Companii

2002: de unde vor veni câştigurile?

Autor: Ionut Bonoiu, Adrian Mirsanu, Claudia Covaci

07.01.2002, 00:00 100

DUPĂ o creştere uşoară (cu 5-6%) a pieţei româneşti de leasing în anul trecut, (estimată în jurul valorii de 400 de milioane de dolari) este aşteptată o creştere mai puternică (de peste 10%) în acest an, mai ales în ceea ce priveşte leasingul pentru echipamente industriale. Leasingul auto va continua să deţină ponderea cea mai mare, însă îşi va face simţită prezenţa un nou tip de leasing, cel imobiliar (realestate).

După un an- 2001- considerat de analişti cel mai bun an pentru turismul românesc din ultimii 11, 2002 ar trebui să fie şi mai bun: se aşteaptă o creştere cu zece procente a numărului de turişti din Uniunea Europeană, dar şi o creştere semnificativă a numărului de români plecaţi în Europa, o dată cu eliminarea vizelor.

Încasările din prime brute de asigurări de viaţă sunt estimate că vor creşte cu circa 10-15% în 2001, iar cele non-viaţă cu circa 20%, ceea ce ar putea conduce la un total al pieţei de peste 400 milioane $, faţă de 360-365 milioane $ în 2001 şi 310 milioane $ în 2000.

În sfârşit, în sectorul bancar, fără îndoială că privatizarea BCR (dacă se va produce) va fi evenimentul anului. Iar tendinţa dominantă, evidenţiată încă din 2001, va fi dezvoltarea segmentului de retail: românii vor fi tot mai datori, exact ca şi cetăţenii statelor aflate puţin mai la vest de noi.

Săptămâna aceasta, în Ziarul Financiar veţi găsi previziunile multora dintre jucătorii importanţi în diferitele sectoare ale economiei româneşti. Le vom lua cu un grăunte de sare şi cu ochii pe evoluţia economiei europene - de care anul acesta ne va apropia cu încă un pas sau doi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO