani:

In primele patru-cinci luni am adus bani de acasa, apoi amreusit sa ne intretinem siguri, sa ne acoperim cheltuielile. Intimp ne-am dezvoltat, am reusit sa aduc aparatura, iar locatia adevenit prea mica pentru cat crescusem.

Implicarea In conducerea businessului:

Implicarea mea in activitatile manageriale este mai redusa decatla inceputurile businessului. Afacerea s-a dezvoltat si categoricam apelat la oameni care sa o managerieze si sa o dezvolte. Insaprimesc constant informatii si ma consult cu directorii de lafiecare companie in parte.

Productia de medicamente:

La productia de medicamente m-am gandit de mai mult timp. Dar casa produci medicamente la standarde internationale iti trebuieinvestitii majore. Dupa Revolutie in Romania au aparut producatoricu rezultate bune. Probabil ca intr-un viitor previzibil vomproduce si noi anumite tipuri de medicamente.

Sfarsitul recesiunii:

Cred si sper ca la sfarsitul anului 2009 sa inceapa o usoararedresare si in 2010 sa fie evidenta, iar lucrurile sa intre pefagasul normal. Nu putem sa spunem ca romani ca nu suntem afectati.Ne afecteaza pe toti. In primul rand este afectat exportulRomaniei, apoi consumul intern, din diferite motive.

Echipa de conducere

Valentin Toncean

Functie: consilier personal al lui Ilie Vonica

Domeniu: distributia de medicamente

Anul in care s-a angajat la Polisano: 2008

Prima functie detinuta: general manager

Studii: Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj

Scurt CV

1998-1999 sales manager al PharmaTech

1999-2001 CEO al PharmaFarm

2001-2005 membru al Consiliului Director al Relad

2005-2007 executive director al Relad

2008-2009 general manager al Polisano

Doina Bratu

Functie: director economic

Domeniu: distributie

Anul in care s-a angajat la Polisano: 1998

Prima functie detinuta: director economic

Studii: Academia de Studii Economice, Facultatea de Planificaresi Cibernetica Economica

Scurt CV

1979-1989 economist Libertatea Sibiu

1989-1997 director economic Sembraz Sibiu

1997-1998 director marketing management Atlantic Travel

Coca Cascaval

Functie: director executiv

Domeniu: distributia de medicamente

Anul in care s-a angajat la Polisano: 2009

Studii: Facultatea de Chimie Industriala

Scurt CV

2001-2003 director de marketing al Antibiotice Iasi

2004-2008 director executiv de marketing si relatiiinternationale al Antibiotice Iasi

2008-2009 director general al Antibiotice Iasi

Adrian Muntean

Functie: CEO al Polisano Holding

Domeniu: distributia de medicamente

Anul in care s-a angajat la Polisano: 2008

Prima functie detinuta: CEO

Scurt CV

1998-2000 senior auditor al PricewaterhouseCoopers

2000-2007 CFO al ThyssenKrupp Bilstein Compa

2007-2008 CFO al Macon Deva

Dan Rosca

Functie: general manager al Clinicii Polisano si CentruluiMedical Polisano

Domeniu: clinici private

Studii: Facultatea de Medicina si Farmacie Craiova

Scurt CV

2003-2005 marketing & sales manager al Freseniu Medical CareRomania

2005-2008 country sales manager al Fresenius Medical CareRomania

  • Cea mai mare firma din grup este distribuitorul PolisanoSRL;
  • La nivelul anului 2008, Polisano se afla pe locul patru intopul jucatorilor de profil, potrivit datelor centralizate deZF;
  • In domeniul medical privat, Vonica detine patru clinici inBucuresti, iar la Sibiu are o policlinica si un spital;
  • Distribuitorul opereaza noua depozite proprii;
  • Printre cele mai noi proiecte ale sale se numara centrele dedializa si cele de fertilizare in vitro;
  • Are de asemenea o retea de cateva zeci de farmacii, pe care inperioada urmatoare le-ar putea uni sub brandul Reteta.

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO